• Zveřejněno: 18.03.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR (OSZSP ČR) souhlasí s návrhem ministra zdravotnictví Jana Blatného, aby i záchranáři obdrželi mimořádné odměny za práci při druhé vlně pandemie COVID-19 ve stejné výši jako ostatní zdravotníci, tedy 75.000 Kč hrubého, ovšem s podmínkou, že ministr bude zároveň řešit jejich příplatky. Podle tiskové zprávy zdravotnických odborů to předsedkyně OSZSP ČR Dagmar Žitníková dnes napsala ministrovi Janu Blatnému.

O tématu jednalo vedení odborového svazu s ministrem Blatným v úterý 16. března, kdy požadovalo pro záchranáře odměny ve výši 120.000 Kč, protože nepobírají na rozdíl od svých kolegů z intenzivní péče z lůžkových zdravotnických zařízení žádné zvláštní příplatky za ošetřování pacientů s onemocněním COVID-19 a přitom téměř polovinu jejich výjezdů představují zásahy u COVID pozitivních pacientů. Ve svém dnešním dopise proto předsedkyně D. Žitníková ministra zároveň žádá o systémové řešení zvláštních příplatků, a to ve formě právní úpravy.

Předsedkyně D. Žitníková rovněž požaduje, aby odměny ve výši 75.000 Kč dostali také zaměstnanci hygienických stanic a zdravotních ústavů.

Dagmar Žitníková dále sděluje, že odborový svaz podporuje očkování, připomíná, že v nemocnicích je třeba očkovat i zaměstnance nezdravotnických profesí, a požaduje, aby se při testování používaly pouze antigenní testy, které prošly validními studiemi a mají certifikaci.

Kvůli příplatkům pro zaměstnance záchranek se D. Žitníková zároveň obrací na hejtmanky a hejtmany všech krajů se žádostí, aby záchranářům přiznali zvláštní příplatek v maximální výši, tj. 7500 Kč, a aby podpořili snahu odborového svazu o začlenění financí na příplatky pro záchranáře do nové kompenzační vyhlášky.

Dopis OSZSP ČR ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému je přiložen.

Přílohy:
  • Zdroj: OSZSP ČR
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení