• Zveřejněno: 07.04.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Nezaměstnanost v České republice v březnu klesla na 4,2 procenta, je to druhý nejlepší výsledek v rámci Evropské unie. Podle zpravodajství České televize to ve středu na svém Twitteru uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). V únoru byla míra nezaměstnanosti 4,3 procenta. V březnu bylo podle ministryně v evidenci úřadu práce 306.616 uchazečů.

„Za takhle dobrý výsledek může mix Antiviru a aktivní politiky zaměstnanosti,“ napsala Jana Maláčová. Ministerstvo v úterý zveřejnilo, že příspěvky na mzdy z programu Antivirus získalo za první rok od jeho spuštění 71.700 firem, na které dopadla nařízená omezení kvůli koronaviru. Rozdělily si 36,9 miliardy korun. Celý výdělek či jeho část dostalo od státu přes milion zaměstnanců.

Analytici pokles nezaměstnanosti očekávali, za vývojem je podle nich obnovení sezonních prací. „V průběhu března se tradičně podíl nezaměstnaných osob mírně snižuje kvůli znovuobnovení prací, které musely v zimních měsících ustat. Průběžná data naznačují obdobný trend i letos, jen v mírnější podobě,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Stabilní situace na pracovním trhu 

Úřad práce ve středu uvedl, že situace na pracovním trhu zůstává i přes pandemii koronaviru stabilní. V březnu vzrostl počet volných pracovních míst na téměř 339 tisíc, je jich tak více než uchazečů o zaměstnání. 

„S příchodem jarního období dochází k rozjezdu sezonních prací. Zaměstnavatelé tak momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví, v logistice či e-shopech. Dlouhodobý zájem mají i o kvalifikované řemeslníky a výrobní dělníky. Zároveň roste zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací,“ řekl generální ředitel Viktor Najmon.

  • Zdroj: Česká televize
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES