• Zveřejněno: 29.05.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poslanci schválili změny v zákoníku práce. Zakotvili například sdílená pracovní místa nebo nová pravidla pro dovolené. Nyní dolní komora zrychleně jedná o dalších zákonech, které mají zmírnit ekonomické dopady koronavirové krize. Jde například o tříměsíční odpuštění sociálních odvodů menším firmám. Uvedla to Česká tlevize ve svém zpravodajství.

Zákonné zakotvení sdílených pracovních míst, nová pravidla pro stanovení dovolené i podmínky vysílání pracovníků do zemí Evropské unie Poslanecká sněmovna schválila hlasy 179 ze 183 přítomných poslanců. Do vládní novely přidala pozměňovací návrhy o zavedení placeného volna navíc pro zaměstnance, kteří působí na dětských táborech, a o změně výpočtu renty ze ztráty na výdělku po pracovním úrazu.

Sdílené pracovní místo spočívá v tom, že se o jednu pozici dělí více pracovníků s kratším úvazkem. Ministerstvo práce a sociálních věcí si od změny slibuje zlepšení zaměstnávání matek s malými dětmi či seniorů.

Dovolená by se podle vládního návrhu neměla poskytovat za odpracované dny, ale za odpracovanou dobu. Spojovala by se tedy s týdenní pracovní dobou a odrazily by se v ní snížené úvazky. Část novely o vysílání pracovníků reaguje na evropský předpis, který má mimo jiné omezit takzvaný sociální dumping s konkurováním nižší mzdou.

Soubor daňových změn obsahuje mimo jiné snížení daně z přidané hodnoty u ubytovacích služeb, vstupného na kulturní a sportovní akce, na sportoviště a do saun a dalších podobných zařízení a u jízdného na vleky. O čtvrtinu by měla klesnout silniční daň u nákladních vozidel nad 3,5 tuny.

Sociální odvody za červen až srpen chce vláda odpustit menším firmám do 50 zaměstnanců. Zaměstnavatel by ale nesměl propustit víc než desetinu pracovníků a ve srovnání s březnem by nemohl snížit mzdy.

Součástí navrhovaných změn je také zavedení zpětného uplatnění daňové ztráty u daní z příjmů fyzických a právnických osob. Opatření, podle České televize, ve čtvrtek zkritizoval ekonomický poradní tým při Ústředním krizovém štábu jako neefektivní a selektivně podporující velké firmy. Podle ekonomů bude motivovat nadnárodní korporace k tomu, aby přenesly své daňové ztráty ze zahraničí do ČR.

Sněmovní rozpočtový výbor přesto ve čtvrtek zamítl pozměňovací návrhy omezující možnost zpětného uplatnění ztrát časově i co do velikosti. Ministerstvo financí, podle informací ČTK, ani s jedním z těchto návrhů nesouhlasilo.

  • Zdroj: Česká televize
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!

Bohatou koledu, měkké pomlázky, barevná vajíčka a hodně zaslouženého odpočinku.