• Zveřejněno: 14.03.2024

Praha, 14. března 2024 - Zemědělský svaz ČR hodnotí kroky vlády ČR, které zveřejnila včera v souvislosti se zemědělstvím, jako posun správným směrem. Jde však jen o dílčí změny, které nemohou svou podstatou významně ovlivnit negativní situaci, ve které se evropské a tím i české zemědělství ocitlo. Tyto dílčí úpravy proto nemohou odradit zemědělce od dalších protestů.

„Zcela nepochybně vnímáme pozitivně, že se Česká republika přihlásila k zmírnění podmínek pro vyčleňování orné půdy mimo produkci, ale nedojde-li zároveň k razantnímu řešení nestability evropského trhu s některými komoditami, včetně nekontrolovaných dovozů z Ruska přes třetí země, bude mít tato změna jen nepatrný dopad. Je také nutné uvést, že rozvolnění je ze strany institucí EU navrženo výhradně pro tento rok a přichází poměrně pozdě. Řada zemědělců se zavázala k vyčlenění dvouletých úhorů v loňském roce a musí je nadále udržet i letos, tudíž mohou tuto změnu využít jen okrajově. Bude tedy třeba zvážit i případné prodloužení tohoto režimu pro delší časové období,“ uvedl Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR.

U podpory dojného skotu Ministerstvo zemědělství tvrdí, že dokládání účasti chovatelů v některém z režimů hospodaření/kvality bude automatizované a sníží se byrokracie. Zde je třeba připomenout, že v minulosti takový požadavek u těchto podpor nebyl – byl zaveden po nástupu této vlády a přestože jej EU nevyžaduje, musí jej chovatelé prokazovat, ač zautomatizovanou formou. V tomto kontextu se jeví pomoc ministra Výborného jako hašení neuvážených kroků jeho stranického kolegy ministra Nekuly.

„Za správný krok považujeme opatření na bilancované používání fosforečných a dusíkatých hnojiv, avšak rozpočet na toto opatření je nízký a bude zajímavé sledovat, zda budou zemědělci motivováni se do smysluplného opatření zapojit. V tomto ohledu však Ministerstvo zemědělství zcela rezignovalo na spuštění opatření na precizní zemědělství, které bylo široce diskutováno v uplynulých letech. To považujeme za nesprávný krok, protože by právě precizní zemědělství mělo ještě větší přínos pro racionální nakládání s hnojivy a případně i s přípravky na ochranu rostlin, včetně pozitivního vlivu na životní prostředí,“ dodává Pýcha.

Za velmi důležité pokládá Zemědělský svaz ČR odložení nového systému ochrany půdy před erozí k roku 2025. Zde opět musí ministr Výborný řešit nepochopitelnou profesní chybu předchozího ministra zemědělství Nekuly, který by svým rozhodnutím ukončil chov dojného skotu na Vysočině a některých dalších oblastech ČR a významně snížil produkci cukrové řepy, potažmo cukru v Česku.

„Co však balíček úprav Společné zemědělské politiky (SZP) neobsahuje je úprava nástrojů pro redistribuci prostředků z přímých plateb dle velikostních charakteristik zemědělských farem. Stávající nastavení významně poškozuje středně velké zemědělce. Ministerstvo zemědělství tento aspekt SZP odmítlo řešit, přestože nám bývalý ministr Nekula v době příprav nové SZP tvrdil, že v budoucnu bude prostor pro úpravy, ukáže-li se, že systém nebyl nastaven správně. To je z našeho pohledu naprosto nepochopitelné,“ uzavírá Martin Pýcha.

  • Zdroj: Zemědělský svaz ČR
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení