• Zveřejněno: 28.04.2022
  • Autor: Miroslav Svobodaá

Vláda musí urychleně představit priority pro zásobování obyvatelstva potravinami. Potravinářský průmysl musí být zařazen do přednostních kategorií pro dodávky plynu a elektřiny. Potravinářská komora ČR (PK ČR) podle její tiskové zprávy, se připojila k výzvě Hospodářské komory ČR a žádá vládu premiéra Petra Fialy k odpovědnému řešení situace. „Je třeba připravit jasný scénář, jak budeme postupovat v případě, že dojde k omezení dodávek plynu,“ uvedla Dana Večeřová, prezidentka PK ČR.

Evropa není a nemůže být v oblasti plynu soběstačná a je závislá na externích zdrojích. Rusko dodává plyn do 23 evropských zemí, včetně České republiky. Včera byly zastaveny dodávky do Polska a Bulharska. Důvodem je, že tyto země odmítly za plyn platit v rublech. Česká republika nekupuje plyn přímo z Ruska, ale využívá zprostředkovatelů, nejvíce firem z Německa. Nicméně i tak je Česko na ruském plynu závislé ze 100 %. Pokud by došlo k výpadkům plynu i na našem území, výroba potravin musí být na prvním místě.

Nedostatek plynu může nejvíce postihnout výrobu pečiva, mléka, masa a masných výrobků, konzervování potravin a mnoho dalších. Kromě zvýšení cen plynu a elektřiny potravináře trápí prudké zdražení pohonných hmot. Řešením mohou být kompenzace, které umožňuje dočasný krizový rámec Evropské komise. Stát tak může podpořit hlavně malé a střední podniky, pro které je současná situace velmi vyčerpávající.

 

  • Zdroj: Potravinářská komora ČR
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES

Prodloužení volného obchodu s Ukrajinou EP schválil, nastavil ale omezení

  • Zveřejněno: 24.04.2024
Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. ČTK