• Zveřejněno: 24.01.2019

Přehled podle oblastí politiky

Evropská komise (dále jen „Komise“) ve svém měsíčním balíčku rozhodnutí o porušení právních předpisů pokračuje v právních krocích proti členským státům, které nesplnily své povinnosti podle práva EU. Tato rozhodnutí se týkají různých odvětví a oblastí politik EU a usilují o zajištění řádného uplatňování práva EU v zájmu občanů a podniků.

Hlavní rozhodnutí přijatá Komisí jsou uvedena níže podle jednotlivých oblastí politiky. Komise rovněž uzavírá 87 případů, kde byly záležitosti s dotčenými členskými státy vyřešeny, aniž by Komise musela pokračovat v řízení.

Další informace o řízení EU o nesplnění povinnosti jsou k dispozici v dokumentu MEMO/12/12. Podrobnější informace o všech rozhodnutích o nesplnění povinnosti naleznete zde.

 

1. Zemědělství a rozvoj venkova

(Další informace: Daniel Rosario – tel. +32 229 56185, Clémence Robin – tel. +32 229 52509)

Odůvodněná stanoviska

Zeměpisná označení: Komise vyzývá BULHARSKO, aby zrušilo svůj vnitrostátní rámec pro zeměpisná označení

Komise se dnes rozhodla pokročit v řízení o nesplnění povinnosti a zaslala Bulharsku odůvodněné stanovisko ohledně jeho zákona o ochranných známkách a zeměpisných označeních ze dne 1. září 1999. Bulharsko od roku 2008 vede vnitrostátní rejstřík zeměpisných označení zemědělských produktů a potravin. Komise se domnívá, že vnitrostátní ochrana zeměpisných označení není slučitelná s právními předpisy EU o režimech jakosti zemědělských produktů a potravin (nařízení (EU) č. 1151/2012). Toto nařízení EU stanoví podle ustálené judikatury EU – C-478/07 (Budvar, 2009) a C-56/16/P (EUIPO v. Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto, 2017) – jednotný a vyčerpávající systém ochrany zeměpisných označení spadajících do jeho oblasti působnosti. Bulharsko mělo svůj vnitrostátní systém zápisu ukončit k datu svého vstupu do EU v roce 2007 a mohlo chránit stávající vnitrostátní zeměpisná označení jen po dobu 12 měsíců po datu vstupu, pokud byla v tomto vymezeném období podána žádost o zápis na úrovni EU. Komise zahájila řízení o nesplnění povinnosti zasláním výzvy bulharským orgánům v lednu 2018. Bulharsko má nyní dva měsíce na to, aby na argumenty vznesené Komisí reagovalo. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru EU.

Zeměpisná označení: Komise vyzývá DÁNSKO, aby uplatňovalo ochranu chráněného označení původu „Feta“

Komise se dnes rozhodla zaslat Dánsku odůvodněné stanovisko, jelikož dánské orgány neplní řádně své povinnosti vyplývající z nařízení o režimech jakosti zemědělských produktů a potravin (nařízení (EU) č. 1151/2012). Komise má za to, že Dánsko nezabránilo porušování nařízení EU ze strany společností se sídlem v Dánsku, které vyrábějí (a /nebo dovážejí z jiných zemí) a vyvážejí do zemí mimo EU bílý sýr, jejž označují jako „Feta“, ani toto porušování nezastavilo. To není v souladu s pravidly EU pro specifikaci výrobku stanovenými pro chráněné označení původu (CHOP) a takové označení je považováno za zavádějící. „Feta“ je zapsané CHOP od roku 2002. Zmíněné nařízení EU chrání zapsané názvy proti několika typům zneužití. Patří sem přímé či nepřímé obchodní použití zapsaného názvu pro produkty, které jsou srovnatelné s produkty zapsanými pod tímto názvem, nebo použití, které má za cíl využívat pověst tohoto názvu. Názvy produktů zapsané jako CHOP jsou ty, které mají nejsilnější vazby na zeměpisné místo, kde se vyrábějí. Komise zahájila řízení o nesplnění povinnosti proti Dánsku v lednu 2018. Dánsko má nyní dva měsíce na to, aby reagovalo na obavy vyjádřené Komisí. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru EU.

 

2. Hospodářská soutěž

(Další informace: Ricardo Cardoso – tel. +32 229 80100, Maria Tsoni – tel. +32 229 90526)

Výzva

Státní podpora: Komise vyzývá ŘECKO, aby získalo zpět protiprávní podporu poskytnutou těžební společnosti LARCO

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat Řecku výzvu, jelikož neprovedlo rozhodnutí Soudního dvora ze dne 9. listopadu 2017 (věc C-481/16, Evropská komise v. Řecká republika). Tímto rozhodnutím Soudní dvůr odsoudil Řecko za neprovedení rozhodnutí Komise o navrácení podpory ze dne 27. března 2014, kterým byla Řecku uložena povinnost, aby od společnosti LARCO General Mining and Metallurgical Company S.A. získalo zpět protiprávní a neslučitelnou podporu ve výši 135,8 milionu eur. Tato podpora byla poskytnuta společnosti LARCO ve formě státních záruk a kapitálových injekcí. Řecko má nyní dva měsíce na to, aby odpovědělo a prokázalo, že došlo k navrácení podpory. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že předloží věc Řecka Soudnímu dvoru EU, a vyzve Soudní dvůr, aby Řecku uložil paušální pokutu a finanční sankce.

Uzavřená řízení

Antimonopolní opatření: Komise u tří členských států uzavírá řízení o nesplnění povinnosti týkající se provedení směrnice o žalobách o náhradu škody v případě porušení právních předpisů o hospodářské soutěži ve vnitrostátním právu

Evropská komise se rozhodla uzavřít řízení o nesplnění povinnosti proti BulharskuPortugalsku a Řecku, jelikož tyto země již ve vnitrostátním právu provedly směrnici o žalobách o náhradu škody v případě porušení právních předpisů o hospodářské soutěži (směrnice 2014/104/EU). Tato směrnice pomáhá občanům a podnikům při požadování náhrady škody, jestliže se stali obětí porušení pravidel EU o hospodářské soutěži, jako jsou kartely nebo zneužití dominantního postavení na trhu. Směrnice také zajišťuje poškozeným snazší přístup k důkazům, které potřebují k prokázání škody, kterou utrpěli, a poskytuje jim více času pro uplatnění jejich nároků. Směrnice je proto zásadní součástí prosazování práva EU v oblasti hospodářské soutěže. Členské státy měly povinnost provést ji ve vnitrostátním právu do 27. prosince 2016. V této lhůtě ji provedlo sedm členských států. Po zahájení řízení o nesplnění povinnosti z důvodu neoznámení prováděcích opatření provedlo 18 členských států směrnici v roce 2017. Bulharsko, Portugalsko a Řecko tak učinily v první polovině roku 2018. Komise v současné době kontroluje soulad 28 provedení ve vnitrostátním právu.

 

3. Jednotný digitální trh

(Další informace: Nathalie Vandystadt – tel. +32 229 67083, Marietta Grammenou – tel. +32 229 83583)

Uzavřená řízení

Kybernetická bezpečnost: Komise uzavírá řízení o nesplnění povinnosti proti FRANCII, CHORVATSKU, IRSKU, NIZOZEMSKU, PORTUGALSKU a ŠPANĚLSKU

Evropská komise se dnes rozhodla uzavřít řízení o nesplnění povinnosti, která byla zahájena proti FranciiChorvatskuIrskuNizozemskuPortugalsku a Španělsku z důvodu neprovedení prvního celounijního právního předpisu o pravidlech pro kybernetickou bezpečnost(směrnice o bezpečnosti sítí a informačních systémů, směrnice (EU) 2016/1148) ve vnitrostátním právu do 9. května 2018. Komise učinila toto rozhodnutí, jelikož uvedené členské státy prokázaly, že provedení nových pravidel ve vnitrostátním právu je v souladu se směrnicí. Cílem směrnice je dosáhnout rovnoměrně vysoké úrovně bezpečnosti sítí a informačních systémů v celé EU prostřednictvím rozvoje vnitrostátních kapacit v oblasti kybernetické bezpečnosti. Posiluje také spolupráci na úrovni EU a pro provozovatele základních služeb a poskytovatele digitálních služeb zavádí bezpečnostní požadavky a povinnost hlášení incidentů. Komise zahájila řízení EU o nesplnění povinnosti v červenci 2018. Vyzvala dotčené členské státy, aby dokončily provedení směrnice ve vnitrostátním právu. Komise bude 11 dosud neuzavřených řízení o nesplnění povinnosti, která byla zahájena z důvodu nedostatečného provedení směrnice, nadále sledovat a očekává, že podrobnější přehled o provádění směrnice v rámci EU bude mít v nadcházejících měsících. Další informace o tom, jak členské státy rozvíjejí své kapacity v oblasti kybernetické bezpečnosti, jsou k dispozici na stránkách věnovaných aktuálnímu stavu provádění směrnice a v „Otázkách a odpovědích“. Viz též informativní přehled o všech opatřeních EU zaměřených na zvýšení kybernetické bezpečnosti.

 

4. Hospodářské a finanční záležitosti

(Další informace: Annika Breidthardt – tel. +32 229 56153, Enda McNamara – tel. +32 229 64976)

Předložení věci Soudnímu dvoru Evropské unie

Komise předkládá Soudnímu dvoru věc SLOVINSKA kvůli nerespektování chráněného statusu dokumentů ECB a zásady loajální spolupráce

Evropská komise se rozhodla předložit Soudnímu dvoru EU věc Slovinska kvůli porušení zásady nedotknutelnosti archivů Evropské centrální banky (ECB) a povinnosti loajální spolupráce v souvislosti se zabavením dokumentů ECB, k němuž došlo ve Slovinské národní bance. Slovinské úřady dne 6. července 2016 zabavily ve Slovinské národní bance při vnitrostátním vyšetřování, jež bylo vedeno proti úředníkům banky a nesouviselo s úkoly ECB, informace, mezi kterými byly i dokumenty a hardwarové vybavení ECB. Evropská centrální banka neposkytla k zabavení těchto věcí předchozí souhlas a její následné pokusy o vyřešení záležitosti smírnou cestou byly neúspěšné. Stejně neúspěšně se o vyjasnění skutečností a okolností případu pokoušela Komise, ať už dopisem prostřednictvím systému EU Pilot v prosinci 2016, výzvou v květnu 2017 či odůvodněným stanoviskem v červenci 2018. Komise zůstává s ECB ohledně této záležitosti v úzkém kontaktu. Další informace jsou uvedeny v úplném znění tiskové zprávy.

 

5. Zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování

(Další informace: Christian Wigand – tel. +32 229 62253, Sara Soumillion – tel. +32 229 67094)

Odůvodněná stanoviska

Volný pohyb pracovníků: Komise vyzývá FRANCII, IRSKO, KYPR a RUMUNSKO, aby oznámily úplné provedení pravidel týkajících se doplňkových důchodových práv pro mobilní pracovníky

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněná stanoviska FranciiIrskuKypru a Rumunsku, jelikož neoznámily plné provedení pravidel EU o doplňkových důchodových právech (směrnice o přenositelnosti důchodů, směrnice 2014/50/EU) ve vnitrostátním právu. Směrnice stanoví minimální požadavky týkající se nabývání a zachování doplňkových důchodových práv. Tato směrnice je důležitá pro podporu mobility pracovních sil, jelikož zajišťuje doplňková důchodová práva mobilních pracovníků. Členské státy se v dubnu 2014 dohodly, že tuto směrnici provedou do května 2018 a ve stejné lhůtě oznámí Komisi vnitrostátní prováděcí opatření. Komise již těmto zemím zaslala v červenci 2018 výzvu. Všechny čtyři země odpověděly, že proces provádění ve vnitrostátním právu probíhá. Vzhledem k tomu, že Komise dosud neobdržela oznámení o plném provedení směrnice, rozhodla se zaslat odůvodněné stanovisko. Pokud dotyčné členské státy nezareagují do dvou měsíců, může být věc předložena Soudnímu dvoru EU.

Výzva

Indexace rodinných dávek: Komise zahajuje řízení o nesplnění povinnosti proti RAKOUSKU

Komise se dnes rozhodla zaslat Rakousku výzvu, jež se týká nových právních předpisů, podle kterých se občanům EU pracujícím v Rakousku indexují jejich rodinné dávky a daňové úlevy pro rodiny, pokud jejich děti bydlí v zahraničí. Od 1. ledna 2019 se v Rakousku výše rodinných dávek a daňových úlev na dítě odvíjí od výše životních nákladů v členském státě, kde dítě žije. To znamená, že mnoho občanů EU, kteří pracují v Rakousku a platí stejné odvody do tamního systému sociálního zabezpečení a mají stejné daňové povinnosti jako místní pracovníci, by obdrželo nižší dávky, a to pouze z toho důvodu, že jejich děti žijí v jiném členském státě. Pravidla EU pro koordinaci systémů sociálního zabezpečení (nařízení (ES) č. 883/2004) neumožňují členskému státu snížit peněžité dávky přiznávané osobám, které jsou pojištěny podle jejich právních předpisů, výlučně kvůli tomu, že se bydliště těchto osob nebo jejich rodinných příslušníků nachází v jiném členském státě. Tato pravidla rovněž zakazují diskriminaci na základě státní příslušnosti. Jakékoliv snížení rodinných dávek výlučně z důvodu, že děti bydlí v zahraničí, porušuje jak pravidla EU o sociálním zabezpečení, tak i zásadu rovného zacházení s pracovníky, kteří jsou státními příslušníky jiného členského státu, pokud jde o výhody v oblasti sociálního zabezpečení a daní (nařízení (EU) č. 492/2011). Evropská komise zasláním výzvy Rakousku oficiálně zahájila řízení o nesplnění povinnosti. Rakousko má nyní dva měsíce na to, aby vyřešilo problémy vytýkané Komisí. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že zašle odůvodněné stanovisko. Další informace jsou uvedeny v úplném znění tiskové zprávy.

 

6. Energetika

(Další informace: Anna-Kaisa Itkonen – tel. +32 229 56186, Lynn Rietdorf – tel. +32 229 74959)

Předložení věci Soudnímu dvoru Evropské unie a výzvy

Energetická účinnost budov: Komise postoupila Soudnímu dvoru věc ČESKÉ REPUBLIKY a SLOVINSKA, protože nezajistily řádné vystavení certifikátů energetické náročnosti v budovách

Evropská komise se dnes rozhodla předložit Soudnímu dvoru EU věc České republiky a Slovinska z důvodu nedodržení směrnice o energetické náročnosti budov (směrnice 2010/31/EU). Podle této směrnice musí členské státy zavést a uplatňovat minimální požadavky na energetickou náročnost všech budov, zajistit certifikaci energetické náročnosti budov a zavést povinné pravidelné inspekce topných a klimatizačních systémů. Kromě toho musí členské státy zajistit, aby od roku 2021 měly všechny nové budovy „téměř nulovou spotřebu energie“. Směrnice dále po členských státech požaduje, aby byly v určitých budovách, které často navštěvuje veřejnost, vystaveny certifikáty energetické náročnosti. To by mělo zvýšit povědomí veřejnosti o významu účinné spotřeby energie a motivovat k renovaci budov. Na nesprávné provedení tohoto požadavku upozornila Komise úřady obou zemí v roce 2015 a v průběhu let 2017 a 2018 pak oběma členským státům zaslala oficiální dopisy. Příslušné právní předpisy těchto členských států však dosud nejsou se směrnicí v souladu. Kromě toho se Komise rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti proti Chorvatsku a Rumunsku, jelikož oba členské státy nepředložily zprávy o pokroku při dosahování nákladově optimálních úrovní minimálních požadavků na energetickou náročnost budov a jejich prvků. Další informace jsou uvedeny v úplném znění tiskové zprávy.

Odůvodněné stanovisko

Základní bezpečnostní standardy: Komise vyzývá ITÁLII, aby provedla právo EU

Komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Itálii, v němž žádá provedení nové směrnice o základních standardech jaderné bezpečnosti (směrnice Rady 2013/59/Euratom). Členské státy měly tuto směrnici provést do 6. února 2018. Nová směrnice modernizuje a konsoliduje evropské právní předpisy v oblasti radiační ochrany. Stanoví rovněž základní bezpečnostní standardy ochrany zdraví pracovníků, veřejnosti a pacientů před nebezpečím vyplývajícím z expozice ionizujícímu záření. Zahrnuje také ustanovení o připravenosti a reakci na mimořádné situace, jež byla posílena v návaznosti na jadernou havárii ve Fukušimě. Dotčený členský stát má nyní dva měsíce na to, aby na odůvodněné stanovisko zareagoval a oznámil svá prováděcí opatření. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru EU.

Odůvodněná stanoviska a výzvy

Udržitelná biopaliva: Komise vyzývá šest členských států, aby přijaly pravidla EU o nepřímé změně ve využívání půdy v souvislosti s benzinem a motorovou naftou

Komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněná stanoviska Lotyšsku a Německu a výzvy České republiceFinskuFrancii a Irsku, neboť plně neprovedly pravidla EU týkající se jakosti benzinu a motorové nafty a podpory využívání energie z obnovitelných zdrojů (směrnice (EU) 2015/1513). Cílem této směrnice je snížit riziko nepřímé změny ve využívání půdy spojené s výrobou biopaliv. K nepřímé změně ve využívání půdy dochází, pokud zemědělská půda využívaná k pěstování plodin pro potravinářské nebo krmné účely začne být místo toho využívána pro pěstování plodin na výrobu biopaliv. Tím se zvyšuje tlak na využití jiné (neobdělávané) půdy k pěstování plodin za účelem uspokojení poptávky po potravinách a krmivech, což má dopad na emise skleníkových plynů. Například koncentrace CO2 v ovzduší se zvyšuje, pokud je zemědělská půda rozšířena do oblastí s vysokými zásobami uhlíku, jako jsou lesy, mokřady a rašeliniště. Směrnice rovněž připravuje přechod na pokročilá biopaliva, při jejichž výrobě se využívají například odpady a zbytky. Tuto směrnici měly členské státy ve svém právu provést a příslušná vnitrostátní opatření Komisi oznámit do 10. prosince 2017. Uvedené členské státy mají nyní dva měsíce na to, aby na výhrady Komise reagovaly. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že přistoupí k další fázi řízení o nesplnění povinnosti, včetně postoupení dnešních odůvodněných stanovisek Soudnímu dvoru EU.

Výzvy

Energetická účinnost: Komise vyzývá 15 členských států, aby dodržovaly právní předpisy EU

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat výzvu BelgiiBulharskuČeské republiceDánskuEstonskuFranciiChorvatskuItáliiKypruLitvěLotyšskuLucemburskuPolskuPortugalsku a Řecku, v níž je formálně žádá o správné provedení směrnice o energetické účinnosti (směrnice 2012/27/EU) ve vnitrostátním právu. Tato směrnice z roku 2012 zavádí společný rámec opatření na podporu energetické účinnosti v EU s cílem zajistit do roku 2020 splnění 20% cíle EU pro energetickou účinnost a vytvořit podmínky pro další zvyšování energetické účinnosti i po tomto datu. Podle směrnice musí všechny země EU využívat energii účinněji ve všech fázích energetického řetězce od výroby až po konečnou spotřebu. Uvedené členské státy mají nyní dva měsíce na to, aby reagovaly na argumenty předložené Komisí. Pokud tak neučiní, může Komise v této záležitosti zaslat jejich orgánům odůvodněné stanovisko.

Jaderný odpad: Komise vyzývá LOTYŠSKO, aby správně zapracovalo právo EU do své legislativy

Komise se dnes rozhodla zaslat Lotyšsku výzvu, neboť neprovedlo správně právní předpis EU o bezpečném nakládání s vyhořelým palivem a radioaktivním odpadem (směrnice Rady 2011/70/Euratom). Směrnice stanoví rámec EU pro zajištění odpovědného a bezpečného nakládání s vyhořelým palivem a radioaktivním odpadem (včetně odpadu pocházejícího z využívání jaderných a radiačních technologií mimo oblast energetiky), aby se zabránilo nepřiměřenému zatížení budoucích generací. Cílem ustanovení směrnice je ochrana pracovníků a obyvatelstva před nebezpečím vyplývajícím z ionizujícího záření. Směrnice dále vyžaduje zajištění nezbytné informovanosti a účasti veřejnosti ve vztahu k nakládání s vyhořelým palivem a radioaktivním odpadem a současně řádně zohledňuje otázky bezpečnosti a chráněných obchodních informací. Členské státy měly tuto směrnici provést do 23. srpna 2013. Komise se po posouzení příslušného národního programu domnívá, že lotyšské orgány se dostatečně nevypořádaly se všemi požadavky směrnice. Lotyšsko má nyní dva měsíce na to, aby na argumenty Komise reagovalo. Pokud tak neučiní, může mu Komise zaslat odůvodněné stanovisko.

 

7. Životní prostředí

(Další informace: Enrico Brivio – tel. +32 229 56172, Daniela Stoycheva – tel. +32 229 53664)

Předložení věci Soudnímu dvoru Evropské unie

Komise žaluje ŠPANĚLSKO u Soudu kvůli nečinnosti, pokud jde o ochranu před záplavami

Evropská komise předkládá Soudnímu dvoru EU věc Španělska, které nedodržuje unijní pravidla pro protipovodňovou prevenci (směrnice o povodních, směrnice 2007/60/ES). Cílem směrnice je omezit a řídit rizika, která povodně představují pro lidské zdraví, životní prostředí, hospodářskou činnost a kulturní dědictví. Podle práva EU měly členské státy do 22. března 2016 dokončit a zveřejnit plány pro zvládání povodňových rizik a oznámit je Komisi. Poté, co Španělsko nedodrželo původní lhůtu, zahájila Komise v březnu 2018 řízení o nesplnění povinnosti zasláním výzvy španělským orgánům. Komise je vyzvala, aby dokončily, zveřejnily a sdělily plány řízení povodňových rizik pro všech sedm oblastí povodí na Kanárských ostrovech (El Hierro, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, Lanzarote a Tenerife). Jelikož nedošlo k nápravě, Komise zaslala Španělsku v červenci 2018 odůvodněné stanovisko. Vzhledem k tomu, že plány pro sedm uvedených oblastí povodí Komise stále neobdržela, rozhodla se postoupit věc Španělska Soudnímu dvoru EU. Další informace jsou uvedeny v úplném znění tiskové zprávy.

Komise žaluje ŠPANĚLSKO u Soudu, neboť nezajistilo ochranu mokřadů Doñana

Evropská komise předkládá Soudnímu dvoru EU věc Španělska, které nepřijalo vhodná opatření na ochranu útvarů podzemních vod napájejících mokřady Doñana, jak požaduje právní předpis EU o vodě (rámcová směrnice o vodě, směrnice 2000/60/ES). Španělsko rovněž nepřijalo odpovídající opatření, která by zamezila poškozování chráněných stanovišť v těchto mokřadech, což je v rozporu s právními předpisy EU pro ochranu přírody. Mokřady Doñana patří v Evropě k největším a mají velice bohatý ekosystém. Žije v nich řada živočichů a rostlin včetně kriticky ohrožených druhů, jako je orel královský, rys pardálový nebo želva žlutohnědá. Vzhledem ke své strategické poloze slouží Doñana každoročně také jako zastávka milionům stěhovavých ptáků z Evropy. Tato jedinečná biologická rozmanitost je chráněna podle směrnice o ochraně přírodních stanovišť (směrnice Rady 92/43/EHS) a směrnice o ptácích (směrnice 2009/147/ES), protože Španělsko vyhlásilo národní park Doñana i některé oblasti v jeho okolí jako lokality sítě Natura 2000. Dnešní rozhodnutí navazuje na odůvodněné stanovisko, které bylo španělským orgánům zasláno v dubnu 2016. Komise se obává, že stav mokřadů se bude pravděpodobně dále zhoršovat, jelikož Španělsko neplní povinnosti stanovené v rámcové směrnici o vodě a směrnici o ochraně přírodních stanovišť. Opatření k zajištění udržitelného hospodaření s vodními zdroji a zachování stanovišť v národním parku Doñana jsou nedostatečná, a navíc špatně prováděná. Komise se proto rozhodla postoupit věc Španělska Soudnímu dvoru Evropské unie. Další informace jsou uvedeny v úplné tiskové zprávě.

Odůvodněná stanoviska

Komise vyzývá RAKOUSKO, ITÁLII a LOTYŠSKO, aby provedly pravidla EU týkající se přístupu ke genetickým zdrojům

Evropská komise vyzývá RakouskoItálii a Lotyšsko, aby intenzivně zapracovaly na provedení unijního předpisu, který má zajistit, aby se přístup ke genetickým zdrojům přístupným v jiných zemích a využívaným v EU uskutečňoval v souladu s požadavky na přístup a sdílení přínosů stanovenými těmito zeměmi v Nagojském protokolu. Genetickými zdroji se rozumí genetický materiál rostlinného, živočišného nebo mikrobiálního původu, jako jsou léčivé rostliny, zemědělské plodiny a živočišná plemena, se skutečnou nebo potenciální hodnotou. Pokud země stanovila požadavky na přístup a sdílení přínosů, musí uživatelé, kteří chtějí tento genetický materiál získat pro účely výzkumu, ochrany, komerčního nebo průmyslového využití, splnit tyto požadavky, jak jsou stanoveny v nařízení EU o přístupu ke genetickým zdrojům a sdílení přínosů (nařízení (EU) č. 511/2014). Po vstupu tohoto unijního nařízení v platnost v červnu 2014 musely členské státy přijmout opatření, která zajistí jeho účinné provedení. Země EU mají zejména povinnost určit příslušné orgány odpovědné za uplatňování nařízení a informovat o nich Komisi. Vzhledem k tomu, že Rakousko, Itálie a Lotyšsko neoznámily žádné právní předpisy, které by určovaly uvedené orgány nebo stanovily sankce, Komise se rozhodla zaslat těmto členským státům odůvodněné stanovisko. Nyní mají dva měsíce na to, aby situaci napravily. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru EU.

Pitná voda: Komise vyzývá ITÁLII, aby zajistila nezávadnou pitnou vodu pro své občany

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Itálii, která neplní své povinností vyplývající z unijního právního předpisu o jakosti vody určené k lidské spotřebě (směrnice o pitné vodě, směrnice Rady 98/83/ES) a umožňuje překročení prahových hodnot arsenu a fluoridu v některých oblastech. Cílem směrnice je chránit lidské zdraví před nepříznivými účinky jakéhokoli znečištění vody určené k lidské spotřebě a zajistit, že voda bude zdravotně nezávadná a čistá. Podle pravidel EU nesmí pitná voda obsahovat žádné mikroorganismy a parazity ani žádné látky, které by mohly případně ohrozit lidské zdraví. Pitná voda v 16 vodovodech v provincii Viterbo (region Lazio) dlouhodobě překračuje povolené hodnoty arsenu anebo fluoridu. To může představovat riziko pro lidské zdraví, zejména pro děti mladší 3 let. Komise zaslala v roce 2014 Itálii výzvu, avšak orgány této země dosud nepodnikly odpovídající kroky a neplní povinnost informovat spotřebitele, poskytovat jim poradenství a varovat je před zdravotními důsledky. Itálie má nyní dva měsíce na to, aby zjednala nápravu. V opačném případě se Komise může rozhodnout, že věc Itálie předloží Soudnímu dvoru EU.

Hluk: Komise vyzývá POLSKO, aby chránilo své občany před škodlivým hlukem

Komise žádá Polsko, aby splnilo klíčová ustanovení směrnice o hluku (směrnice 2002/49/ES) s cílem omezit škodlivý hluk v EU. Hluk ve venkovním prostředí – způsobený silniční, železniční a leteckou dopravou, průmyslem, stavebnictvím a některými jinými činnostmi prováděnými venku – je hned po znečištění ovzduší druhou největší příčinou předčasných úmrtí v EU. Směrnice členským státům ukládá, aby přijaly akční plány na snížení hluku. Ty mají za cíl buď zachovat úroveň hluku na stávající úrovni, splňuje-li hluk národní mezní hodnoty, nebo v případě, že jsou překračovány, dosáhnout snížení hluku pod tyto hodnoty. Komise zaslala Polsku v květnu 2017 výzvu. Přes určitý pokrok polské orgány stále nepřijaly revidované strategické hlukové mapy a akční plány na snížení hluku pro několik aglomerací ani protihlukové akční plány pro hlavní silnice, železniční tratě a pro varšavské Chopinovo letiště. Komise se proto dnes rozhodla zaslat Polsku odůvodněné stanovisko a poskytnout mu dva měsíce na to, aby zjednalo nápravu. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru EU.

Ochrana přírody: Komise vyzývá SLOVENSKO, aby zlepšilo obhospodařování lesů

Komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Slovensku, které řádně nechrání přírodu, což vede k významnému poklesu počtu ptáků. Na základě předpisů EU o přírodních stanovištích (směrnice Rady 92/43/EHS) a o ochraně ptáků (směrnice 2009/147/ES) byla zřízena celounijní síť chráněných lokalit Natura 2000, které brání potenciálně škodlivému územnímu rozvoji. Podle těchto směrnic je povolení plánů obhospodařování lesů a činností jako kácení v chráněných oblastech podmíněno vyhodnocením jejich důsledků pro lokality sítě Natura 2000. Slovenské plány obhospodařování lesů a jejich změny, jakož i sanitární těžba s cílem zabránit napadení škůdci by tedy měly být posuzovány z hlediska jejich důsledků. Tato ustanovení ve slovenské legislativě dosud chybí. Komise se proto domnívá, že Slovensko správně neplní povinnost, uloženou směrnicí o stanovištích, posuzovat projekty v chráněných oblastech sítě Natura 2000 z hlediska jejich důsledků pro tyto lokality. Od vstupu Slovenska do EU v roce 2004 se například ve zvláště chráněných oblastech o polovinu snížila populace tetřeva hlušce (Tetrao urogallus), což je největší tetřev na světě. Dle Komise Slovensko správně neuplatňuje směrnici o stanovištích i proto, že neučinilo vhodná opatření, která by zabránila poškozování stanovišť tetřeva hlušce a závažnému vyrušování tohoto druhu. Dále Slovensko dosud nepřijalo na ochranu tetřeva dostatečná zvláštní opatření, jak požaduje směrnice o ochraně ptáků, ani plány řízení pro příslušné zvláště chráněné oblasti. Slovensko má nyní dva měsíce na to, aby zjednalo nápravu. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru EU.

Odůvodněné stanovisko a uzavřená řízení

Komunální odpadní vody: Komise vyzývá LOTYŠSKO a LITVU, aby zlepšily čištění odpadních vod, a uzavírá dva případy

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Lotyšsku a Litvě, neboť nezajistily, aby všechny aglomerace s více než 2 000 obyvateli měly odpovídající systémy odvádění a čištění komunálních odpadních vod, jak stanoví pravidla EU ve směrnici o čištění městských odpadních vod (směrnice Rady 91/271/EHS). Směrnice má za cíl chránit životní prostředí v EU před škodlivými účinky komunálních odpadních vod, jako je obohacování vody živinami. Živiny způsobují zrychlený růst řas, které narušují rovnováhu mezi organismy přítomnými ve vodách a jakostí těchto vod. Uvedený předpis, platný v celé Unii, obsahuje rovněž pravidla pro odvádění, čištění a vypouštění odpadních vod. Komise konstatuje, že 14 aglomerací v Lotyšsku a 54 aglomerací v Litvě porušuje několik ustanovení směrnice. Obě země musí rovněž stanovit požadavky na stokové soustavy, vypouštění vody z čistíren, průmyslové odpadní vody a referenční metody pro sledování a hodnocení výsledků. Lotyšsko a Litva mají nyní dva měsíce na to, aby situaci napravily. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že oba tyto členské státy bude žalovat u Soudního dvora EU. Dále Komise uzavírá řízení EU o nesplnění povinnosti vedená proti Belgii a Lucembursku, protože uvedené země nyní směrnici provádějí správně. Pokud jde o Belgii, všech 48 aglomerací, na něž se vztahuje rozsudek Soudního dvora EU (Komise v. Belgie, věc C-395/13 z roku 2014), nyní pravidla EU pro komunální odpadní vody dodržuje. Lucembursko vyhovělo rozsudku Soudu ve věcech Komise v. Lucembursko z roku 2013 (věc C-576/11) a z roku 2006 (věc C-452/05).

Výzvy

Ochrana přírody: Komise vyzývá BULHARSKO, ITÁLII a NĚMECKO k dokončení sítě Natura 2000

Evropská komise vyzývá BulharskoNěmecko a Itálii, aby dodržovaly své povinnosti uložené předpisem EU pro ochranu přírodních stanovišť zařazených do sítě Natura 2000 a v nich žijících chráněných druhů (směrnice o přírodních stanovištích, směrnice Rady 92/43/EHS). Členské státy musí vyhlásit lokality významné pro Společenství, které jsou uvedeny na seznamu EU, jako zvláštní oblasti ochrany. Musí rovněž zavést nezbytná ochranná opatření, která jsou potřebná pro zachování chráněných druhů a stanovišť v příznivém stavu nebo jejich obnovu. Tyto kroky je třeba provést do šesti let od zařazení uvedených lokalit na seznam EU jako lokality významné pro Společenství. Jedná se o klíčové požadavky na ochranu biologické rozmanitosti v celé EU. Bulharsko vyhlásilo ve stanovené lhůtě jako zvláštní oblasti ochrany pouze 9 z 230 lokalit významných pro Společenství a obecně a trvale se mu nedaří stanovovat konkrétní cíle ochrany v daných lokalitách a přijímat pro ně opatření. Německo nedokázalo ve stanovené lhůtě vyhlásit jako zvláštní oblasti ochrany 787 ze 4 606 lokalit významných pro Společenství. Dále také obecně a trvale nestanovuje dostatečně podrobné cíle ochrany pro všechny lokality sítě Natura 2000. Komise rovněž konstatuje, že Německo nezajistilo, aby veřejné orgány v šesti regionech aktivně a systematicky zveřejňovaly plány řízení. V Itálii se dosud nepodařilo vyhlásit 463 lokalit významných pro Společenství, pro něž vypršela lhůta, jako zvláštní oblasti ochrany. Itálie navíc obecně a trvale nestanovuje konkrétní cíle ochrany pro dané lokality ani potřebná ochranná opatření zohledňující ekologické požadavky typů přírodních stanovišť ve všech 19 regionech a 2 autonomních provinciích. Komise proto zasílá dodatečnou výzvu Itálii a Německu a výzvu Bulharsku. Tyto členské státy mají nyní dva měsíce na to, aby reagovaly na argumenty předložené Komisí. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že těmto zemím zašle odůvodněné stanovisko.

Biologická rozmanitost: Komise vyzývá 9 členských států, aby chránily životní prostředí před invazními nepůvodními druhy

Evropská komise vyzývá ČeskoFranciiIrskoKyprPolskoPortugalskoŘeckoSlovensko a Španělsko, aby intenzivně zapracovaly na provádění unijního nařízení o invazních nepůvodních druzích (nařízení č. 1143/2014). Invazní nepůvodní druhy jsou rostliny a zvířata, které se usídlí v oblastech mimo svůj přirozený areál, rychle se šíří a vytlačují původní druhy, což má závažné hospodářské a environmentální důsledky. Po vstupu nařízení v platnost (1. ledna 2015) musely členské státy zavést odrazující sankce a členské státy s nejvzdálenějšími regiony měly povinnost schválit zvláštní seznamy invazních nepůvodních druhů vyskytující se na těchto územích a informovat o nich Komisi. Dotčené členské státy sankce anebo seznamy invazních nepůvodních druhů v nejvzdálenějších regionech Komisi neoznámily. Komise se proto rozhodla zaslat každé z těchto zemí výzvu, na kterou je třeba odpovědět do dvou měsíců. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že těmto zemím zašle odůvodněné stanovisko.

Kvalita ovzduší: Komise žádá ŘECKO, aby zakročilo proti znečištění ovzduší

Komise žádá Řecko, aby dodržovalo požadavky předpisu EU o čistém ovzduší zaměřeného na zajištění dobré kvality ovzduší a na ochranu veřejného zdraví (směrnice 2008/50/ES). Uvedená směrnice stanoví mezní hodnoty pro látky znečišťující ovzduší včetně oxidu dusičitého (NO2). V případě překročení těchto mezních hodnot se od členských států vyžaduje, aby vypracovaly plány kvality ovzduší, které stanoví vhodná opatření, jež mají toto překračování limitů co nejdříve ukončit. Úrovně oxidu dusičitého v aténské aglomeraci přesahují mezní hodnoty stanovené ve směrnici od roku 2010. Řecko však nezajistilo dodržení roční mezní hodnoty NO2 v Aténách v letech 2010 až 2014 ani nevypracovalo plán kvality ovzduší, jenž by stanovil potřebná opatření, aby bylo období překročení co možná nejkratší. Kromě toho Řecko neurčilo odpovídající místa odběru vzorků v oblasti Soluň, aby koncentrace NO2 mohly být řádně monitorovány. Dále Řecko nepředložilo úplnou zprávu o kvalitě ovzduší, která je požadována podle prováděcího rozhodnutí Komise 2011/850/EU. Vzhledem k tomu, že Řecko všechny tyto povinnosti stále nesplnilo, zasílá Komise této zemi výzvu. Řecko má nyní dva měsíce na to, aby na argumenty Komise zareagovalo. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že těmto zemím zašle odůvodněné stanovisko.

Kvalita ovzduší: Komise vyzývá FRANCII a ŠVÉDSKO, aby chránily své občany před znečištěním ovzduší

Komise vyzývá Francii a Švédsko, aby svou legislativu v oblasti kvality ovzduší uvedly do souladu s unijním předpisem o kvalitě vnějšího ovzduší a čistším ovzduší pro Evropu (směrnice 2008/50/ES). Směrnice stanoví cíle kvality ovzduší, včetně ambiciózních nákladově efektivních cílů, které mají pomoci do roku 2020 zlepšit lidské zdraví a kvalitu životního prostředí. Vymezuje rovněž metody posuzování těchto cílů a přijímání nápravných opatření, nejsou-li normy plněny. Uvedené členské státy vykazují nedostatky v provedení několika ustanovení této směrnice ve svém právním řádu. Jedná se například o povinnost přijmout náležitá opatření, aby bylo období, kdy jsou mezní hodnoty překračovány, co možná nejkratší. Komise proto zasílá Francii a Švédsku výzvy. Tyto země mají nyní dva měsíce na to, aby reagovaly na argumenty předložené Komisí. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že těmto zemím zašle odůvodněné stanovisko.

Odpadní elektrické a elektronické zařízení: Komise vyzývá ESTONSKO a RUMUNSKO, aby zlepšily nakládání s elektrickým a elektronickým odpadem

Komise se rozhodla zaslat výzvu Estonsku a Rumunsku kvůli nedostatkům v provádění předpisu EU o odpadních elektrických a elektronických zařízeních (směrnice 2012/19/EU). Odpad z elektrických a elektronických zařízení, jako jsou počítače, televizní přijímače, chladničky a mobilní telefony, je jeden z nejrychleji se zvětšujících odpadových toků v EU. Očekává se, že do roku 2020 vzroste na více než 12 milionů tun. Nebude-li s tímto odpadem řádně nakládáno, může vzhledem ke svým nebezpečným složkám způsobit závažné problémy pro životní prostředí a zdraví. Estonsku bude zaslána výzva kvůli nedostatkům, jako jsou neúplné definice klíčových pojmů, nejasnosti ohledně povinností, které mají být uloženy výrobcům, a neschopnost vyžadovat doklad v případě vývozu elektrických a elektronických zařízení do zemí mimo EU. Rumunsku zasílá Komise výzvu kvůli nepřesným ustanovením a jen částečnému zapracování předpisu EU, nesrovnalostem, pokud jde o sběrná zařízení, a chybějícímu ustanovení, které by ukládalo povinnost řádného zpracování všech odpadních elektrických a elektronických zařízení sebraných tříděným sběrem. Estonsko a Rumunsko mají dva měsíce na to, aby odpověděly. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že těmto zemím zašle odůvodněné stanovisko.

Přístup k informacím o životním prostředí: Komise vyzývá FRANCII, aby zpřístupnila informace o životním prostředí

Evropská komise vyzývá Francii, aby sladila své vnitrostátní právní předpisy s unijními normami pro přístup veřejnosti k informacím o životním prostředí (směrnice 2003/4/ES). Podle směrnice mají občané právo na přístup k těmto informacím a orgány veřejné správy, jež mají informace v držení, je musí zpřístupnit. Komise se obává, že francouzské právo v této oblasti je příliš restriktivní a neumožňuje přístup k informacím, které jsou dle směrnice klasifikovány jako informace o životním prostředí. Francouzské právo je rovněž nepřesné, pokud jde o podmínky odmítnutí přístupu k informacím. Komise proto zasílá výzvu. Francie musí reagovat do dvou měsíců. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že těmto zemím zašle odůvodněné stanovisko.

Mořské prostředí: Komise vyzývá FRANCII, IRSKO a ITÁLII, aby chránily své mořské vody

Evropská komise vyzývá FranciiIrsko a Itálii, aby splnily povinnost podávat zprávy o stavu mořských vod, jak ukládá rámcová směrnice o strategii pro mořské prostředí (směrnice 2008/56). Směrnice poskytuje ucelený rámec pro ochranu moří a oceánů EU a zajišťuje, aby byly jejich zdroje řízeny udržitelným způsobem. Podle směrnice měly členské státy do 15. října 2018 přezkoumat a aktualizovat posouzení stavu prostředí dotyčných vod a dopadu lidských činností na toto prostředí, stanovení dobrého stavu životního prostředí, jakož i své environmentální cíle. Uvedené země nepředložily Komisi ve stanovené lhůtě žádnou zprávu. Proto se Komise dnes rozhodla zaslat Francii, Irsku a Itálii výzvu. Nyní mají dva měsíce na to, aby odpověděly. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že těmto zemím zašle odůvodněné stanovisko.

Voda: Komise vyzývá IRSKO, aby zlepšilo hospodaření s vodními zdroji

Komise se dnes rozhodla zaslat dodatečnou výzvu Irsku, protože irské provedení rámcové směrnice o vodě (směrnice 2000/60/ES) stále obsahuje řadu případů nesouladu a nedostatků. V roce 2009, 2010 a 2014 přijalo Irsko novou legislativu, kterou se zlepšilo jeho původní provedení směrnice, některé nedostatky však přetrvávají. Například Irsko stále není schopno zajistit, aby činnosti zahrnující odběr vody, vzdouvání vody a změny hydromorfologie byly kontrolovány prostřednictvím systému předchozího povolení a registrace. Irsko připravuje nový právní předpis s cílem zavést kontroly odběru vody, který však dosud nepřijalo a neoznámilo Komisi. Irsko má nyní dva měsíce na to, aby splnilo své povinnosti. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že těmto zemím zašle odůvodněné stanovisko.

Čištění komunálních odpadních vod: Komise žádá SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ, aby v plném rozsahu provedlo rozsudek Soudního dvora EU

Evropská komise žádá Spojené království, aby v plném rozsahu provedlo rozsudek Soudního dvora EU z roku 2012 (věc C-301/10). Soud rozhodl, že Spojené království porušilo své povinnosti vyplývající z unijního předpisu o odpovídajících stokových soustavách a čistírnách městských odpadních vod (směrnice o čištění městských odpadních vodsměrnice Rady 91/271/EHS), protože nekontroluje nadměrná přelití v důsledku silných dešťů ze stokové soustavy a čistíren odpadních vod v Londýně a ve Whitburnu v aglomeraci Sunderland. I přes významný pokrok v Londýně díky modernizaci tří čistíren a výstavbě páteřní stoky Lee Tunnel nejsou nadměrné průtoky vody při přívalových deštích kolem řeky Temže stále pod kontrolou. Modernizace stokové soustavy ve městě Whitburn byla dokončena, ale stále se nedaří dostatečně bránit vyplavení kanalizace. Jelikož od vydání rozsudku uplynulo šest let, Komise nyní zasílá poslední upozornění před tím, než věc vrátí Soudnímu dvoru a požádá o uložení finančních sankcí. Spojené království musí reagovat do dvou měsíců.

 

8. Finanční stabilita, finanční služby a unie kapitálových trhů

(Další informace: Johannes Bahrke – tel. +32 229 58615, Letizia Lupini – tel. +32 229 51958)

Odůvodněná stanoviska

Finanční služby: Komise požaduje, aby POLSKO plně otevřelo svůj trh pro zprostředkovatele úvěrů z EU

Evropská komise vyzývá Polsko, aby dodržovalo své povinnosti uplatňovat všechna ustanovení pravidel EU, které vyplývají ze směrnice o hypotečních úvěrech (směrnice 2014/17/EU). Komise zejména žádá, aby Polsko zavedlo ustanovení, která umožní zprostředkovatelům úvěrů registrovaným v jiných členských státech plně působit na polském trhu. Cílem směrnice je zvýšit ochranu spotřebitele při hypotečním úvěrování, podnítit hospodářskou soutěž harmonizací pravidel či zvýšením standardu předsmluvních informací a otevřením vnitrostátních trhů pro zprostředkovatele úvěrů. Překážky bránící zahraničním zprostředkovatelům omezují hospodářskou soutěž u hypoték, a tudíž redukují prospěch spotřebitelů, pokud jde o finančně nejvýhodnější nabídky hypoték. Po prvním odůvodněném stanovisku, které Komise zaslala příslušným orgánům v prosinci 2016, se Evropská komise dnes rozhodla zaslat Polsku další odůvodněné stanovisko. Neobdrží-li Komise do dvou měsíců od vnitrostátních orgánů uspokojivou odpověď, může věc předložit Soudnímu dvoru EU.

Solventnost II: Komise vyzývá SLOVINSKO, aby uplatňovalo pravidla EU v oblasti pojištění

Komise se dnes rozhodla požádat Slovinsko, aby plně provedlo právní předpisy EU o přístupu k pojišťovací a zajišťovací činnosti a jejím výkonu (Solventnost II, směrnice 2009/138/ES) a (Omnibus II, směrnice 2014/51/EU). Směrnice Solventnost II stanoví komplexní regulatorní rámec pro přístup k pojišťovací a zajišťovací činnosti a pro její výkon. Avšak směrnice Omnibus II mění některé části směrnice Solventnost II. Členské státy měly za povinnost provést obě směrnice ve svých vnitrostátních předpisech a oznámit Komisi znění příslušných opatření do 31. března 2015. Do dnešního dne Slovinsko tyto předpisy stále plně neprovedlo a některá ustanovení stále chybí. Týká se to především definic o kaptivních pojišťovnách a zajišťovnách, výjimek z pravidelného podávání zpráv, přístupu k informacím a některých přechodných ustanovení ohledně úrovně skupiny. V důsledku toho se Komise dnes rozhodla zaslat další odůvodněné stanovisko, jelikož původní odůvodněné stanovisko bylo slovinským orgánům zasláno v listopadu 2015. Nebudou-li opatření k úplnému provedení uvedených směrnic oznámena do dvou měsíců, může se Komise rozhodnout předložit věc Slovinska Soudnímu dvoru EU.

Platební účty: Komise žádá ŠVÉDSKO, aby uplatňovalo pravidla EU o platebních účtech

Komise se dnes rozhodla zaslat výzvu Švédsku, aby oznámilo plné uzákonění pravidel EU o platebních účtech (směrnice 2014/92/EU o platebních účtech). Směrnice zlepšuje transparentnost u poplatků za platební účty a usnadňuje porovnávání a měnění platebních účtů. Pravidla EU navíc přiznávají spotřebitelům s legálním pobytem v EU právo na základní platební účet za přiměřený poplatek bez ohledu na místo jejich pobytu. Do dnešního dne Švédsko směrnici ve svém právu plně neprovedlo, přestože tak mělo povinnost učinit do 18. září 2016. Švédsko má dva měsíce na to, aby Komisi oznámilo opatření k plnému provedení práva EU. Nebudou-li taková opatření oznámena do dvou měsíců, může se Komise rozhodnout předložit věc Švédska Soudnímu dvoru EU.

Výzvy

Odškodnění investorů: Komise vyzývá KYPR, aby legislativně uvedl svá vnitrostátní pravidla do souladu s pravidly EU

Komise se rozhodla zaslat výzvu Kypru, neboť správně neprovedl pravidla EU o systémech pro odškodnění investorů (směrnice 97/9/ES). Směrnice přijatá v roce 1997 chrání investory tím, že zavádí odškodnění, pokud jim investiční podnik nevrátí jejich aktiva. Podle směrnice nárok typicky vzniká, když dojde k podvodu nebo jinému správnímu pochybení nebo pokud je investiční podnik neschopen plnit své závazky v důsledku provozních chyb. Komise se obává, že kyperské orgány nevymezily, kdy podnik není schopen vyrovnat nároky investorů a vyplatit odškodnění bez zbytečného odkladu v návaznosti na stanovení nároků. Pokud Kypr nepřijme opatření v následujících dvou měsících, může mu Komise zaslat v této věci odůvodněné stanovisko.

Povinné ručení a pojištění vozidla: Komise požaduje, aby ŘECKO dodržovalo pravidla EU

Komise se dnes rozhodla zaslat Řecku výzvu ohledně ustanovení řeckého pojišťovacího práva týkajícího se povinného ručení a pojištění vozidla. V návaznosti na posouzení má Komise za to, že stávající vnitrostátní ustanovení umožňují odepřít odškodnění pro osoby, které jsou pojistníky, právními zástupci vlastníka vozidla nebo manželem/manželkou pojistníka a jejich příbuznými. Příslušné ustanovení řeckých právních předpisu, které vylučuje vlastníka vozidla z odškodnění při nehodě rovněž v případě, kdy vlastník není řidičem, je v rozporu s právem EU o pojištění občanskoprávní odpovědnosti z provozu motorových vozidel (směrnice EU o pojištění motorových vozidel, směrnice 2009/103/ES). Toto bylo vyloženo Soudním dvorem v rozhodnutích ve věcech C-537/03C-442/10 a C-503/16. Komise proto požaduje, aby řecké orgány objasnily vnitrostátní prováděcí opatření směrnice o pojištění odpovědnosti z provozu motorových vozidel v Řecku. Pokud Řecko nepřijme opatření v následujících dvou měsících, může mu Komise zaslat v dané věci odůvodněné stanovisko.

 

9. Zdraví a bezpečnost potravin

(Další informace: Anca Paduraru – tel. +32 229 91269, Aikaterini Apostola – tel. +32 229 87624)

Odůvodněná stanoviska

Veřejné zdraví: Komise žádá IRSKO, aby oznámilo provedení právních předpisů EU o tkáních a buňkách určených k použití u člověka

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat dvě odůvodněná stanoviska Irsku, protože neoznámilo provedení pravidel EU o lidských tkáních a buňkách (směrnice Komise (EU) 2015/565 a směrnice Komise (EU) 2015/566). Směrnice Komise 2015/565 vyžaduje, aby tkáně a baňky určené k použití u člověka, byly v EU vysledovatelné od dárce k příjemci i naopak. Tuto sledovatelnost umožňuje jedinečný identifikační kód – Single European Code (SEC) a související dokumentace, které rovněž poskytují informace o hlavních vlastnostech tkání a buněk při použití u člověka. Směrnice Komise 2015/566 stanoví postupy, které musí dodržovat dovážející tkáňová zařízení ve vztahu k dodavatelům ze třetích zemí. Uvedené směrnice stanoví, že je třeba provést jejich ustanovení ve vnitrostátním právu a Komisi oznámit přijatá opatření do 29. října 2016. Irsko do dnešního dne žádná prováděcí opatření neoznámilo a má nyní dva měsíce na to, aby Komisi oznámilo opatření provádějící tyto směrnice. Pokud tato opatření nebudou oznámena, může se Komise rozhodnout předložit věc Soudnímu dvoru EU.

Výzvy

Přeshraniční zdravotní péče: Komise vyzývá RAKOUSKO, aby dodržovalo pravidla o výše úhrad

Komise se dnes rozhodla zaslat výzvu Rakousku. Požaduje po rakouských orgánech, aby zajistily, že jsou náklady za zdravotní péči poskytnutou v jiné zemi EU podle unijní směrnice o přeshraniční zdravotní péči (směrnice 2011/24/EU) hrazeny až do výše úhrady za stejnou léčbu vynaloženou v Rakousku. Tato směrnice pacientům umožňuje zvolit si zdravotní péči v jiném členském státě a požadovat její úhradu při návratu do domovského státu. Pokud jde o výši úhrady, směrnice jednoznačně uvádí, že musí být až do takové výše nákladů, která by byla uhrazena v případě, že by byla stejná zdravotní péče poskytnuta v domovském státě pacienta, nesmí však překročit skutečné náklady poskytnuté zdravotní péče. Rakousko má nyní dva měsíce na to, aby reagovalo na argumenty předložené Komisí. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že zašle odůvodněné stanovisko.

Bezpečnost potravin: Komise vyzývá ČESKO, aby správně uplatňovalo pravidla EU o provádění úředních kontrol

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat výzvu Česku, protože nedodržuje pravidla EU o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví a dobrých životních podmínkách zvířat (nařízení (ES) č. 882/2004). České orgány musí provádět systematické posouzení rizik a následné případné úřední kontroly zaměřené na některé potraviny zasílané z jiného členského státu pokaždé, když jsou tyto potraviny dovezeny do Česka. České orgány proto ve svých vnitrostátních právních předpisech stanovily povinnost hospodářského subjektu oznamovat systematicky, alespoň 24 hodin předem, příchod těchto potravin na místo určení. To není v souladu s harmonizovaným rámcem zavedeným pravidly EU. Komise má za to, že povinnost oznamovat příchod potravin z jiného členského státu nesmí být systémové povahy. Oznamování příchodu takové zboží musí naopak záviset na zvláštním požadavku ze strany příslušného orgánu a musí k němu docházet pouze v rozsahu nezbytně nutném pro organizaci úředních kontrol. Česko má nyní dva měsíce na to, aby na výzvu odpovědělo. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že zašle odůvodněné stanovisko.

Přeshraniční zdravotní péče: Komise vyzývá NIZOZEMSKO, aby dodržovalo pravidla o výše úhrad

Komise se dnes rozhodla zaslat výzvu Nizozemsku. Komise vyzývá nizozemské orgány, aby zajistily, že jsou náklady za zdravotní péči poskytnutou v jiné zemi EU podle směrnice o přeshraniční zdravotní péči (směrnice 2011/24/EU) hrazeny až do výše úhrady za stejnou léčbu vynaloženou v Nizozemsku. Tato směrnice pacientům umožňuje zvolit si zdravotní péči v jiném členském státě a požadovat její úhradu při návratu do domovského státu. Pokud jde o výši úhrady, směrnice jednoznačně uvádí, že musí být až do takové výše nákladů, která by byla uhrazena v případě, že by byla stejná zdravotní péče poskytnuta v domovském státě pacienta, nesmí však překročit skutečné náklady poskytnuté zdravotní péče. Nizozemsko má nyní dva měsíce na to, aby reagovalo na argumenty předložené Komisí. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že zašle odůvodněné stanovisko.

Biocidní přípravky: Komise vyzývá RUMUNSKO, aby plně uplatňovalo pravidla EU stanovením poplatků za zpracování žádostí

Komise se rozhodla zaslat výzvu Rumunsku, v níž jej žádá, aby přijalo poplatky za zpracování žádostí, jak vyžadují pravidla EU o biocidních přípravcích (nařízení (EU) č. 528/2012). Nařízení stanoví, že členské státy účtují žadatelům poplatky za služby, které poskytují podle nařízení, a že členské státy stanoví a zveřejní výši poplatků splatných jejich příslušným orgánům. Rumunsko dosud nestanovilo ani nezveřejnilo výši poplatků splatných vnitrostátním orgánům za zpracování některých druhů žádostí podle nařízení o biocidních přípravcích. V důsledku toho není schopno takové žádosti zpracovávat. Výsledkem jsou prodlení při zpracovávání řady stávajících žádostí o vnitrostátní povolení biocidních přípravků. Rumunsko má nyní dva měsíce na to, aby reagovalo na argumenty předložené Komisí. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že zašle odůvodněné stanovisko.

 

10. Vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky

(Další informace: Lucia Caudet – tel. +32 229 56182, Victoria von Hammerstein-Gesmold – tel. +32 229 55040)

Předložení věci Soudnímu dvoru Evropské unie

Maloobchodní prodej zemědělských a potravinářských produktů: Komise věc MAĎARSKA předkládá Soudu

Komise se dnes rozhodla předložit věc Maďarska Soudnímu dvoru, protože jeho vnitrostátní pravidla týkající se maloobchodního prodeje zemědělských a potravinářských produktů nejsou v souladu s pravidly EU. Komise je znepokojena tím, že maďarské právní předpisy o maloobchodním prodeji nejsou v souladu s pravidly EU a zbavují spotřebitele a podniky možnosti plně využívat výhod jednotného trhu. Komise má za to, že maďarské právo porušuje zásady volného pohybu zboží (článek 34 Smlouvy o fungování Evropské unie, SFEU) a rovněž nařízení EU, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty (nařízení 1308/2013). Za prvé, podle maďarského práva musí maloobchodníci uplatňovat stejné ziskové rozpětí u zemědělských a potravinářských produktů bez ohledu na zemi jejich původu. Tím je porušeno právo EU o volném pohybu zboží (článek 34 SFEU), neboť to odrazuje od prodeje dovážených produktů ve prospěch domácích produktů. Za druhé, Maďarsko taktéž neplní své povinnosti podle nařízení EU tím, že narušuje volnou tvorbu prodejních cen zemědělských produktů a nezajišťuje spravedlivou hospodářskou soutěž. Maďarské právo ukládáním povinnosti mít stejné ziskové rozpětí pro všechny produkty brání tomu, aby někteří dovozci a maloobchodní prodejci dováženého zboží nabízeli pro spotřebitele atraktivnější maloobchodní ceny. Komise zahájila řízení o nesplnění povinnosti s Maďarskem zasláním výzvy v únoru 2017. Po výzvě následovalo odůvodněné stanovisko vydané v březnu 2018, v němž Komise vyzvala Maďarsko, aby odstranilo omezení obchodu. Jelikož maďarské orgány svůj postoj nezměnily, rozhodla se nyní Komise předat věc Soudnímu dvoru EU. Další informace jsou uvedeny v úplném znění tiskové zprávy.

Odůvodněné stanovisko

Veřejné zakázky v oblasti IT: Komise vyzývá Slovensko, aby dodržovalo spravedlivou hospodářskou soutěž a transparentnost

Komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Slovensku ohledně přímého udělení zakázky na poskytování softwarových služeb umožňujících zadávat veřejné zakázky prostřednictvím internetového elektronického tržiště. Slovensko udělilo zakázku přímo, tj. mimo soutěžní a transparentní řízení a bez předchozího uveřejnění oznámení o zahájení zadávacího řízení, stejnému provozovateli, který již poskytuje jiné softwarové služby. V návaznosti na odpověď Slovenska na výzvu zaslanou Komisí v červnu 2018 zastává Komise i nadále názor, že Slovensko nedoložilo, že by výlučná práva duševního vlastnictví držená stávajícím poskytovatelem služeb byla nezbytná pro plnění nové smlouvy. Komise má navíc za to, že navázáním se na stejného prodejce a neumožněním jiným operátorům, aby předložili konkurenční nabídky, porušuje Slovensko pravidla EU pro zadávání veřejných zakázek (směrnici 2004/18/ES) a porušuje povinnost zajistit nejekonomičtější vynakládání peněz daňových poplatníků. Slovensko má nyní dva měsíce na to, aby reagovalo na argumenty Komise. Pokud tak neučiní, může být věc předložena Soudnímu dvoru EU.

Výzvy

Zadávání veřejných zakázek: Komise žádá patnáct členských států, aby dodržovaly pravidla pro zadávání veřejných zakázek a udělování koncesí

Komise se dnes rozhodla zaslat výzvy patnácti členským státům (Bulharsku, Česku, Dánsku, Finsku, Chorvatsku, Itálii, Kypru, Maďarsku, Maltě, Německu, Nizozemsku, Polsku, Rumunsku, Spojenému království Švédsku) ohledně souladu jejich vnitrostátních předpisů s pravidly EU pro zadávání veřejných zakázek a udělování koncesí. Nová pravidla (směrnice 2014/24/EUsměrnice 2014/25/EU a směrnice 2014/23/EU) měly členské státy provést ve vnitrostátním právu do 18. dubna 2016. Dnešní výzvy jsou důsledkem kontrol souladu provedených Komisí za účelem ověření, zda jsou provedené vnitrostátní předpisy v souladu se směrnicemi EU. Stejné posouzení se nyní realizuje nebo bude realizovat i u zbývajících členských států, které směrnice provedly s významným zpožděním (viz věcipředložené Soudnímu dvoru EU). Členské státy mají nyní dva měsíce na to, aby se k argumentům předloženým Komisí vyjádřily. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že zašle odůvodněné stanovisko.

Komise podniká kroky s cílem zajistit, aby podnikatelé a poskytovatelé služeb mohli plně využívat jednotného trhu EU se službami

Evropská komise dnes přijala rozhodnutí o porušení právních předpisů ohledně 27 členských států za účelem zajištění řádného provedení pravidel EU o službách a odborných kvalifikacích. Jak zdůraznilo sdělení o jednotném trhu z listopadu 2018, občané a podniky mohou využívat řady výhod jednotného trhu pouze v případě, že společně dohodnutá pravidla skutečně fungují v praxi. Komise dnes podniká kroky, aby zajistila dodržování pravidel EU v oblasti služeb. Přestože služby představují dvě třetiny hospodářství EU, stále existuje řada překážek bránících tomu, aby odvětví služeb dosáhlo svého plného potenciálu ku prospěchu spotřebitelů, uchazečů o zaměstnání i podniků a podporovalo hospodářský růst v celé Evropě. Komise zasílá celkem 31 výzvu, jednu doplňující výzvu a navíc i dvě odůvodněná stanoviska, které se týkají řady omezení v odvětví služeb: výzvy určené 27 členským státům (všem členským státům s výjimkou Dánska) z důvodu nesouladu jejich vnitrostátních právních a správních předpisů s pravidly EU o uznávání odborných kvalifikací a souvisejícího přístupu k výkonu činnosti (porušení směrnice o odborných kvalifikacích), odůvodněné stanovisko určené Kypru a výzvu Portugalsku ohledně zvláštních pravidel týkajících se přístupu k výkonu činnosti inženýrů a architektů (porušení směrnice o odborných kvalifikacích), doplňující výzvu Chorvatsku, která se týká omezení práva právníků na poskytování multidisciplinárních služeb, omezení reklamy a omezení práva vykonávat činnost (porušení směrnice EU o službách a směrnice 98/5/ES o usazování právníků a právnických firem), dvě výzvy adresované Francii a Polsku a odůvodněné stanovisko určené Irsku ohledně omezení reklamy týkající se volného pohybu služeb v rozporu s pravidly EU (porušeníčlánku 56 Smlouvy o fungování EU, SFEU a směrnice o službách) a výzvu Belgii týkající se povolovacího řízení a obecných požadavků, které uplatňuje region Brusel na poskytovatele turistického ubytování (porušení směrnice o službách). Všechny tyto členské státy mají nyní dva měsíce na to, aby reagovaly na argumenty předložené Komisí. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že přikročí k dalším krokům v řízení o nesplnění povinnosti. Další informace jsou uvedeny v úplném znění tiskové zprávy.

Volný pohyb zboží: Komise vyzývá NĚMECKO, aby odstranilo omezení u dovozu kávy

Komise se dnes rozhodla zaslat výzvu Německu ve věci omezení u dovozu kávy. Podle německého zákona o dani z kávy, (německy: Kaffeesteuergesetz), musí maloobchodníci usazení v jiném členském státě, kteří prodávají kávu do Německa, jmenovat daňového zástupce se sídlem v Německu. Zástupce musí být schválen německým daňovým orgánem a musí zaznamenávat dodávky a platit daňové záruky a dlužnou daň. Komise má za to, že tento požadavek brání obchodníkům z jiných členských států ve svobodném dovozu kávy do Německa a související dodatečné náklady činí vstup na německý trh složitějším, a to zejména pro malé a střední podniky. Komise má za to, že tento druh požadavku je v rozporu s pravidly EU o volném pohybu zboží (článek 34 Smlouvy o fungování EU, SFEU). Navíc skutečnost, že zástupce se musí nacházet v Německu, brání volnému poskytování služeb (článek 56 SFEU) a vytváří překážku pro dovoz kávy. Německo má nyní dva měsíce na to, aby reagovalo na argumenty Komise, v opačném případě může Komise rozhodnout, že této zemi zašle odůvodněné stanovisko.

Zadávání veřejných zakázek: Komise požaduje, aby NIZOZEMSKO dodržovalo pravidla EU o zadávání veřejných zakázek

Komise se dnes rozhodla zaslat další výzvu Nizozemsku ohledně jeho vnitrostátních pravidel týkajících se bytových družstev. Podle nizozemských právních předpisů se bytová družstva nepovažují za veřejné zadavatele, a tudíž nemusí postupovat podle pravidel EU pro zadávání veřejných zakázek. Bytová družstva jsou však velmi závislá na nizozemských orgánech veřejné správy na ústřední i místní úrovni. Proto má Komise za to, že Nizozemsko mohlo porušit právo EU (směrnici 2014/23/EU a směrnici 2014/24/EU). Zejména povinnost transparentnosti, která vyžaduje, aby bytová družstva zveřejňovala své výzvy k podání nabídek, vytváří rovné příležitosti pro podnikatele, a rovněž zaručuje nejekonomičtější nákupy. Komise zaslala první výzvu v prosinci 2017 a doplňujícím dopisem se nyní snaží objasnit dosud nevyjasněné právní aspekty. Nizozemsko má nyní dva měsíce na to, aby reagovalo na argumenty Komise. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že zašle odůvodněné stanovisko.

Volný pohyb zboží: Komise vyzývá ŠPANĚLSKO, aby odstranilo dodatečné požadavky týkající se pyrotechnických výrobků

Komise se dnes rozhodla zaslat výzvu Španělsku ve věci jeho pravidel pro pyrotechnické výrobky, jako je například zábavní pyrotechnika. Španělské právo nařizuje hospodářským subjektům, aby registrovaly tyto výrobky před jejich dovozem, převozem, uskladněním a distribucí ve Španělsku a získaly povolení pro jejich cirkulaci od španělských orgánů. Tyto vnitrostátní požadavky jdou nad rámec požadavků plánovaných podle směrnice o pyrotechnických výrobcích, která zajišťuje vysokou úroveň ochrany zdraví spotřebitele a veřejné bezpečnosti. Komise je toho názoru, že ukládání těchto dalších požadavků na pyrotechnické výrobky zákonně vyrobené a certifikované v jiném členském státě EU je v rozporu se směrnicí o pyrotechnických výrobcích (směrnice 2013/29/EU) a jednotným trhem, neboť výrobek zákonně uvedený na trh by se měl volně pohybovat po celém vnitřním trhu EU. Španělská vnitrostátní omezení duplikují kontroly již provedené jiným členským státem. Španělsko má nyní dva měsíce na to, aby reagovalo na argumenty předložené Komisí. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že zašle odůvodněné stanovisko.

 

11. Spravedlnost, spotřebitelé a rovnost žen a mužů

(Další informace: Christian Wigand – tel. +32 229 62253, Melanie Voin – tel. +32 229 58659)

Odůvodněná stanoviska

Ochrana údajů: Komise žádá sedm členských států, aby provedly směrnici o ochraně údajů při prosazování práva a dva členské státy, aby příslušné provedení dokončily

Komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněná stanoviska Bulharsku, Kypru, Lotyšsku, Nizozemsku, Řecku, Slovensku a Španělsku z důvodu neprovedení směrnice o ochraně údajů při prosazování práva (směrnice (EU) 2016/680) a odůvodněné stanovisko Česku aPortugalsku, ve kterém požaduje, aby provedení této směrnice ve svém právu dokončily. Členské státy měly směrnici ve vnitrostátním právu provést do 6. května 2018. Směrnice chrání základní právo občanů na ochranu údajů, kdykoliv orgány činné v trestním řízení používají osobní údaje pro účely prosazování práva. Pravidla EU zajišťují, aby osobní údaje obětí, svědků a podezřelých z trestného činu byly řádně chráněny. Zavedení stejných standardů ochrany údajů usnadní výměnu osobních údajů pro účely přeshraniční spolupráce při boji pro trestné činnosti a terorismu. Jelikož sedm dotčených členských států pravidla EU ve svých vnitrostátních předpisech neprovedlo, zaslala Komise příslušným orgánům v červenci 2018 výzvu. Z důvodu částečného provedení směrnice obdržely rovněž Česko a Portugalsko v červenci 2018 výzvu. Tyto země mají nyní dva měsíce na reakci a přijetí příslušných opatření. Pokud tak neučiní, mohou být věci předloženy Soudnímu dvoru EU.

Odůvodněná stanoviska a výzva

Boj proti praní peněz: Komise vyzývá deset zemí, aby zcela provedly právní předpisy EU v oblasti boje proti praní peněz a financování terorismu

Komise se dnes rozhodla zaslat výzvu Německu,odůvodněná stanoviska Belgii, Finsku, Francii, Litvě, Portugalsku a další odůvodněná stanoviska Bulharsku, Kypru, Polsku a Slovensku z důvodu neúplného provedení 4. směrnice o boji proti praní peněz (směrnice (EU) 2015/849) ve vnitrostátním právu. Navzdory tomu, že tyto členské státy prohlásily, že jejich provedení ve vnitrostátním právu je úplné, Komise po posouzení oznámených opatření dospěla k závěru, že některá ustanovení chybí. Provedení pravidel včas a řádně je pro účinný boj proti praní peněz a financování terorismu zásadní, což dokládá řada skandálů týkajících se praní peněz z nedávné doby. Nedostatky v jednom členském státě mohou mít dopady na všechny ostatní. Všechny členské státy měly pravidla uvedené směrnice provést do 26. června 2017. Belgie, Bulharsko, Finsko, Francie, Kypr, Litva, Německo, Polsko, Portugalsko a Slovensko mají nyní dva měsíce na reakci a přijetí příslušných opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že přikročí k dalším krokům v řízení o nesplnění povinnosti.

Výzvy

Nepřiměřené smluvní podmínky: Komise vyzývá BULHARSKO, aby dodržovalo právní předpisy EU o nepřiměřených smluvních podmínkách ve spotřebitelských smlouvách

Komise žádá Bulharsko, aby přezkoumalo svá pravidla upravující, jak mohou podnikatelé vymáhat své nároky vůči spotřebitelům, a uvedlo je do souladu s pravidly EU o nepřiměřených smluvních podmínkách ve spotřebitelských smlouvách (směrnice o nepřiměřených podmínkách ve spotřebitelských smlouvách, směrnice 93/13/EHS), aby byla v těchto případech zajištěna řádná ochrana spotřebitelů. Směrnice chrání spotřebitele vůči nepřiměřeným smluvním podmínkám ve smlouvách s podnikateli, a to i s poskytovateli finančních služeb. Pravidla EU rovněž zaručují, aby takovými nepřiměřenými podmínkami nebyli spotřebitelé vázáni a měli proti nim prostředky právní ochrany za přijatelných podmínek. Podle judikatury Soudního dvora z toho vyplývá, že vnitrostátní soudy jsou povinny posuzovat nepřiměřenost smluvních podmínek z moci úřední, tj. i bez návrhu spotřebitele. Do dnešního dne jsou však v Bulharsku platební příkazy a příkazy k okamžitému zajištění vydávány bez jakékoliv meritorní kontroly ze strany soudů. Spotřebitelé je mohou napadnout pouze za velmi přísných podmínek. Zejména někteří věřitelé, například banky, mohou získat příkazy k okamžitému zajištění téměř automaticky, přičemž spotřebitelé mají velmi omezené možnosti jak zabránit výkonu nebo jej napadnout v případě, že je založen na nepřiměřených smluvních podmínkách. Pokud Bulharsko nezašle v následujících dvou měsících uspokojivou odpověď, může Komise v této věci vydat odůvodněné stanovisko.

Trestní soudnictví: Komise žádá BULHARSKO a IRSKO, aby správně provedly rámcové rozhodnutí o zbavení osobní svobody

Komise vyzývá Bulharsko a Irsko, aby přijaly opatření na zajištění řádného provedení pravidel EU o zbavení osobní svobody ve vnitrostátních právních předpisech (rámcové rozhodnutí Rady 2008/909/SVV). Členské státy měly upravit své vnitrostátní právo do 5. prosince 2011. Daná pravidla zajišťují vzájemné uznávání trestních rozhodnutí, která ukládají tresty odnětí svobody. Pravidla EU usilují o to usnadnit sociální rehabilitaci odsouzených osob. V Bulharsku je navrhovaný legislativní proces na samém počátku a země dosud neoznámila Radě ani Komisi žádná prováděcí opatření. Irsko se v březnu 2016 zavázalo přijmout právní předpisy do konce roku 2016. Do dnešního dne irské orgány neprovedly rámcové rozhodnutí ve vnitrostátních právních předpisech a ani Radě či Komisi neoznámily příslušná prováděcí opatření. Pokud Bulharsko a Irsko v následujících dvou měsících nepřijmou nutná opatření, může Komise v této věci zaslat odůvodněné stanovisko.

Trestní soudnictví: Komisi požaduje, aby IRSKO zcela provedlo tři rámcová rozhodnutí o probačních opatřeních a alternativních trestech, o opatřeních dohledu a o peněžitých trestech a pokutách

Komise se dnes rozhodla zaslat 3 výzvy Irsku požadující, aby země zajistila plné provedení tří rámcových rozhodnutí Rady o probačních opatřeních a alternativních trestech (rozhodnutí 2008/947/SVV), o opatřeních dohledu (rozhodnutí 2009/829/SVV) a o peněžitých trestech a pokutách (rozhodnutí 2005/214/SVV). Účelem rámcového rozhodnutí o probačních opatřeních a alternativních trestech je usnadnit sociální rehabilitaci odsouzených osob zlepšením ochrany obětí a široké veřejnosti. Toto je rovněž usnadněno uplatňováním vhodných probačních opatření a alternativních trestů v případě pachatelů, kteří nežijí ve státě odsouzení. Členské státy měly upravit své vnitrostátní právo do 6. prosince 2011. Rámcové rozhodnutí o opatřeních dohledu zajišťuje, aby dotčené osoby byly k dispozici pro účast na hlavním líčení. Rovněž ve vhodných případech podporuje využívání nevazebních opatření v průběhu trestního řízení u osob, které nemají bydliště v tom členském státě, v němž se řízení koná. Toto rozhodnutí navíc zlepšuje ochranu obětí a široké veřejnosti. Členské státy měly upravit své vnitrostátní právo do 1. prosince 2012. Pokud jde o rámcové rozhodnutí o peněžitých trestech a pokutách, upravuje vzájemné uznávání peněžitých trestů a pokut, což umožňuje soudnímu nebo správnímu orgánu předat peněžitý trest nebo pokutu přímo orgánu v jiné zemi EU a zajistit tak jejich uznání a výkon bez dalších formalit. Země EU měly toto rozhodnutí provést do 21. března 2007. Pokud Irsko v následujících dvou měsících nepřijme nutná opatření, může Komise v této věci zaslat odůvodněné stanovisko.

 

12. Námořní záležitosti a rybolov

(Další informace: Enrico Brivio – tel. +32 229 56172, Daniela Stoycheva – tel. +32 229 53664)

Výzva

Kontrola rybolovu: Komise pokračuje v řízení o nesplnění povinnosti vůči DÁNSKU v souvislosti s dodržováním některých ustanovení pravidel EU pro kontrolu rybolovu

Komise se dnes rozhodla zaslat Dánsku další výzvu v souvislosti s tím, že nevymáhá některá důležitá ustanovení unijního nařízení o kontrolním režimu rybolovu (nařízení Rady (ES) č.° 1224/2009). Toto nařízení, které je v platnosti od 1. ledna 2010, stanoví systém kontrol, inspekcí a vymáhání unijních pravidel společné rybářské politiky ze strany vnitrostátních orgánů. Komise se domnívá, že Dánsko dosud nezajistilo, aby při vykládce byly váženy všechny produkty rybolovu a aby v povinných dokladech o registraci úlovků byla uváděna množství každého uloveného druhu včetně průmyslových vedlejších úlovků. Nejzávažnější problémy se týkají rybolovu pro průmyslové účely. Tyto nedostatky výrazně snižují přesnost dokladů o registraci úlovků, které jsou potřebné pro účely odpočtu kvót a k prevenci nadměrného rybolovu. Kromě toho Dánsko dále nezajistilo, aby byla Komise informována o množstvích skutečně vyložených populací, což ohrožuje cíle společné rybářské politiky, pokud jde o udržitelnost rybolovu. Dánsko má nyní dva měsíce na to, aby na obavy Komise zareagovalo. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že těmto zemím zašle odůvodněné stanovisko.

 

13. Migrace, vnitřní věci a občanství

(Další informace: Natasha Bertaud – tel. +32 229 67456, Markus Lammert – tel. +32 229 80423)

Odůvodněná stanoviska

Legální migrace: Komise vyzývá KYPR a ŘECKO, aby provedly pravidla EU týkající se studentů a výzkumných pracovníků ze zemí mimo EU

Komise se dnes rozhodla zaslat Kypru a Řecku odůvodněné stanovisko, jelikož tyto dvě země neoznámily vnitrostátní právní předpisy, kterými v plném rozsahu provádějí směrnici o podmínkách vstupu a pobytu státních příslušníků zemí mimo EU a jejich mobility v rámci EU za účelem výzkumu, studia, stáže, dobrovolnické služby, programů výměnných pobytů žáků či vzdělávacích projektů a činnosti au-pair (směrnice 2016/801). Členské státy měly uvést své vnitrostátní právní předpisy do souladu s touto směrnicí a uvědomit o tom Komisi do 23. května 2018. V červenci 2018 zaslala Komise Kypru a Řecku výzvu, na kterou nyní navazuje druhým krokem řízení o nesplnění povinnosti, tedy odůvodněným stanoviskem. Kypr a Řecko mají nyní dva měsíce na to, aby směrnici v plném rozsahu provedly ve vnitrostátním právu. Neučiní-li tak, může Komise zvážit předložení případu Soudnímu dvoru EU.

Schengenský hraniční kodex: ESTONSKO bylo požádáno o odstranění dodatečných podmínek pro přechod vnější hranice

Komise se dnes rozhodla zaslat Estonsku odůvodněné stanovisko kvůli tomu, že zavedlo dodatečné povinnosti pro cestující překračující vnější hranici EU, které jsou v rozporu se Schengenským hraničním kodexem (nařízení (EU) 2016/399). Estonsko momentálně po cestujících, kteří chtějí opustit EU, požaduje, aby si zarezervovali místo ve frontě na hraničním přechodu a uhradili poplatek za tuto rezervaci a za použití prostoru vyhrazeného pro čekání. Schengenský hraniční kodex obsahuje dlouhý seznam podmínek pro přechod hranic a kontrolu, které musí být splněny při překračování hranic EU směrem ven. Nedovoluje však členským státům zavádět dodatečné povinnosti jako ty, které na svých hranicích zavedlo Estonsko. Výzvu Komise Estonsku zaslala v květnu 2016. Odpověď na ni nebyla uspokojivá, a tak Komise přikročila k druhému kroku řízení o nesplnění povinnosti, a to odůvodněnému stanovisku. Estonsko má nyní dva měsíce na to, aby Komisi oznámilo všechna opatření, jež přijalo s cílem řádně provést ustanovení Schengenského hraničního kodexu, která se týkají přechodu vnějších hranic EU. Pokud tak neučiní, může Komise věc předložit Soudnímu dvoru EU.

Azyl: Komise zpřísňuje řízení o nesplnění povinnosti vůči MAĎARSKU kvůli trestnímu stíhání za činnosti na podporu žádostí o azyl a povolení k pobytu

Komise se dnes rozhodla zaslat Maďarsku odůvodněné stanovisko ohledně právních předpisů, které staví mimo zákon činnosti na podporu žádostí o azyl a povolení k pobytu a dále omezují právo žádat o azyl. Dne 19. července 2018 Komise rozhodla, že Maďarsku bude ve věci těchto nových předpisů zaslána výzva. Po rozboru odpovědi maďarských orgánů Komise shledala, že nevyřešena zůstává větší část jejích obav, a to zejména pokud jde o následující body. Za prvé pokud jde o trestní stíhání za podporu žadatelů o azyl. Kriminalizací činností na podporu žádostí o azyl a povolení k pobytu omezují maďarské právní předpisy právo žadatelů o azyl komunikovat s příslušnými národními, mezinárodními a nevládními organizacemi a nechat si jimi pomáhat. Za druhé pokud jde o omezování svobod jednotlivce. Tím, že osobám, které podléhají trestnímu řízení podle těchto zákonů, brání přibližovat se k tranzitním prostorům na maďarských hranicích, omezují tyto právní předpisy nepřiměřenou mírou výkon práva občana EU na volný pohyb. Sankce mají podobu od dočasného zadržení až po odnětí svobody v délce maximálně jednoho roku a vyhoštění ze země. A konečně pokud jde o nezákonné omezení práva na azyl. Zavedení dodatečného důvodu pro nepřípustnost žádosti o azyl, který právo EU nestanoví, představuje porušení směrnice EU o azylovém řízení. Právo EU sice umožňuje zavedení důvodů pro nepřípustnost na základě konceptu „bezpečné třetí země“ a „první země azylu“, avšak maďarské právo a ústavní dodatek o azylu omezují právo na azyl způsobem, který je neslučitelný se směrnicí o podmínkách přiznání azylu (směrnice 2011/95/EU) a s Listinou základních práv Evropské unie. Komise se proto rozhodla Maďarsku zaslat odůvodněné stanovisko pro porušení práva EU. Maďarské orgány teď mají dva měsíce na to, aby Komisi odpověděly. Pokud tak neučiní, může Komise věc předložit Soudnímu dvoru EU. Další informace jsou uvedeny v úplném znění tiskové zprávy.

Legální migrace: Komise vyzývá MAĎARSKO, aby zajistilo správné provedení směrnice o dlouhodobě pobývajících rezidentech

Komise se dnes rozhodla zaslat Maďarsku odůvodněné stanovisko, protože znemožňuje státním příslušníkům třetích zemí s právním postavením dlouhodobě pobývajícího rezidenta výkon povolání veterinárního lékaře, a tudíž nesprávně provádí směrnici o dlouhodobě pobývajících rezidentech (směrnice Rady 2003/109/ES). Směrnice požaduje, aby se státním příslušníkům třetích zemí, kteří oprávněně pobývají v členském státě EU po dobu nejméně pěti let, dostávalo v určitých oblastech, například v přístupu k zaměstnání a k samostatné výdělečné činnosti, stejného zacházení jako státním příslušníkům členského státu. Maďarské právní předpisy neumožňují státním příslušníkům třetích zemí, kteří jsou kvalifikovanými pracovníky ve veterinární oblasti, aby své povolání vykonávali v Maďarsku, a to ani těm, kteří vysokoškolský diplom získali v Maďarsku. Výzvu v této věci zaslala Komise Maďarsku v červenci 2018. Po posouzení odpovědi maďarských orgánů dnes Komise Maďarsku zasílá odůvodněné stanovisko. Maďarsko má nyní dva měsíce na to, aby reagovalo na argumenty předložené Komisí. Pokud tak neučiní, může Komise věc předložit Soudnímu dvoru EU.

Azyl: Komise vyzývá MAĎARSKO, POLSKO a SLOVINSKO, aby v plném rozsahu provedly současnou směrnici o podmínkách přiznání azylu

Komise dnes rozhodla, že MaďarskuPolsku a Slovinsku bude zasláno odůvodněné stanovisko, jelikož neoznámily opatření k provedení platných norem EU, které musí splňovat státní příslušníci třetích zemí, aby mohli požívat mezinárodní ochrany (směrnice 2011/95/EU, tzv. kvalifikační směrnice). Tato v prosinci 2011 přijatá směrnice stanoví společné normy EU pro zjišťování totožnosti státních příslušníků třetích zemí nebo osob bez státní příslušnosti, které potřebují mezinárodní ochranu. Zajišťuje také minimální úroveň výhod a práv ve všech zemích EU, a demotivuje tak žadatele o azyl od druhotného pohybu mezi zeměmi EU a od tzv. asylum shoppingu. Členské státy měly tyto společné normy provést do 21. prosince 2013. Maďarsko, Polsko a Slovinsko některá ustanovení směrnice neprovedla v plném rozsahu, a Komise jim proto v lednu 2014 zaslala výzvy. Dnes Komise přistupuje k dalšímu kroku řízení, a to k zaslání odůvodněného stanoviska. Maďarsko, Polsko a Slovinsko mají nyní dva měsíce na to, aby Komisi oznámily příslušná opatření k zajištění provedení směrnice v plném rozsahu. Pokud tak neučiní, může Komise předložit tyto věci Soudnímu dvoru EU.

Bezpečnostní unie: Komise vyzývá ŠPANĚLSKO, aby v plném rozsahu provedlo pravidla EU týkající se údajů jmenné evidence cestujících (PNR)

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat Španělsku odůvodněné stanovisko, protože tato země Komisi dosud neoznámila žádná vnitrostátní opatření k provedení pravidel EU týkajících se údajů jmenné evidence cestujících (směrnice 2016/681). Údaje PNR jsou informace, které cestující poskytují leteckým společnostem při rezervaci letů a odbavení, např. jméno, data cesty, plán cesty, číslo sedadla, zavazadla, kontaktní údaje a způsob platby. Směrnice o PNR obsahuje pravidla pro předávání těchto údajů členským státům a pro jejich zpracování, které by mělo probíhat při naprostém dodržení zásad ochrany údajů. Údaje jmenné evidence cestujících se používají ke sledování podezřelých vzorců cestování a k identifikaci zločinců a teroristů, a jsou tedy důležitým nástrojem v boji proti terorismu a závažné trestné činnosti. Jejich využití je klíčovým prvkem Evropského programu pro bezpečnost a základním stavebním kamenem skutečné a účinné bezpečnostní unie. Aby však rámec PNR mohl být využíván účinně a naplno, je důležité, aby všechny příslušné systémy fungovaly ve všech členských státech co nejdříve. Členské státy měly nová unijní pravidla pro údaje PNR provést v plném rozsahu do 25. května 2018. Dnešnímu odůvodněnému stanovisku předcházela výzva, která byla Španělsku zaslána v červenci 2018. Španělsko má nyní dva měsíce na to, aby Komisi oznámilo opatření k zajištění úplného provedení nových pravidel. Po jejich uplynutí může Komise případ předložit Soudnímu dvoru EU.

Výzvy

Legální migrace: Komise vyzývá SLOVINSKO, aby zajistilo správné provedení směrnice o jednotném povolení

Komise se dnes zasláním výzvy rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti vůči Slovinsku kvůli tomu, že nezajistilo rovné zacházení pro pracovníky ze zemí mimo EU tak, jak stanoví směrnice o jednotném povolení (směrnice 2011/98/EU). Směrnice má usnadnit legální migraci, a za tímto účelem zavádí zjednodušené postupy a společný soubor práv pro státní příslušníky třetích zemí. Tato unijní pravidla zaručují pracovníkům ze zemí mimo EU výhody v oblasti pracovních podmínek, penzí, sociálního zabezpečení a přístupu k veřejným službám, které se rozsahem blíží výhodám, jež náleží občanům EU. Slovinské právo nesprávně provádí ustanovení o právu na rovné zacházení, když přístup držitelů jednotného povolení k rodinným dávkám podmiňuje trvalým pobytem. Pro slovinské občany přitom taková povinnost neplatí. Pokud jde o převod důchodových práv, vlastním občanům žijícím v zahraničí Slovinsko výplatu důchodů povoluje, zatímco pracovníkům ze zemí mimo EU tento nárok neuznává v plném rozsahu. Slovinsko má nyní dva měsíce na to, aby zareagovalo na argumenty předložené Komisí. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že zašle odůvodněné stanovisko.

Vnitřní věci: Komise žádá ITÁLII, PORTUGALSKO A ŠPANĚLSKO, aby provedly pravidla pro boj proti pohlavnímu zneužívání dětí

Komise se dnes rozhodla zaslat ItáliiPortugalsku a Španělsku výzvy kvůli neprovedení pravidel EU pro boj proti pohlavnímu zneužívání a pohlavnímu vykořisťování dětí a dětské pornografii (směrnice 2011/93/EU). EU má přísná pravidla, která takové zneužívání kriminalizují všude v Evropě. Pachatele trestají přísnými tresty, dětské oběti chrání, ale v prvé řadě přispívají k tomu, aby k takovým trestným činům vůbec nedocházelo. Součástí směrnice jsou rovněž zvláštní opatření pro boj proti pohlavnímu zneužívání dětí na internetu. Členské státy měly tato nová pravidla provést do prosince 2013. Kvůli extrémní složitosti směrnice se však se zdržením během provádění potýkaly téměř všechny členské státy. Komise si je náročnosti směrnice vědoma, avšak v zájmu účinné ochrany dětí před pohlavním zneužíváním je naprosto nezbytné, aby členské státy ustanovením směrnice vyhověly v plném rozsahu. Proto se Komise rozhodla vůči uvedeným členským státům zahájit řízení o nesplnění povinnosti. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že zašle odůvodněné stanovisko.

 

14. Mobilita a doprava

(Další informace: Enrico Brivio – tel. +32 229 56172, Stephan Meder – tel. +32 229 13917)

Odůvodněná stanoviska

Vnitrozemská plavba: Komise žádá BELGII, aby zajistila soulad s pravidly EU pro pronájem plavidel a tvorbu cen

Komise se dnes rozhodla zaslat Belgii odůvodněné stanovisko, jelikož její vnitrostátní požadavky na pronájem plavidel a tvorbu cen ve vnitrozemské vodní dopravě nejsou slučitelné s právními předpisy EU (směrnice Rady 96/75/ES). Směrnice stanoví, že jak v mezinárodní, tak i ve vnitrostátní dopravě se smlouvy mezi dotyčnými stranami volně uzavírají a ceny se volně dojednávají. Belgie má dva měsíce na to, aby odůvodněnému stanovisku vyhověla. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru EU.

Silniční doprava: Komise žádá KYPR o aktualizaci propojení vnitrostátního elektronického rejstříku s novou verzí systému TACHOnet

Komise se rozhodla zaslat Kypru odůvodněné stanovisko, protože neaktualizoval propojení národního rejstříku s novou verzí systému TACHOnet (prováděcí nařízení Komise 2016/68). Propojení národních elektronických rejstříků karet řidiče a výměna informací z nich mezi členskými státy probíhá prostřednictvím systému předávání zpráv TACHOnet. Tento systém se skládá z centrálního uzlu, který spravuje Evropská komise, a národních systémů s vnitrostátními elektronickými rejstříky, které spravují členské státy. Členské státy EU jsou tudíž odpovědné za zřízení a údržbu svého vnitrostátního elektronického rejstříku a za zajištění jeho interoperability s centrálním uzlem. S příchodem nové a dokonalejší verze systému TACHOnet bylo třeba, aby členské státy svoje systémy na vnitrostátní úrovni upravily. Lhůta pro zprovoznění aktualizovaného propojení vnitrostátních elektronických rejstříků se systémem TACHOnet vypršela dne 2. března 2018. Pokud kyperské orgány do dvou měsíců nezašlou uspokojivou odpověď, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru EU.

Železniční doprava: Komise vyzývá FRANCII, aby ve vnitrostátním právu provedla pravidla EU o přístupu k železniční infrastruktuře

V rámci obecného přezkumu provedení pravidel EU o vytvoření jednotného evropského železničního prostoru (směrnice 2012/34/EU) ve vnitrostátním právu členských států EU se Komise rozhodla zaslat Francii odůvodněné stanovisko. Nesoulad se směrnicí by měla vyřešit rozsáhlá reforma železnice, která ve Francii v současnosti probíhá. Pro tuto chvíli však Komise zastává názor, že francouzský regulační rámec, který je zatím nedokončený, není v plném souladu s konkrétními ustanoveními směrnice, včetně ustanovení o přístupu ke službám souvisejícím se železniční dopravou a záruk nezávislosti provozovatelů železničních stanic. Francie má nyní dva měsíce na to, aby na argumenty Komise zareagovala. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru EU.

Výzvy

Železniční doprava: Komise vyzývá MAĎARSKO, aby předložilo plány technických požadavků na přístupnost a provoz a řízení dopravy železničního systému

Komise se dnes rozhodla zaslat Maďarsku výzvu, jelikož nepředložilo vnitrostátní prováděcí plány technických požadavků ve vztahu ke dvěma nařízením, konkrétně pokud jde o přístupnost pro osoby se zdravotním postižením a osoby s omezenou schopností pohybu a orientace (nařízení Komise č. 1300/2014) a o subsystém „provoz a řízení dopravy“ železničního systému (nařízení Komise 2015/995), jak vyžadují pravidla EU. Členské státy měly povinnost tyto plány oznámit nejpozději do 1. ledna 2017 a 1. července 2017. Maďarsko má nyní dva měsíce, aby na argumenty Komise zareagovalo. Poté může Komise přijmout odůvodněné stanovisko.

Bezpečnost silničního provozu: Komise vyzývá IRSKO a POLSKO, aby podaly zprávu o výměně informací o dopravních deliktech

Komise se dnes rozhodla zaslat výzvu Irsku a Polsku, jelikož tyto země nepodaly zprávu o výměně informací o dopravních deliktech, jak vyžadují pravidla EU o usnadnění přeshraniční výměny informací o dopravních deliktech v oblasti bezpečnosti silničního provozu (směrnice 2015/413/EU). Směrnice umožňuje členským státům identifikovat a stíhat zahraniční řidiče, kteří na jejich území spáchali přestupek, jako je překročení nejvyšší dovolené rychlosti nebo řízení vozidla pod vlivem alkoholu. Členské státy musí podat Komisi zprávu o tom, kolik bylo prostřednictvím online platformy provedeno automatizovaných vyhledávání deliktů spáchaných na jejich území vozidly registrovanými v zahraničí. Ve zprávě musí být rovněž uveden počet neúspěšných vyhledání a popis následných opatření po nahlášení deliktu. Tyto informace jsou důležité pro posouzení fungování výměny informací, účinnosti vyšetřování těchto deliktů členskými státy a dopadu směrnice na bezpečnost silničního provozu. Zpráva měla být podána do 6. května 2018. Obě země mají nyní dva měsíce na to, aby zareagovaly na obavy Komise. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že těmto zemím zašle odůvodněné stanovisko.

Železniční doprava: Komise vyzývá ŠPANĚLSKO, aby řádně provedlo pravidla EU týkající se bezpečnosti železnic

Komise se dnes rozhodla zaslat Španělsku výzvu, jelikož bezpečnostní postupy ve Španělsku nesplňují požadavky unijních právních předpisů v oblasti bezpečnosti železnic (směrnice 2004/49/ES o bezpečnosti železnic). Směrnice řeší bezpečnostní požadavky v železničním systému jako celku. Pokud jde o Španělsko, Komise konstatuje, že byly zjištěny nedostatky v tom, jak vnitrostátní orgán pro vyšetřování analyzuje a vyšetřuje nehody a incidenty, a v metodách dozoru tohoto orgánu. Španělsko má nyní dva měsíce na to, aby zareagovalo na obavy Komise. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že těmto zemím zašle odůvodněné stanovisko.

Dopravní služby: Komise žádá POLSKO, aby vyhovělo společným pravidlům pro přístup na mezinárodní trh autokarové a autobusové dopravy

Komise se dnes rozhodla požádat Polsko, aby v plném rozsahu vyhovělo právním předpisům EU pro přístup na mezinárodní trh autokarové a autobusové dopravy (nařízení (ES) č. 1073/2009). Nařízení bylo přijato v říjnu 2009 jako součást balíčku opatření k modernizaci pravidel pro přístup k povolání podnikatele v silniční dopravě a pro přístup na trh silniční dopravy. Hlavním cílem nařízení je přispět k dokončení vnitřního trhu autokarové a autobusové dopravy a zvýšit efektivnost a konkurenceschopnost trhu tak, aby došlo k posunu od využívání soukromých automobilů směrem k většímu využívání autokarové a autobusové dopravy. Polský orgán odňal autobusovému dopravci usazenému v Německu povolení k provozování pravidelné mezinárodní autobusové linky mezi Německem a Polskem. Nejenže nebyl polský orgán pro toto odnětí příslušný, ale navíc ani nebyly splněny právní požadavky pro takové odnětí. Proto je Komise názoru, že Polsko toto nařízení EU porušilo. Polsko má nyní dva měsíce na odpověď. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že přijme odůvodněné stanovisko.

Přeprava nebezpečných věcí: Komise vyzývá SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ, aby přijalo pravidla EU o pozemní přepravě nebezpečných věcí

Komise dnes požádala Spojené království, aby v plném rozsahu vyhovělo právu EU v oblasti pozemní přepravy nebezpečných věcí (směrnice Komise 2018/217). Spojené království totiž dosud nepředložilo bližší důkazy o tom, že by na domácí půdě přijalo opatření k provedení této směrnice ve vnitrostátním právu. Orgány Spojeného království mají nyní dva měsíce na odpověď. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že těmto zemím zašle odůvodněné stanovisko.

 

15. Daně a celní unie

(Další informace: Johannes Bahrke – tel. +32 229 58615, Patrick Mc Cullough – tel. +32 229 87183)

Předložení věci Soudnímu dvoru Evropské unie

Daně: Komise předkládá Soudnímu dvoru případ NĚMECKA, protože své předpisy neuvedlo do souladu s pravidly EU pro vracení DPH

Komise se dnes rozhodla předložit případ Soudnímu dvoru EU, protože Německo odmítá některé žádosti podniků z jiných členských států o vrácení DPH.

Německo konkrétně v některých případech odmítá DPH vrátit, aniž by si od žadatele o vrácení vyžádalo dodatečné informace, domnívá-li se, že předložené informace o povaze poskytnutého zboží a služeb nepostačují k vyřízení žádosti. Dochází tak k situacím, kdy DPH žadateli není vrácena, přestože splňuje základní požadavky, a je porušen nárok na vrácení DPH podle pravidel EU (směrnice Rady 2006/112/ES o DPH a směrnice Rady 2008/9/ES o vracení daně). Evropská komise plní úlohu strážkyně Smluv a svým dnešním rozhodnutím prosazuje právní předpisy EU. Věc směřuje k Soudnímu dvoru, poněvadž Německo své právní předpisy neuvedlo do souladu s právem EU ani po zaslání odůvodněného stanoviska. Další informace jsou uvedeny v úplném znění tiskové zprávy.

Daně: Komise předkládá Soudnímu dvoru případ SPOJENÉHO KRÁLOVSTVÍ, protože jeho předpisy nejsou v souladu s pravidly v oblasti DPH pro některé komoditní trhy

Komise se dnes rozhodla žalovat Spojené království u Soudního dvora EU, neboť tato země rozšiřuje působnost opatření týkajícího se DPH, což v případě některých komoditních trhů umožňuje výjimky související s touto daní. Spojené království v současné době uplatňuje na transakce prováděné na některých ze svých komoditních trhů nulovou sazbu DPH. Od oznámení výjimky Komisi v roce 1977 Spojené království působnost tohoto opatření značně rozšířilo, což znamená, že se výjimka již neomezuje na obchodování s komoditami, na něž se vztahovala původně. Podle pravidel EU, na nichž se dohodly všechny členské státy (směrnice Rady 2006/112/ES o DPH), nelze oblast působnosti této výjimky rozšířit. Výrazně se tak narušuje hospodářská soutěž, což je na úkor jiných finančních trhů v EU. Případ byl dnes postoupen Soudnímu dvoru, protože ani v návaznosti na odůvodněné stanovisko Komise z července 2018 Spojené království neuvedlo své právní předpisy do souladu s právními předpisy EU v oblasti DPH. Další informace jsou uvedeny v úplném znění tiskové zprávy.

Předložení věci Soudnímu dvoru Evropské unie a výzva

Daně: Komise předkládá Soudnímu dvoru EU případ ITÁLIE, která u daně z nemovitostí uplatňuje preferenční zacházení

Evropská komise se dnes rozhodla žalovat u Soudního dvora EU Itálii za to, že nepozměnila své právní předpisy, které Italům žijícím v zahraničí, kteří si v Itálii pořizují své první bydlení, poskytuje sníženou daňovou sazbu. Tito italští vystěhovalci mají nárok na preferenční sazbu daně z nemovitostí, aniž by museli splňovat požadavek na trvalý pobyt. Státní příslušníci jiných členských států na takové preferenční zacházení nárok nemají, pokud ve městě, v němž se nemovitost nachází, skutečně nebydlí nebo nemají bydliště po dobu 18 měsíců. Smlouva o fungování Evropské unie (SFEU) takové diskriminační zacházení bezprostředně na základě státní příslušnosti nedovoluje. Rovněž italští důchodci žijící v zahraničí jsou za jistých podmínek osvobozeni od obecní daně z nemovitostí (označované jako „IMU“) nebo mohou u svých nemovitostí v Itálii využívat slevy z místní daně na služby. Z tohoto důvodu se Komise rovněž rozhodla zaslat Itálii výzvu kvůli tomu, že u některých obecních daní z pořízení prvního domu na italském území nadále přiznává příznivější podmínky italským penzistům žijícím v EU nebo zemích EHP. Další informace jsou uvedeny v úplném znění tiskové zprávy.

Odůvodněná stanoviska

Daně: Komise žádá FRANCII, aby uvedla daňové předpisy související se službami osobní péče a pomoci doma do souladu s právem EU

Komise se rozhodla zaslat Francii odůvodněné stanovisko kvůli daňovému znevýhodnění v souvislosti se službami osobní péče a pomoci doma, které dopadá na některé daňové poplatníky, bez ohledu na to, zda jsou rezidenty či ne. V současné době jsou daňové úlevy za pečovatelské služby poskytované doma daňovým poplatníkům nebo za určitých podmínek jejich předkům přiznány pouze tehdy, jsou-li tyto služby poskytovány v místě bydliště, které se nachází ve Francii. Tato podmínka je v rozporu se zásadami práva EU, neboť postihuje daňové poplatníky pobývající ve Francii, kteří však mají bydliště v jiném státě EU nebo EHP. Znevýhodněni jsou rovněž daňoví poplatníci-nerezidenti, jejichž postavení je srovnatelné s rezidenty, protože jim většina příjmu plyne z činnosti ve Francii. Jestliže Francie nezareaguje během dvou měsíců, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru EU.

Daně: Komise vyzývá NĚMECKO, aby uvedlo do souladu s právem EU své předpisy o režimu paušální DPH pro zemědělce

Komise se dnes rozhodla zaslat Německu odůvodněné stanovisko v souvislosti s tím, jak tato země uplatňuje svůj zvláštní režim DPH pro zemědělce. Pravidla EU (směrnice Rady 2006/112/ES o DPH) umožňují členským státům uplatňovat pro zemědělce režim paušální DPH. Podle tohoto režimu zemědělci svým zákazníkům namísto uplatňování běžných pravidel DPH účtují za své zemědělské produkty a služby standartní částku – „paušální náhradu“. Tito zemědělci pak nemohou žádat náhradu za DPH, kterou již zaplatili. Tento režim je určen zemědělcům, u nichž je pravděpodobné, že se mohou při uplatňování běžných pravidel DPH potýkat s administrativními obtížemi. Německo však režim daňového paušálu uplatňuje u všech zemědělců, včetně majitelů velkých zemědělských podniků, aniž by rozlišovalo, kdo by se mohl potýkat se zmíněnými obtížemi. Podle údajů německého Nejvyššího kontrolního úřadu (Bundesrechnungshof) kromě toho možnost uplatňovat paušál u zemědělců tímto způsobem vede k tomu, že se jim na náhradách DPH vyplácí více, než kolik zaplatili na vstupu. Tuto praxi pravidla EU nedovolují a je i výrazně na úkor hospodářské soutěže na vnitřním trhu. Jestliže Německo nezareaguje během dvou měsíců, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru EU.

Daně: Komise žádá NĚMECKO, aby změnilo omezující ustanovení o dani z kapitálových zisků

Komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Německu, poněvadž uvaluje okamžitou výstupní daň na převod aktiv do státu EU/EHP. Na převod německých aktiv z německých společností na příjemce se sídlem ve státě ESVO, který se účastní EHP (Norsko, Island a Lichtenštejnsko), se pohlíží méně příznivě než na čistě vnitrostátní transakce. Německé právní předpisy totiž vyžadují, aby se nerealizované kapitálové zisky u těchto převodů zahrnovaly do základu daně za daný rozpočtový rok. Na daňové poplatníky, kteří nejsou v Německu rezidenty, se navíc tento odklad nevztahuje a jsou zdaněni okamžitě, což je porušením svobody usazování. Je tedy pravděpodobné, že německá pravidla daňové poplatníky odrazují od uplatňování svobody usazování (článek 49 SFEU) a příslušného ustanovení v rámci Dohody o EHP. Jestliže Německo nezareaguje během dvou měsíců, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru EU.

Daně: Komise vyzývá PORTUGALSKO, aby uvedlo své daňové předpisy vztahující se na prodej nemovitostí nerezidenty do souladu s právními předpisy EU

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Portugalsku, v němž ho žádá, aby změnilo omezující ustanovení o zdanění kapitálových zisků při odchodu ze země a uvedlo je do souladu s příslušnými rozsudky Soudního dvora EU. Portugalsko zdaňovalo kapitálové zisky daňových poplatníků-nerezidentů pevnou sazbou ve výši 28 %, zatímco na rezidenty se vztahovala progresivní daň z příjmu. Soudní dvůr ve dvou případech (věc C-443/06, Hollmann v. Pública a C-184/18, Fazenda Pública v. Teixeira) rozhodl, že natolik odlišné zacházení odporuje volnému pohybu kapitálu, který je zaručen článkem 63 SFEU a Dohodou o EHP. Portugalsko zavedlo v případě nerezidentů možnost, aby se s nimi zacházelo jako s rezidenty a mohli 50 % těchto kapitálových výnosů z portugalských zdrojů zdaňovat progresivní sazbou daně z příjmu. Z judikatury EU však vyplývá, že pouhá možnost, aby se s daňovým poplatníkem zacházelo jakožto s rezidentem toto protiprávní jednání nenapravuje, pokud běžné zdanění nadále představuje pro daňové poplatníky-nerezidenty větší zátěž. Jestliže Portugalsko během dvou měsíců neposkytne uspokojivou odpověď, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru EU.

Daně: Komise vyzývá RUMUNSKO, aby dodržovalo právo EU, pokud jde o vracení neoprávněně účtovaných poplatků za registraci vozidel

Komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Rumunsku, které nezajišťuje okamžité a úplné vracení poplatků za registraci ojetých vozidel zakoupených v jiných členských státech. Podle Soudního dvora EU jsou tyto poplatky v rozporu s pravidly EU (článek 110 SFEU). Rumunská pravidla upravující vracení daní nedodržují zásady loajální spolupráce, rovnocennosti a efektivity. Jestliže Rumunsko nezareaguje během dvou měsíců, může Komise věc předložit Soudnímu dvoru EU.

Daně: Komise žádá SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ, aby uvedlo své předpisy o daních z příjmů do souladu s právem EU

Komise se dnes rozhodla zaslat Spojenému království odůvodněné stanovisko týkající se jeho právní úpravy slevy na dani z příjmu v případě ztráty při zcizení akcií. V současné době lze slevu na dani uplatnit pouze v případě podílů společností, které svou obchodní činnost provádějí zcela nebo převážně ve Spojeném království. Tím jsou znevýhodněni daňoví poplatníci, kteří investují do způsobilých podílů ve společnostech, které vykonávají svou činnost v jiných členských státech EU mimo Spojené království. Stejně tak toto pravidlo představuje omezení volného pohybu kapitálu (článek 63 SFEU). Jestliže Spojené království během dvou měsíců neposkytne uspokojivou odpověď, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru EU.

Daně: Komise žádá SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ, aby uvedlo svá pravidla týkající se slevy na dani za půjčky poskytované obchodníkům do souladu s předpisy EU

Komise se dnes rozhodla zaslat Spojenému království odůvodněné stanovisko ve věci jeho právní úpravy slevy na dani za půjčky obchodníkům. Současná legislativa Spojeného království stanoví zvláštní úlevu v případě, kdy se „způsobilá půjčka“ stane nedobytnou. Věřitel je v takovém případě oprávněn uplatnit nárok na odpočet částky půjčky od splatné daně z kapitálových zisků nebo z příjmu právnických osob vypočítané z jeho zdanitelných zisků. Existuje však rozdíl mezi pravidly platnými pro nedobytné půjčky poskytnuté rezidentům Spojeného království a pro nedobytné půjčky poskytnuté dlužníkům, kteří v této zemi rezidenty nejsou. To znamená neopodstatněné omezení volného pohybu kapitálu (článek 63 SFEU). Jestliže Spojené království během dvou měsíců neposkytne uspokojivou odpověď, může Komise věc předložit Soudnímu dvoru EU.

Výzvy

Daně: Komise znovu žádá MAĎARSKO, aby uvedlo svůj systém kontroly silniční dopravy do souladu s pravidly EU

Komise se dnes rozhodla zaslat Maďarsku doplňkovou výzvu, v níž potvrzuje, že jeho požadavky v rámci systému kontroly silniční dopravy neodpovídají právním předpisům EU v oblasti DPH (směrnice Rady 2006/112/ES) a požádala, aby je Maďarsko změnilo. V rámci Systému elektronického obchodu a kontroly přepravy (EKAER) jsou společnosti povinny poskytovat maďarským daňovým orgánům pro účely DPH podrobné informace o přepravě určitého zboží, kterou provádějí podniky a při níž jsou využívány veřejné silnice. Komise potvrzuje, že požadavky systému EKAER porušují pravidla pro DPH, neboť se týkají především přeshraničních transakcí v EU a zavádějí administrativní formality v souvislosti s překračováním hranic. Kromě toho má Komise za to, že maďarské právní předpisy porušují zásady neutrality a proporcionality, jakož i svobodu podnikání, kterou zaručuje Listina základních práv EU. Jestliže Maďarsko nezareaguje do dvou měsíců, může Komise ohledně této záležitosti zaslat maďarským orgánům odůvodněné stanovisko.

Daně: Komise žádá MAĎARSKO, aby sladilo své daňové sazby na

 

Zdroj: Evropská  komise

Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES