• Zveřejněno: 15.12.2022

Agrární komora ČR nám zaslala vyjádření jejího prezidenta Jana Doležala, ve kterém se uvádí:

„Počet ohnisek ptačí chřipky v posledních dnech rychle roste po celé Evropě a první případy byly potvrzeny i v České republice. Agrární komora ČR důrazně doporučuje chovatelům drůbeže striktní dodržování zásad biologické bezpečnosti. Situaci sledujeme a konzultujeme vývoj se Státní veterinární správou a profesními svazy chovatelů. Jednoznačně podporujeme mimořádné veterinární opatření, které kvůli zamezení šíření této vysoce nakažlivé virové nákazy vydala Státní veterinární správa. Chovatelé drůbeže mají nyní, stejně jako v loňském roce, povinnost uzavřít venkovní výběhy a přesunout drůbež do vnitřních prostor. Pokud to není možné, musí jiným způsobem zamezit kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky, například zasíťováním výběhů či vybudováním přístřešků.

V podzimním a zimním období se ptačí chřipka šíří ve větší míře každý rok vzhledem k migraci volně žijícího ptactva a je třeba zavádět preventivní opatření, pokud nemá dojít k významnějšímu poklesu stavů drůbeže. Ptačí chřipka představuje problém hlavně pro chovatele v podobě nucené likvidaci chovů a zaměstnává také Státní veterinární správu, která se snaží zabránit dalšímu šíření choroby. Nákaza se projevuje dýchacími potížemi a ztrátou chuti. Zvířata hynou zpravidla v průběhu jednoho až dvou dnů. K přenosu dochází především trusem nemocných ptáků, který kontaminuje krmivo nebo vodní zdroje v chovech drůbeže. Pro spotřebitele nepředstavuje ptačí chřipka žádné riziko. Vzhledem k tomu, že tepelnou úpravou dojde k usmrcení viru, je konzumace drůbežího masa a vajec v běžných podmínkách nadále naprosto bezpečná.

Současně je třeba říci, že dodržování mimořádných veterinárních opatření znamená pro chovatele další nárůst již tak vysokých nákladů, které ještě prohlubují nejistotu chovatelů v souvislosti s rozdělením zemědělských dotací v příštím roce. Stavy drůbeže v Evropě se kvůli šířící se nákaze ptačí chřipky již nyní snižují, což může ovlivnit budoucí cenový vývoj vajec a drůbežího masa pro spotřebitele,” říká prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

  • Zdroj: Agrární komora ČR
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES