• Zveřejněno: 22.10.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta města Kyjov František Lukl podepsal dnes s prezidentem Agrární komory ČR Janem Doležalem memorandum vyjadřující společný zájem na rozvoji venkova se zachováním jeho tradic a zděděného přírodního a kulturního bohatství.

Svaz měst a obcí ČR a Agrární komora ČR vidí řadu témat, ve kterých bude společný a koordinovaný postup ku prospěchu obou organizací. K těm patří jak téma pozemkových úprav, od jejich akceptace až po realizaci a správu společných zařízení, až po širší kontext ochrany krajiny a životního prostředí. S tím se pojí také nutnost lepší komunikace mezi zemědělci a občany. Společný postup bude také přínosný v oblasti oběhového hospodářství, kde je třeba napnout síly pro jednodušší zužitkovávání rostlinného bioodpadu obcí zemědělci.

Chceme společně prosazovat zásady udržitelného rozvoje,“ říká František Lukl a pokračuje: „Chceme také podpořit kvalitní vztahy mezi subjekty hospodařícími v krajině a jejími obyvateli i jejich vzájemnou komunikaci.“

Zemědělci fungují s městy a obcemi v přirozené symbióze, která se projevila během pandemie covidu-19 nebo během živelní katastrofy na jižní Moravě. Pravidelná a konstruktivní komunikace se Svazem měst a obcí ČR přispěje k posílení těchto vztahů. Pokud máme naplňovat cíle Společné zemědělské politiky a Zelené dohody pro Evropu a pracovat na tom, aby zemědělství plnilo svoji primární roli, tedy aby zajišťovalo spotřebitelům kvalitní potraviny za dostupné ceny, je třeba, aby priority zemědělců a měst a obcí byly v souladu,” říká k tomu Jan Doležal.

Podpisem memoranda stvrzují obě strany vůli k navázání společné komunikace ve prospěch českého i moravského venkova.

  • Zdroj: Agrární komora ČR
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES