• Zveřejněno: 11.03.2017

Při vyhánění býků do venkovních výběhů byl zaměstnanec jedním z nich napaden a přišel o život. Pracovní úraz je stále v šetření oblastního inspektorátu práce.

Práce v zemědělství, a  to jak v rostlinné, tak i živočišné výrobě, jsou svým charakterem specifické a patří z pohledu bezpečnosti práce mezi rizikové obory činnosti. V roce 2016 bylo v oblasti zemědělství zaznamenáno celkem 2 182 pracovních úrazů. Převážná většina těchto pracovních úrazů vznikla zejména při práci se zvířaty a při používání zemědělské techniky.

Již v lednu se stal v kraji Vysočina první smrtelný pracovní úraz v zemědělství. V odpoledních hodinách, v neděli 8. ledna přišel o život 44letý zaměstnanec. Úrazem postižený zaměstnanec měl se spolupracovníkem vyčistit  kotce, ve kterých byli ustájeni býci. Před vlastním čištěním bylo potřeba přehnat tato zvířata do venkovních výběhů. Při vyhánění býků ze stáje jeden z nich zaměstnance napadl, rohem jej zasáhl do krku a způsobil mu zranění neslučitelná se životem.

Kontrola příčin a okolností tohoto smrtelného pracovního úrazu ze strany Oblastního inspektorátu práce pro Jihočeský kraj a kraj Vysočina v současnosti stále probíhá.

Sektoru zemědělství a zejména chovu zvířat je ze strany orgánů inspekce práce dlouhodobě věnována zvýšená pozornost. Vysoká rizikovost vzniku pracovního úrazu v této oblasti přetrvává, přestože ze strany chovatelů zvířat je patrná snaha plnit požadavky bezpečnostních předpisů, které se k chovu zvířat vztahují. I v oblasti bezpečnosti¨práce však platí, že reakce zvířete na vnější impulsy mohou být někdy nepředvídatelné. Téměř třetina z celkového počtu pracovních úrazů, které byly zaznamenány v loňském roce v oblasti zemědělství, se stala při práci se zvířaty. Z tohoto důvodu budou orgány inspekce práce v roce 2017 cíleně provádět kontroly u zaměstnavatelů, kteří se zabývají zemědělskou prvovýrobou a chovem zvířat. Kontroly se soustředí na vyhodnocení rizik a  stanovení pracovních postupů při chovu zvířat, především pak s ohledem na pohyb zaměstnanců mezi zvířaty ve stáji a na pastvě a při manipulaci se zvířaty.

  • Zdroj: Státní úřad inspekce práce
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!

Bohatou koledu, měkké pomlázky, barevná vajíčka a hodně zaslouženého odpočinku.