Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Hlavním důvodem vysokých cen potravin jsou drahé energie. Výzva vládě k jednání o efektivní pomoci podnikům!

  • Zveřejněno: 11.08.2022

Proč se ceny potravin zvyšují v Česku rychleji než jinde v Evropě? Proč je tuzemská sazba DPH na potraviny jedna z nejvyšších v EU? Proč čeští zemědělci a potravináři přestávají být konkurenceschopní v rámci evropského trhu? O tom diskutovali prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Profesní komory totiž uspořádaly Kulatý stůl k cenám potravin, na kterém vyzvaly vládu k řešení situace.

Zemědělci a potravináři jsou v nejistotě ohledně kompenzací cen energií

  • Zveřejněno: 12.08.2022

Zemědělci a potravináři stále nemají žádné signály od vlády o tom, že české firmy dostanou od státu kompenzace vysokých cen energií. Státům EU to umožňuje takzvaný dočasný krizový rámec a několik zemí toho využilo. Podniky jsou také ve velké nejistotě, zda budou mít dostatek plynu pro svou produkci. Podle zprávy ČTK to novinářům řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Cena pšenice klesla na úroveň před válkou. Čeští pekaři nezlevní, protože na vině je hlavně drahá energie

  • Zveřejněno: 12.08.2022

Pekaři v Česku neplánují zlevňovat pečivo ani přes klesající ceny pšenice na burze. Podle Svazu pekařů a cukrářů, jak odvysílal a zároveň uvedl na svém webu Český rozhlas, je spíš pravděpodobné, že ceny pečiva ještě naopak porostou. Pekařům totiž zdražují vstupní suroviny, jako je máslo, kmín nebo sůl. Výrazně na ně pak doléhá zdražování elektřiny a plynu. Právě na něm jsou přitom pekaři závislí. Některým u plynu stouply náklady o víc než 300 procent.