• Zveřejněno: 04.03.2021
Přibližně deset procent zaměstnanců se odmítá nechat povinně testovat na koronavirus, uvedl krajský předseda organizace Asociace samostatných odborů Liberec Milan Šubrt. Firmy s 250 a více zaměstnanci přitom mají od úterý povinnost na pracovišti lidi testovat. „Začínáme mít problém s tím, že se nám tvoří skupina lidí, kteří testování odmítají,“ postěžoval si pro CNN Prima NEWS.
Šubrt dále doplnil, že mu denně chodí tabulky z firem a fabrik, kolik zaměstnanců je pozitivních. „Ta čísla narůstají, není to málo lidí. Někteří zaměstnanci však říkají, že se testovat nechtějí a ani nebudou, je ale důležité, aby s tím začali,“ zdůraznil.

Pokud firma nebude své zaměstnance pravidelně testovat, hrozí jí podle nového pandemického zákona opakovaná pokuta ve výši půl milionu korun. „Případně může být podnik uzavřen, což nechceme. Zaměstnanci, kteří by neměli vážný, například zdravotní, důvod, a přesto testování odmítli, mohou dostat pokutu až 50 tisíc korun,“ uvedl Šubrt. Zaměstnanec však také může být okamžitě propuštěn.

„Zaměstnanci jako by nechápali, že je situace vážná. Nevidíme důvod, proč by se nenechali testovat jednoduchým antigenním testem,“ dodal Šubrt. Jiní naopak testování přivítali. Například Česká pošta má v plánu do pátku otestovat všech 27 tisíc zaměstnanců, včetně brigádníků. „Na testy chodím pravidelně, takže jsem očekávala, že výsledek bude negativní,“ uvedla jedna z pracovnic pošty.

Ve firmě Benteler Jablonec nad Nisou zaměstnance testují antigenními testy již od listopadu. „Testy ukázaly pár pozitivních lidí, kteří byli okamžitě doporučeni do domácího ošetření. Zmapovalo se, s kým byli v kontaktu, a pak se udělala karanténa i další opatření,“ uvedla předsedkyně odborové organizace.

Zatím se ještě nemusí testovat úředníci ministerstev, Úřadu vlády nebo třeba Hradu. „Navrhneme, aby vláda schválila, že od 10. března to bude povinné i pro pracovníky státních úřadů,“ uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Kvůli možnému testování státních zaměstnanců se nakonec v pátek mimořádně sejde vláda.

Rozhovor na CNN Prima News s Milanem Šubrtem, ASO

  • Zdroj: CNN Prima News
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Prodloužení volného obchodu s Ukrajinou EP schválil, nastavil ale omezení

  • Zveřejněno: 24.04.2024
Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. ČTK