• Zveřejněno: 18.12.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Český výrobce traktorů Zetor pravděpodobně propustí ke konci března 260 pracovníků, tedy 40 procent zaměstnanců. Podle odborářů jsou důvodem dlouhodobé ekonomické problémy. Pokles provází brněnskou firmu už několik let. Uvedla to dnes ve svém zpravodajství Česká televize.

Podle Alose Kazelleho, předsedy tamějších odborů, se na tom odbory domluvili s vedením společnosti v pondělí 17. prosince. K propouštění mělo nejspíš dojít dřív, ale vedení očekávalo, že se ve druhém pololetí zvýší odbyt, což se obvykle stávalo. Ke zvýšení odbytu bohužel nedošlo. Alois Kazelle k tomu dále dodal, že propouštění se týká profesí napříč podnikem od manažerů po dělníky.

Odborář Alois Kazelle zároveň dodal, že vzhledem k nedostatku volných zaměstnanců na pracovním trhu je pravděpodobné, že většina propuštěných najde v Brně jiné povolání. Ostatně již od rána mu telefonují lidé a žádají odbory o kontakt na možnost získání jiné práce.

Podle odborů výpovědní lhůta začne zaměstnancům plynout v únoru, většina by jich měla skončit do konce března. Je ale možné, že část zaměstnanců přistoupí na dohodu.

Podle výročních zpráv společnosti zaznamenala firma pokles hospodářských výsledků už v roce 2015. Přitom ještě ve výroční zprávě za předchozí rok „potvrdila společnost ZETOR TRACTORS a. s. své silné postavení jak v České republice, tak ve světě. Stabilita společnosti i její pozice na světovém i domácím trhu zůstala nadále neohrožena a determinovala i konečný hospodářský výsledek“. Počet zaměstnanců od roku 2014 klesla o 128 lidí.

V roce 2015 pak došlo k průměrnému poklesu o 6 procent, na nejvýznamnějších trzích v Německu, Polsku a Velké Británii pak mohlo jít až o 10 procent. Ještě větší ztráty dosáhla firma na řeckém, maďarském, litevském nebo finském trhu, kde odbyt poklesl až o 20 či 30 procent.

V roce 2016, kdy firma oslavila sedmdesát let fungování, se negativní trend firmy ještě prohloubil. Podle výroční zprávy z toho roku prochází evropský traktorový trh hlubší krizí. Společnost si ale tento rok udržela kladné výsledky. Tento rok firma zaměstnávala přes 700 lidí.

V listopadu 2017 přitom zástupci brněnské firmy na česko-ruském fóru podepsali za přítomnosti prezidenta Zemana smlouvu na rozšíření stávajících kontraktů na tisíc traktorů ročně. Projekty plánované na čtyři roky měly společnosti přinést asi 550 milionů eur, tedy 14 miliard korun.

Ale z pondělní dohody vedení společnosti a odborů vyplývá, že situace se nevyvíjí příliš dobře, načež vedení společnosti na to reaguje propouštěním části zaměstnanců.

Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES