• Zveřejněno: 28.01.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ještě v první polovině letošního roku by se země EU mohly shodnout, že dvojí kvalita potravin je nekalou obchodní praktikou, míní ministr zemědělství Miroslav Toman. Poté, co věc ze stolu v prosinci nečekaně smetlo Rakousko jako tehdejší předsednická země, nyní podle něj tlak ČR a dalších zemí visegrádské skupiny, tedy Slovenska, Maďarska a Polska, vedl nynější rumunské předsednictví k návratu věci na jednání unijních ministrů. Ministr Miroslav Toman to dnes prohlásil v Bruselu po jednání se svými evropskými kolegy.

Podle zpravodajství Deníku.cz ministr Miroslav Toman novinářům prohlásil, že pevně doufá, že je tato záležitost opět ve hře. Pevně doufá, že se to povede.

Zpráva dále uvádí, že Evropská komise loni v dubnu navrhla řešit problém, kdy jsou na trh v různých zemích EU uváděny identicky vyhlížející produkty, které se ovšem liší složením. Proto tato otázka měla být řešena v rámci poměrně rozsáhlé úpravy pravidel chránících evropské spotřebitele před nekalými obchodními praktikami.

Rakousko smetlo návrh ze stolu

Téma dlouhodobě trápí právě státy ve středu a na východě EU. Poměrně dlouho tak ministrům z těchto zemí trvalo, než své západoevropské kolegy přesvědčili o nutnosti věc řešit. Rakušané však koncem loňského roku zařazení dvojí kvality potravin mezi nekalé obchodní praktiky svým postupem znemožnili.

Podle ministra Miroslava Tomana věc nynější rumunské předsednictví zařadilo do svého programu. V prvním pololetí by tak měly být příslušné změny schváleny, přes možné námitky zemí jako je Německo či právě Rakousko. „My se snažíme získat prostor na to, aby dvojí kvalita byla zakázaná, aby občané ČR nebyli občany druhé kategorie,“ podotkl Miroslav Toman.

Členské státy se na svém postoji k návrhu nových spotřebitelských pravidel musí shodnout, aby mohly začít vyjednávat s europarlamentem o jejich finální podobě. Minulý týden přijal významný výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů Evropského parlamentu svůj postoj k návrhu, v němž dvojí kvalitu potravin za nekalou obchodní praktiku jasně označil.

Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení