• Zveřejněno: 14.09.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Agrární komora ČR (AK ČR), Zemědělský svaz ČR (ZS ČR) a Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů (OSPZV-ASO ČR) před včerejším, úterním jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR neboli tripartity, na improvizované tiskové konferenci před Úřadem vlády ČR uvítali rozhodnutí vlády premiéra Petra Fialy o zastropování cen energií pro domácnosti s tím, že zároveň dodali, že ho považují i za nadále za vysoký. Doufají, že ho vláda sníží. Podle předsedy OSPZV-ASO ČR Bohumíra Dufka by měla být cena elektrické energie maximálně za čtyři koruny a cena plynu za 1,5 korun za kWh, místo vládou navrhovaných šesti, respektive tří korun.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala je potřeba aby strop byl i pro podnikatele. „Musí se to týkat jak průmyslu, tak zemědělství. V okamžiku, kdy budu mít já jako domácnost zastropovanou cenu energií, ale přijdu o práci, tak mi pomoc nebude nic platná,“ konstatoval Jan Doležal.

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy „zastropování cen energií pro maloodběratele dodá alespoň částečnou jistotu pro další fungování tuzemských živnostníků a malých podniků. Pomůže však hlavně firmám, jejichž provoz není tak zásadně energeticky náročný. Přispěje to minimálně k určité míře jistoty, někteří zemědělci nechtěli ani sklízet úrodu, když nevěděli, kolik je bude stát uskladnění.“

Jan Doležal k tomu dále poznamenal, že „pokud zemědělec ví, že ho uskladnění kila jablek bude stát deset korun, nemůže do obchodní sítě prodávat za šest, za osm korun.“

K problematice cen energií se v rámci této tiskové konference podrobněji vyjádřil i Bohumír Dufek, který je, jako předseda Asociace samostatných odborů, členem Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV) za Českou republiku. Načež poznamenal, že právě se v tomto výboru, který je poradním orgánem Evropské komise, právě řeší i otázka zajištění elektrické energie pro členské země EU. Podle Bohumíra Dufka, který je členem pracovní skupiny k otázce zajištění elektrické energie z jaderných elektráren, jde o to, že „pokud jde o ceny energií, já mám zpracovaný materiál, který předkládáme Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru, jsem členem pracovní skupiny, a tam právě je velice důležitá věc. My si myslíme, že je potřeba předělat celou systemizaci nákupu elektrické energie, protože je něco hrozného, že někdo podává elektrickou energii, a ještě za to musí platit v prvopočátku, to jsou ty zálohy, které poskytla vláda, tak si myslíme, že ta cena díky tomu, že máme atomové elektrárny a máme i uhelné elektrárny, Počeradská stejně pracuje jenom pro Německo. Správná cena elektrické energie by měla být na čtyřech korunách a cena plynu na 1,50 Kč a nemělo by to ani postihnout ty výrobce a distributory. Pokud samozřejmě oni nepočítají s velkými zisky, protože ještě stále se diskutuje, jestli budou dodatečně nebo nebudou zdaněni, protože já si myslím, že třeba banky vyvíjejí opravdu značný tlak na to, aby se jich to netýkalo“.

Zároveň, jako logické vyjádření své obavy o další budoucnost českého zemědělství a potravinářství, zástupci zemědělských podnikatelů a zaměstnanců jako „ochutnávku“ přinesli před Úřad vlády ČR „poslední česká jablka a brambory“.

V rámci této tiskové konference zástupci nevládních zemědělských organizací rovněž oznámili, že na čtvrtek 15. září, to je zítra, chystají velkou celostátní protestní akci, kdy čeští zemědělci by měli v dopoledních hodinách znovu vyjet na silnice po celé ČR, aby upozornili na neudržitelnou situaci v tuzemské zemědělské výrobě. Dalším, důvodem je zítřejší jednání ministrů zemědělství EU v Kongresovém centru v Praze.

Podle Jana Doležala čeští zemědělci chtějí touto protestní akci upozornit ministry zemědělství EU, a přirozeně, že i českou veřejnost, na nevhodně načasované »zelenání Evropy« v podobě Green Dealu a navazujících strategií, které budou mít fatální dopady do zemědělské prvovýroby a potravinářství.

Přičemž se v dopoledních hodinách uskuteční před Kongresovým centrem happening, na kterém se budou rozdávat veřejnosti „poslední české brambory a jablka“, než budou pěstitelé nuceni kvůli současné energetické krizi a environmentálním ambicím Evropské unie utlumit produkci.

Jan Doležal k tomu zároveň ještě dodal, že jsou také pozváni také zástupci agrárních komor Visegrádské skupiny, kteří se účastní jednání organizovaného Agrární komorou ČR v Praze ve dnech 14. a 15. září. Bude představeno společné memorandum, které podepíší během tohoto jednání zástupci organizací sdružujících zemědělce v České republice, Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Chorvatsku, Estonsku, Litvě, Rumunsku a na Slovensku. Přičemž jejich protestům vyjádřili podporu zemědělské organizace napříč střední a východní Evropou.

Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES