• Zveřejněno: 14.06.2018
  • Autor: (li)

V roce 2006 uběhlo  od první výroby škrobu v Horažďovicích 100 let  a o tři roky později došlo k fúzi společností Škrobárny Horažďovice a.s. a LYCKEBY AMYLEX, a.s. K tomu je nutné ještě dodat, že tato akciová společnost vznikla v roce  1994 sloučením Škrobáren Horažďovice,a.s. se  švédskou firmou Lyckeby Stärkelsen. Od té doby se postupně modernizují provozy a výrobní celek je právem označován za největšího producenta  škrobu v ČR. Právě díky privatizaci došlo k vynikajícímu propojení švédského know - how a zkušeností s českou pracovitostí a umem. Firma vyrábí vysoce kvalitní výrobky: bramborový škrob, dextriny a další modifikované škrob.

Více o tom v rozhovoru s ředitelem společnosti Ivicou Punčikarem.

Výroba  Lyckeby Amylex se koncentruje na tři produkty, čeho se  vyrobí nejvíc  a jaké jsou roční produkce těchto tří komodit?

Minulý rok jsme měli rekordní výrobu nativního škrobu – vyrobili jsme 22 490 t. Jinak, daří se nám ve výrobě dextrinu a snažíme se navýšit i výrobu kationických škrobu do papírenství. I přesto, že bychom mohli prodat vice dextrinu, omezeni jsme výrobní kapacitou. Víc než 90 % produkce prodáváme na trzích zapadni Evropy a USA. Kromě bramborového dextrinu, vyrábíme i dextrin z tapiokového škrobu a pšeničného škrobu.

 Statistika uvádí, že se u nás dnes brambory pěstují na 23 tisíci hektarech a z toho je 5 500 hektarů určeno bramborám čistě pro škrobárenský průmysl. Jejich plochy se jen od roku 1989 propadly o 20%, tehdy se ještě pěstovaly na115 000 hektarech. Proč takový propad?

Brambory jsou pracná komodita a potřebuji speciální techniku. V posledních letech, evidujeme další pokles ploch u konzumních brambor a na štěstí narůstají nám plochy škrobárenských brambor. Osobně si myslím, že za nárůst ploch škrobárenských brambor, kromě zajímavé produkční podpory, může naše snaha dobře platit za brambory a velice férový přistup ve spolupráci se zemědělci. U konzumu se nejvíce projevuje zranitelnost českého trhu na dovozy a nedostatek infrastruktury skladovaní brambor, která u našich sousedu na západě není problém. Maloobchodní trh je ovládán zahraničními řetězci a sebemenší dovoz brambor za dampingovou cenu může hodně ovlivnit trh a brambory vypěstované v Česku se stanou neprodejné, protože zákaznici, kteří hlavně nakupují v supermarketech se rozhodují podle cen.

 Kolik byste jen vy potřebovali ploch brambor pro své účely?

Tento rok jsme nakontraktovali přibližně 2 900 hektarů škrobárenských brambor. Je to další narůst oproti minulému roku a chtěli bychom zvyšovat plochy i nadále. Po ukončeni investice „Protein a odparka“ se zaměříme na řešení problému odpadních vod a to nám určitě umožni prodloužit naši kampaň. Kapacitu zpracování můžeme navýšit prodloužením kampaně a potom je to na našich zemědělcích, aby byli ochotni uskladňovat brambory tak, abychom je mohli zpracovávat i v průběhu zimního počasí. 

Dál modernizujete a rozšiřujete kapacitu, počítáte s růstem  hektarů  škrobárenských brambor?

Ano, potřebujeme surovinu a uděláme všechno proto abychom ji měli v dostatečném množství.  

Je faktem, že škrob z vašeho provozu má vysokou kvalitu, jaké jsou vývozy a kam?

Nativní škrob, který vyrobíme v průběhu kampaně, prodáváme jak na domácím tak i na zahraničních trzích. Vyvážíme na Slovensko, do Itálie, do jihovýchodní Evropy, do Činy a Korei. Minulý rok jsme vyvezli zhruba 60% produkce nativního bramborového škrobu, a vývoz do Činy byl přes 30%

Na jaké výrobky jste nejvíc pyšný a jaká jste získali v soutěžích ocenění?

Nejzajímavější výrobek je každopádně dextrin .Ten  prodáváme jak do potravinářství, tak i do dalších průmyslových odvětví, k technickému využití.  Máme 30 druhů výrobků a zhruba pět , co nejsou nosnými . Největší oceněni je ocenění od našich zákazníků, kteří jsou spokojeni s naší kvalitou, dlouhodobě rozvijeme spolupráci a pracujeme spolu na různých projektech.

Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

V zemědělských dotacích je díra 93 miliard eur. Šílená zelená politika má převahu a přináší pád průmyslu.

  • Zveřejněno: 12.11.2025
K čemu je podle odborového předáka Bohumíra Dufka dobrý Evropský hospodářský a sociální výbor? Na zemědělské dotace, které jsou nárokové, chybí miliardy eur. Co v tuto chvíli výbor doporučí? Do jaké míry je stanovisko tohoto výboru závazné? XTV

Potravinářská komora ČR vyzvala europoslance, aby znovu odložili sporné nařízení proti odlesňování

  • Zveřejněno: 12.11.2025

Tisková zpráva 11. 11. 2025 – Potravinářská komora ČR v dopise vyzvala europoslance, aby odmítli návrh Evropské komise na změnu nařízení proti odlesňování. Komora upozorňuje, že systém není dostatečně připravený ani po loňském ročním odkladu. Navrhované úpravy vnášejí do podnikatelského prostředí značnou právní nejistotu a znevýhodňují zejména malé a střední podniky.