• Zveřejněno: 07.04.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Přibližně každá sedmá firma se v následujících měsících chystá nabírat nové pracovníky, zjistil průzkum společnosti ManPower mezi více než 600 zaměstnavateli. Náborové plány hlásí stavební podniky nebo zpracovatelský průmysl. Počet volných pracovních míst na úřadu práce se navíc drží nad 300 tisíci. „Je jich výrazně více, než zjistil průzkum. Liší se intenzita náboru,“ řekl Českému rozhlas Plus analytik trhu práce Tomáš Ervín Dombrovský.

Na otázku Českého rozhlasu, jak se změnila situace na trhu práce, odpověděl Tomáš Ervín Dombrovský, že nezaměstnanost bude velmi pravděpodobně buď stagnovat, nebo mírně poroste, což je dozvuk zimních měsíců. Každopádně na straně poptávky firem to zůstává po poměrně slušném podzimu dost stabilizované. Ani přes ten další poměrně tvrdý lockdown i s restrikcemi pro pohyb obyvatelstva už nedošlo ke snížení poptávky oproti prvnímu lockdownu vloni na jaře, kdy byl pokles dramatický.

Načež dodal, že propad poptávky po nových posilách do firem byl výrazný, meziročně až o 60 procent. V současné době se poptávka firem pohybuje na úrovni mezi 85 až 90 procenty předkrizového stavu. To znamená, že poptávka po lidech je poměrně silná, i když tam jsou obrovské rozdíly v profesích a oborech, ve kterých se nabírá a nenabírá.

Na straně lidí mohl mít lockdown o něco tvrdší dopad, protože se o něco méně často lidé hlásili na nové pozice, mohlo to pro ně být komplikovanější s těmi omezeními pohybu, ale neznamená to, že by lidé o práci během března nepřicházeli. Opravdu částečně další lockdown zasáhl některé typy služeb, provozů a došlo k omezení kapacit, takže se pravděpodobně i část těch lidí dostane do evidence úřadu práce.

Zároveň konstatoval, že, podle něho, je nejdůležitější to, že lidé, kteří nakonec skončí v evidence na úřadu práce, nejsou jediní, kteří se potýkají se změnami zaměstnání. Podstatná část lidí se nejdříve snaží si během několika měsíců pomoci sama, přičemž právě ty úřad práce ve chvíli potřeby nevidí.

Poté zdůraznil, že v této době firmy ještě stále pobírají státní podporu na pracovníky, navíc dobíhají i další záchranné covidové programy. To se, podle něho, projevuje i ve statistikách nezaměstnanosti, a to pozitivním směrem, protože brání rychlejšímu nárůstu nezaměstnanosti.

Současně podotkl, že na druhé straně počet a podíl lidí, kteří práci v důsledku covidu museli změnit, je výrazný. Je to skoro deset procent zaměstnanců, kteří opravdu odešli z původního zaměstnání a podstatná část z nich si našla práci v jiné firmě a dost často mimo své původní zaměření. Pohyb lidí je výrazný navzdory všem dotacím a opatřením.

Druhá věc je, že objem čerpaných prostředků postupně klesal. I přes druhou a třetí vlnu, i přes druhý poměrně tvrdý lockdown, i přes současné omezení pohybu celkem vytrvale klesal podíl poměr firem i lidí, kteří byli podpořeni ze státních programů.

I kdyby došlo k jejich skončení, což si analytik nemyslí, nastalo by skokové utnutí veškeré podpory. Přičemž ale by na to měly navazovat programy, jako je kurzarbeit. To by nemělo mít tak dramatický vliv na skokové zvýšení nezaměstnanosti.

Podle analytika Dombrovského zhruba 13 procent firem se, podle průzkumu, v tomto čtvrtletí chystá přijmout nové pracovníky, alespoň podle zmiňovaného průzkumu. Načež k tomu dodal, že počet firem, které nabírají, je výrazně více, než jak zjistil průzkum. Samozřejmě se liší intenzita náboru. Dost často jde o nahrazování části chybějících kapacit i v důsledku častější nemocnosti, karantén a tak dále. Takže to nejsou stálé pracovní pozice ve smyslu neomezených smluv nebo smluv na dobu neurčitou. Častěji to bývají smlouvy na dobu určitou.

Každopádně firmy nabírají, už loni na podzim bylo vidět podstatně změněný obrázek oproti loňskému jaru, kdy firmy byly ve výrazně lepší kondici, hlavně větší zaměstnavatelé ze zpracovatelského průmyslu, ale i z pojišťovnictví, zdravotnictví, i některých typech sociálních služeb a podobně. Firmy nabírají, lockdown jim malinko zkomplikoval dostupnost kandidátů, protože ne všechna kola všech výběrových řízení mohou probíhat online. I když došlo k obrovskému pohybu, podstatná část výběrových řízení se online začala realizovat.

Každopádně určité firmy potřebují nové, potenciální zaměstnance vidět a dostat se s nimi do kontaktu. Zaučit je. Některé práce se totiž stále fyzicky vykonávají v provozu, nemohou se dělat na dálku. Tohle situaci s novými nástupy komplikovalo, ale spíš než k zastavení nebo omezení náboru došlo k prodloužení a mírnému odsunutí části nových nástupů. Jestli byl mírný úbytek za březen, tak to bude velmi pravděpodobně kompenzováno po rozvolnění v dubnu a květnu.

  • Zdroj: Český rozhlas
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.