• Zveřejněno: 08.11.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda
Odborový svaz KOVO a Asociace samostatných odborů (ASO) se 27. listopadu 2023 připojí k hodinové výstražné stávce proti krokům vlády. Zároveň na stejný den na pražské Malostranské náměstí svolají demonstraci. Po středečním společném jednání to uvedli předseda OS KOVO Roman Ďurčo a předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek.
 
Na 14. listopadu je, podle Romana Ďurča, svolaná koordinační schůzka OS KOVO, Asociace samostatných odborů, Českomoravské konfederace odborových svazů ČMKOS) a dalších odborových centrál, kde budou jednat o koordinaci postupu v době protestu. Bohumír Dufek doplnil, že protest svolaný na 27. listopadu 2023 je jen začátek dalších chystaných akcí. Podle něho je těchto akcí připravených k zorganizování více. O tom mohou být novináři, a tím i naše veřejnost, informování na tiskové konferenci, která se uskuteční několik dní před zahájením odborářských protestních akcí před 27. listopadem 2023.
 
 
„Pohár trpělivosti přetekl. Je to první akce, po které budou následovat další. Chceme vládu upozornit, aby změnila svůj postup, protože padá celá ekonomika a ona do toho ještě přichází s úsporným balíčkem,“ uvedl Bohumír Dufek. Zároveň ve svém vystoupení zdůvodnil, proč se odbory, kvůli špatné politice současné vlády, zejména v oblasti ekonomiky, rozhodly k těmto protestním akcím, které, podle něho, mohou v následujícím období pokračovat, pokud vláda nevyslyší názory a připomínky odborů k její současné, zejména ekonomické politice.
 
Mimochodem, podle středeční zprávy ČTK, nejsilnější odborová centrála, tj. ČMKOS, dosud formu protestu neurčila, na 21. listopadu má naplánovaný sněm. Školské odbory v úterý rozhodly, že 27. listopadu uskuteční celodenní výstražnou stávku základních, středních i mateřských škol. Hodinová stávka by, podle nich, nebyla dostatečná pro splnění zamýšleného účelu.
 
Dá se obecně říci, že odbory vládu viní ze zhoršení životní úrovně zaměstnanců a jejich rodin, nespokojené jsou s kroky kabinetu například v důchodech či s jeho postupem při tvorbě cen elektřiny. Jde, podle nich, také o dopady tzv. konsolidačního balíčku na firmy a domácnosti. Balíček má, podle vlády, v příštích dvou letech mimo jiné daňovými změnami pomoci snížit rozpočtový deficit o 150 miliard korun, čemuž odbory, na základě svých analýz, nevěří.
 
Odbory současnou vládu viní ze zhoršení životní úrovně zaměstnanců a jejich rodin, nespokojené jsou s kroky vlády například v důchodech či s jejím postupem při tvorbě cen elektřiny. Jde, podle nich, také o dopady tzv. konsolidačního balíčku na firmy a domácnosti. Odbory dále namítají, že právě tento tzv. konsolidační balíček negativně postihne zaměstnance, jejich rodiny, a také důchodce a další skupiny našich občanů.
 
 
 
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Informace pro organizace zaměstnavatelů a odborové organizace

  • Zveřejněno: 26.07.2024
Předsednictvo Rady hospodářské a sociální dohody ČR na svém 173. jednání, které se konalo dne 16. července 2024 na Úřadu vlády, mj. schválilo „Priority prevence rizik vzniku poškození zdraví zaměstnanců následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání pro rok 2025“ k naplnění ustanovení § 320a písm. b) zákoníku práce.

Stát zvýší dotaci na agrolesnictví, zájem je enormní

  • Zveřejněno: 26.07.2024
Zemědělci vysazují stromy, protože nabízejí stín i útočiště pro zvířata, fungují jako větrolam a navíc nesou ovoce nebo se po čase dají prodat na dříví. Hlavně však mohou na vysazování stromů na polích získat dotace. Zájem o ně ministerstvo zemědělství překvapil. iDNES