• Zveřejněno: 01.02.2019

V devíti francouzských podnicích se našlo 800 kilogramů zkaženého masa původem z Polska. Oznámil to francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume. V pátek odpoledne potvrdil ministr zemědělství Miroslav Toman, že zkažené maso se dostalo i do Česka.

Ministr zemědělství Miroslav Toman v pátek odpoledne uvedl, že část zkaženého masa se dostala i do České republiky, ačkoliv dříve úřady ujišťovaly, že Česko je mimo země s kontaminovaným masem.

Hlavní polský veterinář ve čtvrtek přiznal, že Polsko vyvezlo do deseti zemí Evropské unie 2,7 tuny podezřelého hovězího.

Podle Tomana šlo v případě Česka o zhruba 300 kilogramů hovězího v Praze, Varnsdorfu, Novém Bydžově a Kostelci nad Labem. Jedna zásilka o hmotnosti 100 kilogramů byla vrácena po apelu polského obchodníka zpět do Polska. Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád uvedl, že maso nemusí být závadné, ale zpracovávalo se v závodech, kam šla i problematická zvířata.

V restauraci se ptejte, odkud mají maso

Ministr vyzval občany, aby se polskému hovězímu vyhýbali a dali přednost české produkci. ČR případně zavede mimořádná veterinární opatření, kterými by se omezil obchod, aby se polské hovězí maso do ČR nedostávalo, až po konzultaci s Evropskou komisí, uvedl Toman.

Zákazníci se mají podle něj dotazovat i v restauracích, odkud maso pochází.

Konzumace hovězího z nemocných krav může lidem způsobit vážné zdravotní problémy. Jde o otravy z jídla se závažným průběhem, zánět mozkových blan, zánět kostí a kloubů nebo o těžkou formu sepse.

Francie varovala už v pátek ráno

Nejvíc masa se dostalo podle všeho do Francie. Tamní ministr zemědělství Guillaume sdělil, že hygienická služba jeho úřadu objevila 795 kilogramů zkaženého masa z Polska v devíti zemědělských a potravinářských provozech. Z toho 150 kilogramů už bylo staženo z podniků, které byly podle ministra „podvedeny“.

Polský ministr zemědělství Krzysztof Ardanowski porážku nemocných krav a obchodování s jejich masem považuje za „nahodilý incident“, který kazí pověst polských potravin. Hlavní polský veterinář řekl, že maso skončilo ve Francii a také v Rumunsku, Švédsku, Maďarsku, Estonsku, Finsku, Španělsku, Litvě, Portugalsku na Slovensku.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ve-francii-nasli-800-kilogramu-zkazeneho-masa-z-polska-65393

  • Zdroj: seznamzpravy.cz
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES