• Zveřejněno: 31.10.2018

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo návrh zákona o bezpečnosti provozu vyhrazených technických zařízení. Hlavním cílem úpravy je zvýšit bezpečnost a ochranu při práci zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných.

"K právním úpravám v této oblasti nedošlo čtyřicet let a doteď se řídí v mnohém překonanými předpisy. Musíme zakotvit bezpečnost a ochranu při práci způsobem, který odpovídá v současnosti užívaným technologiím. Zákon je velmi komplexní, upravuje bezpečnost při provozu elektrických, plynových, zdvihových a tlakových zařízení. Tedy od použití rychlovarné konvice, až po obsluhu bioplynové stanice. Zákon zajistí větší bezpečnost obecně, nižší úrazovost a méně smrtelných úrazů, předchází škodě na majetku i ničení životního prostředí," okomentoval odborný náměstek resortu Jiří Vaňásek.

 Dále návrh obsahuje úpravu odborných způsobilostí osob, které s technickými zařízeními pracují. Díky návrhu dojde rovněž ke snížení administrativní zátěže některých dotčených subjektů a nastavuje jednoznačné rozdělení kompetencí mezi kontrolními a dozorovými orgány. Tedy Státním úřadem inspekce práce a Technickou inspekcí České republiky. Současně ministerstvo navrhuje zrušení vybraných zastaralých předpisů, jejichž úprava byla včleněna do nového návrhu zákona, u kterého se předpokládá účinnost od 1. ledna 2020.

  • Zdroj: MPSV
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!

Bohatou koledu, měkké pomlázky, barevná vajíčka a hodně zaslouženého odpočinku.