• Zveřejněno: 26.09.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Drahá a nedostupná hnojiva jsou dalším následkem vysokých cen energií, především plynu, který je potřebný pro jejich výrobu. Vysoké náklady řadu producentů odradily. Podle zpravodajství České televize sklady tuzemských dodavatelů jsou proto poloprázdné a zemědělci omezují hnojení.

V reportáží České televize bylo poukázáno na to, že například ve skladu společnosti MJM agro bylo před rokem ještě uskladněno patnáct tisíc tun hnojiv. Nyní by měly být zásobníky naplněné na maximum, protože se totiž ve skladech právě nyní chystají doplnit zásoby na další sezonu. Ovšem ve skladu této společnosti je ale pouhých 3000 tun.

Generální ředitel MJM agro Radomír Šmoldas pro Českou televizi to vysvětlil tím, že výroba hnojiv byla v Evropě výrazně omezena v důsledku současné energetické krize, jež se projevuje především vysokými cenami plynu, který je ovšem právě hlavní surovinou pro výrobu dusíkatých hnojiv. Podle ředitele společnosti potíže jsou i s dodávkami fosforečných a draselných látek. Velká část surovin pro jejich výrobu totiž pochází z Ruska a Běloruska. Přičemž, díky válce na Ukrajině, jsou tyto dodávky od nich omezeny.

V reportáži je dále uvedeno, že jenom nejběžnější přípravek, který zemědělci používají, zdražil od loňska z pěti až na dvacet tisíc korun za tunu. Kvůli vysokým cenám a nedostatku proto zemědělci omezují hnojení. „Hnojíme sedmdesát procent ploch,“ podotkl hlavní agronom Zemědělského družstva Senice na Hané Stanislav Stejskal.

Podle zemědělců bude navíc klíčové jarní přihnojení, když začnou plodiny růst. Pokud nebude dostatečné, projeví se to například ve snížení výnosů u kukuřice, řepky nebo pšenice.

  • Zdroj: Česká televize
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.