• Zveřejněno: 23.01.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

V České republice chybí čtyři sta tisíc řemeslníků, tedy o sto tisíc víc než před čtyřmi lety. Mladí nestačí nahrazovat starší řemeslníky, kteří odcházejí do důchodu. Velká část studentů učilišť pak v oboru nevydrží. Podle zpravodajství České televize proto ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo s projektem rekvalifikací, který propojí poskytovatele kurzů a zájemce o jejich absolvování.

V reportáži zaznělo, že poptávka po řemeslné práci sice klesá, čekací lhůty jsou ale u většiny oborů stále velmi dlouhé. Jediná oblast, kde naopak zakázek přibývá, jsou práce, které přinášejí zákazníkům úspory energií, například zateplování nebo instalace fotovoltaiky.

Reportáž dále uvádí, že důvodem pro snížení poptávky po řemeslnících jsou nejen rostoucí výdaje domácností, ale i drahé stavební materiály. Situaci komplikují i půjčky s vyššími úroky.

Přitom ale, navzdory tomuto snížení zájmu o řemeslníky, některé profese stále citelně chybějí, nejvíce pokrývači, klempíři, svářeči, obkladači a kamnáři. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto odstartovalo projekt, který má umožnit rekvalifikaci každému, kdo bude mít zájem.

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce u nás zavést systém, který bude víc dynamický, hlavně operativní, a který bude nabízet „správný servis a dobře připravené pracovníky pro zaměstnavatele“.

Zatím se do tohoto projektu mohou hlásit jen vzdělavatelé a poskytovatelé kurzů. Zájemci o jejich absolvování se budou zapisovat během února. Přihlásit se budou moci nejen lidé, kteří si práci hledají, ale i ti, kdo chtějí získat dovednosti navíc. Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Evy Davidové jsou to například rodiče malých dětí, studenti, absolventi, lidé, kteří někde pracují, ale chtějí se ohlížet po jiné práci.

Důležitá je, podle ministerstva, vzájemná interakce. Proto není možné, aby vzdělavatelé nabízeli kurzy formou předtočených lekcí.

Česká televize ve své reportáži dále uvedla, že do tohoto programu se chce přihlásit i Jessica Johnová s kurzy holičství, která svůj zájem zdůvodnila tím, že by jim to přineslo více uchazečů o toto povolání, což by jin pomohlo otevřít další kurzy.

Podle reportáže rekvalifikací již prošla Zuzana Stašová, která po vysoké škole začínala jako daňová konzultantka. Pak zjistila, že by raději dělala něco jiného. Takže absolvovala čtyřměsíční kurz, ve kterém se naučila programovat v jazyce Java. Na nové pozici působí už dva roky a je spokojená.

Podle České televize je, na rekvalifikační programy, vyčleněno z Národního plánu obnovy přibližně 6,5 miliardy korun. Ministerstvo odhaduje, že by v průběhu následujících třech let mohlo projít školením až sto třicet tisíc lidí.

  • Zdroj: Česká televize
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES