• Zveřejněno: 04.01.2023

Ve vyjádření Agrární komory ČR (AK ČR) a Českomoravské drůbežářské unie (ČMDU) se uvádí:

Nákaza ptačí chřipky se šíří po celé Evropě včetně České republiky, kde bylo od začátku letošního roku zaznamenáno již několik ohnisek. Doposud největším ohniskem je komerční chov na Tachovsku, který provozuje společnost Česká drůbež, a kde bude muset být utraceno všech 740 tisíc nosnic. To znamená 15 procent z celkového počtu slepic chovaných v zemědělském sektoru v České republice, což může způsobit krátkodobý výpadek vajec na trhu. Česko je součástí evropského jednotného trhu a není v produkci vajec soběstačné. Tudíž šíření nákazy napříč státy ovlivňuje cenový vývoj vajec i drůbežího masa a produktů z něj. Problém může být také s obnovou hejn, protože kvůli šíření nákazy a nucené likvidaci rodičovských chovů např. v sousedním Německu začíná být nedostatek násadových vajec.

Pro spotřebitele je také nezbytné připomenout, že tepelnou úpravou masa a vajec a dodržením základních pravidel hygieny se vir spolehlivě likviduje. Zásadní je v tuto chvíli zabránit dalšímu šíření nákazy do dalších chovů. Agrární komora ČR proto důrazně doporučuje chovatelům drůbeže striktní dodržování zásad biologické bezpečnost v komerčních i domácích chovech a zamezení kontaktu s volně žijícím ptactvem. Situaci sledujeme a pravidelně komunikujeme se Státní veterinární správou,” říká prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

 

  • Zdroj: Agrární komora ČR
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Prodloužení volného obchodu s Ukrajinou EP schválil, nastavil ale omezení

  • Zveřejněno: 24.04.2024
Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. ČTK