• Zveřejněno: 12.04.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Odbory a zaměstnavatelé vyzvali vládu, aby prodloužila Antivirus do konce června, řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula na tiskové konferenci po jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR neboli tripartity. Podle ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) je na případném prodloužení shoda.

Během dnešního zasedání tripartity zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů jednali o dalším postupu a opatřeních v covidové epidemii. Tripartita zároveň debatovala o dopadech Zelené dohody pro Evropu na Českou republiku, o národním plánu obnovy, čerpání evropských dotací či stavu příprav větších dopravních staveb. Značná část tiskové konference po jednání tripartity byla přirozeně věnována i problematice různých opatření ve firmách a ve školách, které platí v souvislosti s testováním zaměstnanců a žáků v době pandemie koronaviru. Firmy totiž nyní musí své zaměstnance jednou týdně testovat a využívají antigenní testy. Zdravotní pojišťovny přispívají pracovníkovi na jeden test šedesát korun, tedy měsíčně celkem 240 korun. Experti doporučují častější testování i testy PCR. Firmy také chtějí začít své lidi samy co nejdřív očkovat. Souhlasné stanovisko k testování prostřednictvím PCR testů během tiskové konference vyjádřili předseda ČMKOS Josef Středula a prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Podnikatelé, na které dopadla nařízená omezení a krize, mohou získat příspěvky na mzdy od státu z programu Antivirus. Ten má skončit na konci dubna, ale odboráři a zaměstnavatelé požadují jeho pokračování do doby, než se zavede dlouhodobý kurzarbeit. Prozatím odboráři a zaměstnavatelé vyslovili požadavek, aby program Antivirus vlád prodloužila alespoň do 30, června, a to s ohledem na to, že Evropská komise odsouhlasila, že program Antivirus může být prodloužen až do konce letošního roku. Josef Středula k tomu dále uvedl, že podle něho může být dále prodloužen program Antivirus s tím, že zároveň bude odsouhlasen program Kurzarbeit, tedy na dobu, než tento nový program pomoci podnikům začne platit a fungovat. Přičemž současně dodal, že pro dobu pandemie koronaviru podnikům pomůže spíše program Antivirus než program Kurzarbeit, který je koncipován na jiných strukturálních základech.

Tripartita zároveň jednala o Zelené dohodě pro Evropu neboli Green Deal. O tomto plánu Evropské komise na ochranu klimatu debatovala už v prosinci a v únoru. Podle zaměstnavatelů a odborářů chybí analýzy dopadů na jednotlivé členské státy. Chtějí znát vliv na český automobilový průmysl a další sektory, celou ekonomiku, regiony i sociální situaci obyvatel. Zmínili se i o negativních dopadech Zelené dohody pro Evropu české zemědělství, a to v souvislosti s tím, že tyto dopady povedou ke zdražování ceny potravin. Podle našich zemědělců především pro zákazníky, to je pro jejich konečné spotřebitele.

Na tiskové konferenci dále zaznělo, že Národní plán obnovy se finalizuje. České republice má přinést přes 170 miliard z fondu Evropské unie. Česká republika musí svůj návrh, jak bude plán obnovy v našich tuzemských podmínkách nakonec uskutečněn, předložit Evropské komisi nejpozději do konce dubna. V podkladech pro tripartitu, bylo podle České televize, uvedeno, že Česká republika by mohla získat kolem 171,4 miliardy korun. Přitom pětina této částky musí putovat do digitalizace a 37 procent do opatření na ochranu klimatu, tedy třeba do přeměny a modernizace výroby.

  • Zdroj: Úřad vlády ČR, Česká televize
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!

Bohatou koledu, měkké pomlázky, barevná vajíčka a hodně zaslouženého odpočinku.