• Zveřejněno: 12.11.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Řemeslníci, kadeřnice nebo daňoví poradci. Půl milionu podnikatelů se podle plánů vlády Andreje Babiše (ANO) mělo od ledna 2023 zapojit do třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb (EET). Jenže ta pravděpodobně vůbec nepřijde, nově vznikající vláda Petra Fialy (ODS) plánuje EET zrušit. Podle zpravodajství CNN Prima NEWS oslovení podnikatelé tento postup vítají.

Řemeslníci, kterých se měla týkat třetí a čtvrtá vlna rozšiřování EET, jeho možné zrušení oceňují. „Je to stoprocentně úleva, uvítají to. S EET by se vypořádali, ale neměli radost, že by zase museli něco řešit a dokládat. I když by použili zjednodušenou formu,” řekl pro redakci CNN Prima NEWS výkonný ředitel Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR Pavel Žatečka.

„EET znamená mimo jiné zbytečné náklady na straně státu i na straně plátců daně,” navázal zakládající člen Unie daňových poplatníků a poradce David Hubal.

Podle údajů Finační správy se třetí a čtvrtá vlna zavádění EET měla týkat až 550.000 subjektů. Úřadující premiér Andrej Babiš ji chtěl spustit již v květnu 2020, kvůli pandemii koronaviru a souvisejícím komplikacím se však její start odsunul na leden 2023. Nyní se zdá, že na ni vůbec nedojde. Opětovně ji provozovat zřejmě nebudou muset ani subjekty, kterých se týkala první a druhá vlna.

„EET zrušíme. Budeme postupovat tak, aby se k režimu elektronické evidence tržeb nemuseli podnikatelé po konci stávající výjimky vracet,” uvedl pro CNN Prima NEWS první místopředseda ODS a kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura. Zrušení EET prý bude i v programovém prohlášení vlády.

Podle Finanční správy, i přes pozastavení EET, kvůli pandemii, se dobrovolně v EET eviduje zhruba půlka podnikatelů z první a druhé vlny.

„V porovnání s lednem a únorem roku 2020, kdy evidování EET nebylo ovlivněno koronavirem, aktuálně zaznamenáváme 47 procent daňových subjektů spadajících do první a druhé vlny. Jedná se o poměr subjektů, od kterých evidujeme alespoň jednu tržbu zaslanou v srpnu či v září 2021, k počtu subjektů evidujících v lednu a únoru 2020,“ řekl pro CNN Prima NEWS za Finanční správu její mluvčí Lukáš Heřtus.

Naopak z podnikatelů spadajících do třetí a čtvrté vlny EET se jich do evidování dobrovolně zapojilo jen minimum. „Pokud vycházíme z počtu cca 550 tisíc daňových subjektů, tak aktuálně za poslední řádově dva měsíce nám zaslalo alespoň jednu tržbu cca jedno procento daňových subjektů. Jedná se o daňové subjekty, u kterých neevidujeme jinou provozovnu, nežli je provozovna spadající do 3. a 4. vlny,“ dodal Heřtus.

Jako odbory k tomu můžeme jenom dodat, že v nedávném rozhovoru s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS Josefem Středulou jsme citovali jeho slova, kdy k nápadu nové vládnoucí pětikoalice zrušit EET, prohlásil, že Česká republika patří mezi ty země, kde dochází k největším daňovým únikům. Proto tako odbory nevidí žádný důvod, proč by EET, která byla v důsledku pandemie koronaviru dočasně pozastavena, neměla dále fungovat. Zároveň v tomto rozhovoru Josef Středula poukázal na to, jak chce potom nová vláda měřit rozdíl mezi podnikatelem, který platí poctivě daně, a podnikatelem, který se chová nepoctivě a šidí na odvodech DPH státu. Načež dodal, že když nová vláda zruší EET, ukáže se, že je jí to vlastně jedno, jaké je u nás prostředí, to je i takové, které by umožnilo nepoctivým podnikatelům okrádat republiku. Načež si položil řečnickou otázku, jak potom k tomu ti poctiví podnikatelé přijdou?

Jako redaktor Asociace samostatných odborů k tomu musím ještě poznamenat, že i v této zprávě CNN prima NEWS je uvedeno, že v EET, se, i přes její dočasné pozastavení kvůli pandemii koronaviru, i nadále eviduje půlka podnikatelů z první a druhé vlny EET. Takže to dokladuje, že poctivým podnikatelům evidence EET nevadí. Mimochodem, v době, kdy se o zřízení EET před nějakou dobou jednalo, si pamatuji z médií, že i řada podnikatelských organizací tehdy vyzývala k zavedení EET, neboť i jejich členům šlo o to srovnat podnikatelské prostředí do polohy slušného a poctivého podnikání.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!

Bohatou koledu, měkké pomlázky, barevná vajíčka a hodně zaslouženého odpočinku.