• Zveřejněno: 26.01.2019

Po celý rok 2019 slaví agentura EU-OSHA 25 let spolupráce při zajišťování bezpečnějších, zdravějších a produktivnějších pracovišť v Evropě.

Agentura EU-OSHA jako součást evropského projektu Oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci byla důležitou součástí evropského projektu od samého začátku, tedy již od založení Evropského sdružení uhlí a oceli. Významným mezníkem ve vznikající EU se pak stala publikace rámcové směrnice (směrnice 89/391/EHS) v roce 1989. Tento předpis stanovil společné principy a zasadil se o to, že se hodnocení rizik stalo základním výchozím bodem legislativy v oblasti BOZP. Na začátku 90. let minulého století docházelo v Evropě každoročně k více než čtyřem miliónům pracovních úrazů, z čehož 8 tisíc bylo smrtelných. V reakci na tato vysoce nepříznivá čísla vyhlásila Evropská komise rok 1992 za Evropský rok bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, čímž připravila půdu pro založení agentury EU-OSHA v roce 1994. Zbytek už je historie.

Jaká bude budoucnost?
Uplynulých 25 let bylo dobou velkých změn ve světě práce a bezprecedentních změn v EU. Budoucnost je nejistá, ovšem v důsledku technologického vývoje, politických a společenských tlaků, ekonomických a demografických změn, ale i transformací v samotné EU nepochybně přinese nové výzvy. Díky pevným vztahům se svými partnery – Evropskou komisí, národními kontaktními místy, sociálními partnery, partnery kampaní a dalšími zainteresovanými organizacemi a subjekty – má agentura EU-OSHA vynikající pozici, aby tyto výzvy zvládla.

Ať už budoucnost přinese cokoliv, EU-OSHA a její partneři budou dál usilovat o to, aby Evropa byla bezpečnějším, zdravějším a produktivnějším místem pro práci.

Zdroj: EU-OSHA

Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES

Prodloužení volného obchodu s Ukrajinou EP schválil, nastavil ale omezení

  • Zveřejněno: 24.04.2024
Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. ČTK