• Zveřejněno: 26.08.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Letošní žně jsou v České republice u konce, k 25. srpnu zemědělci sklidili 99,63 procenta obilovin a 99,99 procenta řepky. Sklizeň letos výrazně urychlilo sucho, loni bylo touto dobou sklizeno 76 procent obilovin a 95 procent řepky. Podle zpravodajství portálu Zemědědělec.cz na agrosalonu Země živitelka to uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula a prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Zemědělci letos sklidili 7,8 milionu tun obilí a 1,16 milionu tun řepky.

Zbylého méně, než půl procenta nesklizené plochy obilnin představují plochy podmáčené kvůli deštivému počasí nebo je obilí znehodnocené jinak.

Podle ministerstva zemědělství a Agrární komory ČR výnosy jsou o něco horší než minulý rok. Průměrně se sklidilo 6,02 tuny na hektar obilovin, což je meziročně pokles o 0,28 tuny na hektar. Průměrný výnos řepky je 3,38 tuny na hektar, oproti roku 2021 to je o 0,27 tuny na hektar více.

Pšenice ozimé, která je nejvýznamnější tuzemskou obilovinou, se letos sklidilo pět milionů tun, výnos je také o něco horší než loni. Průměrný výnos je 6,33 tuny na hektar, co že je meziročně o 0,45 tuny na hektar méně než loni. Ječmene jarního se sklidilo 1,16 milionu tun, průměrný výnos je 5,49 tuny na hektar, což je o 0,02 tuny na hektar méně než loni. Lepší průměrný výnos, než loni je pouze u ječmene ozimého, meziročně stoupl 0,29 tuny na hektar na 6,31 tuny na hektar.

  • Zdroj: Zemědělec.cz
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES