• Zveřejněno: 27.07.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se na tiskové konferenci, podle zpravodajství České televize, vyjádřili ke kurzarbeitu. Ten by měl v příštích měsících navázat na nynější program na podporu zaměstnanosti Antivirus. Jana Maláčová uvedla, že v příštích dnech či týdnech by chtěla předložit návrh zákona na trvalý kurzarbeit.

Vicepremiér Jan Hamáček prohlásil, že ministryně Jana Maláčová připravila českou verzi kurzarbeitu. Je to něco s čím ČSSD jde na koaliční radu. ČSSD věří, že se s hnutím ANO shodnou na finální podobě, tak aby materiál mohl co nejrychleji odejít do Poslanecké sněmovny PČR, aby prošel všemi potřebnými procesy a začal platit co nejdříve. Protože z pohledu Jana Hamáčka a Jany Maláčové je to to nejefektivnější, co Česká republika může nasadit v situaci, kdy stále ekonomika bude čelit důsledkům koronavirové krize.

Ministryně Jana Maláčová ho doplnila s tím, že v příštích dnech, týdnech, by chtěla předložit konkrétní znění legislativního návrhu, tedy návrh zákona na trvalý kurzarbeit. Zároveň uvedla, že podmínky pro spuštění kurzarbeitu, se kterými jdou do vyjednávání, jsou trojího charakteru.

„Buď se to spustí pro jednotlivé firmy automaticky, tam čekáme od ministerstva průmyslu a obchodu na stanovení podmínek, za kterých by se tak mohlo dít. Druhá varianta je, že by to platilo plošně pro celou ekonomiku, v případě, že by nám narostla nezaměstnanost o patnáct procent, a to k určitému datu. Upozorňuju, že to není o patnáct procentních bodů, ale o patnáct procent v rámci jednoho časového období,“ upřesnila Jana Maláčová.

Třetí možností je pak, podle ní, rozhodnutím vlády. „Například, když dojde k živelným katastrofám, pandemiím a podobně. To znamená, že by došlo k situaci podobné té v březnu tohoto roku,“ doplnila svoje sdělení Jana Maláčová.

Princip pomoci tvalého kurzarbeitu, jak se, podle Jany Maláčové, vyjednává na úrovni tripartity, by platil v tom, že zaměstnavatel nebude zaměstnancům vyplácet náhrady mezd po dobu, kdy zaměstnanci nepracovali, ale stát bude zaměstnanci přímo poskytovat za čas, kdy nepracuje, podporu v částečné zaměstnanosti.

Stát by také, podle ní, vyplácel podporu jen u firem, které zaměstnancům částečně přidělují práci. Přičemž se také stanoví řada dalších podmínek. „Například ta, že zaměstnanec musí být v pracovním poměru alespoň dvanáct měsíců. Nebo že doba čerpání bude stanovená tak, jako je to v Německu, na časový rámec 24 měsíců, ale konkrétní firma bude moci čerpat například jen 9 měsíců z toho programu,“ dodala ministryně Jana Maláčová.

Česká televize dále uvedla, že o podobě dlouhodobého kurzarbeitu vyjednávají s vládou odbory a zaměstnavatelé.

Změna programu na podporu zaměstnanosti Antivirus na kurzarbeit by se, podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), měla uskutečnit nejpozději v říjnu. Je však třeba legislativní úprava, která se podle něho nedá stihnout dříve než v září. Do té doby nevyloučil změny parametrů Antiviru, uvedl před několika dny Karel Havlíček v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce.

Antivirus mohou využít firmy, na které dopadla koronavirová krize. Program pokrývá období od vyhlášení nouzového stavu od 12. března do konce srpna. Někteří členové vlády z ČSSD, ale i za ANO, již hovořili o jeho prodloužení do konce roku. Žádají to odbory i zaměstnavatelé.

„Pokračování po srpnu je jasná věc. Spíš jde o ty parametry - jestli úplně ve stejném módu, nebo jestli budou parametrické změny,“ uvedla již dříve ministryně Jana Maláčová.

Rovněž nezávislá iniciativa odborníků KoroNERV-20 navrhuje ukončit státní program na podporu zaměstnanosti Antivirus nejpozději k 31. prosinci. Podle odborníků by neměla být nepřiměřeně prodlužována, uvedli. Pomoc by mohla být podle nich ukončována i postupně po jednotlivých typech příspěvků. Zároveň s tím by měla být i podle iniciativy podpora změněna v model podobný německému kurzarbeitu.

Současný program Antivirus zahrnuje tři druhy podpor:

Příspěvkem A stát dorovnává 80 procent vyplacené náhrady mzdy v karanténě a výdělku v zavřených provozech do 39 tisíc korun superhrubé mzdy.

Příspěvek B pokrývá 60 procent náhrady mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku surovin, pracovníků či poptávky do 29 tisíc korun superhrubé mzdy.

Podpora C představuje odpuštění odvodů za červen až srpen firmám do 50 zaměstnanců, které nesníží mzdy a nepropustí víc než desetinu lidí.

Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí získalo příspěvky na mzdy od 12. března do 1. července již celkem 56.765 firem. Stát tak poskytl peníze na výdělky 711.023 pracovníků. Vyplaceno bylo zhruba 14 miliard korun. Z dostupných podpor patří Antivirus mezi podniky k nejvyužívanějším. Pomoc z něj podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací České republiky například čerpá 90 procent hotelů a restaurací.

  • Zdroj: Česká televize
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!

Bohatou koledu, měkké pomlázky, barevná vajíčka a hodně zaslouženého odpočinku.