• Zveřejněno: 21.04.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) jednal se zástupci zemědělců, zpracovatelů a obchodu kvůli kontrole marží u některých potravin. Podle zpravodajství České televize se ministr Nekula s nimi shodl na tom, že je potřeba co nejrychleji prosadit novelu zákona o významné tržní síle. Aktuální kontroly označil Nekula za „varovně zdvižený prst“ ministerstva. Jeho resort chce údajně dosáhnout toho, aby obchodníci a další členové dodavatelského řetězce nezneužívali současné situace a nezvyšovali uměle své marže.

Prověřování má trvat nejméně tři měsíce a cílem je monitorovat celý dodavatelsko-odběratelský řetězec od prvovýrobců až po maloobchodní prodejce. Ministr Nekula dále prohlásil, že nemá v úmyslu nikoho trestat a postihovat, ani regulovat trh. Hlavním posláním schůzky se zástupci zemědělců, zpracovatelů a obchodníků bylo zklidnit situaci ohledně cen potravin.

Ministr oznámil, že se s partnery shodli na nutnosti prosadit novelu zákona o významné tržní síle, jejíž projednávání je aktuálně přerušeno. Z jednání, podle Nekuly, také vyplynulo, že stabilitu cen je potřeba řešit novým zákonem o cenách, na který se chce zaměřit.

Ke kontrolám marží chce resort, vedle antimonopolního úřadu, přizvat také ministerstvo financí. Zaměřuje se především na čtyři skupiny potravin, a to na máslo, drůbež, vepřové maso a pečivo.

Skupiny byly vybrány na základě podnětů od veřejnosti, ale i zemědělců nebo potravinářů. Antimonopolní úřad uvedl, že uvítá také podněty od dodavatelů, kteří budou mít indicie o možných nekalých praktikách nebo protisoutěžním jednání v dodávkách a prodeji potravinářských a zemědělských produktů.

„My máme nejen problém s vysokými maržemi u některého zboží, ale je například i problém se slevovými akcemi, kdy dochází k extrémním slevovým akcím, které ve výsledku likvidují české zemědělce. Ti nemohou dlouhodobě prodávat své produkty za podnákladové ceny,“ řekl ministr.

Dodal, že cílem kontroly resortu je řešit hlavně extrémy jak na straně slevových akcí, tak na straně vysokých obchodních marží, které ministerstvo zaznamenalo.

Až kontrola marží skončí, zasáhne, podle něho. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který bude prošetřovat jednotlivé případy. „Jakmile bude zjištěna nekalá obchodní praktika, tak úřad již v současné době má a bude mít po schválení novely ještě větší páky, jak postihnout tyto excesy. Může udělit pokutu až do výše deseti procent z obratu daného subjektu,“ ujistil Nekula.

Kontroly marží potravin nebudou mít, podle Asociace českého tradičního obchodu (AČTO), žádný efekt pro zákazníky, prodejcům ale zvyšují administrativu. „Český maloobchodní trh je vysoce konkurenční a žádný obchodník si nemůže dovolit prodávat za výrazně vyšší ceny než konkurent,“ tvrdí tajemník AČTO Jan Hrdina. 

Pro zjištění důvodů vysokých cen potravin by bylo, podle Hrdiny, nutné nejen sledovat širší škálu položek, ale celý řetězec, tedy i náklady a marže zemědělců či výrobců potravin.

Hrdina dále upozornil na to, že například stále rostoucí vstupní náklady za energie či pohonné hmoty jsou jedním z hlavních důvodů současného zdražování potravin. „Přitom tato oblast je vládou sledována jen omezeně a není nijak regulována,“ doplnil.

  • Zdroj: Česká televize
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES