• Zveřejněno: 15.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda v pondělí diskutovala o nastavení pravidel kurzabeitu či možnosti obnovení Ústředního krizového štábu. Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci jednali ministři opět pomocí videokonference. Její závěry představí zástupci kabinetu na tiskové konferenci, kterou přinášíme živě. Uvedl to v pondělí server Seznam.cz.

Vláda jednala o pravidlech kurzarbeitu, při kterém zaměstnavatel platí mzdu za reálně odpracovanou dobu a stát výdělek dorovnává za zbývající část úvazku, již dvakrát, ale prozatím neúspěšně.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se názory uvnitř vlády rozcházejí nejenom na samotné výši státního příspěvku, ale také možnosti docházet v průběhu času doma na vzdělávací kurzy.

Zároveň není jasné, jaké odvody by zaměstnavatelé museli odvádět, nebo to, jak by se celý systém vlastně spouštěl. Doposud totiž nebyly přesně specifikovány podmínky, za kterých by stát vyplácení umožnil. I to si měla vláda během odpoledního jednání ujasnit.

V současnou chvíli funguje jako provizorní systém vyplácení program Antivirus, který však končí na konci října. Nahradit by ho mělo právě rozšíření dosavadního kurzarbeitu, který funguje v ČR prozatím na minimální bázi.

Během jednání vlády se rovněž mělo hovořit a diskutovat o obnovení Ústředního krizového štábu. Zatímco ČSSD pro jeho znovu svolání volají, hnutí ANO se staví spíše proti.

Stejný názor zastává i bývalý předseda Ústředního krizového štábu a současný vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Situace s nákazou by podle něj mělo řešit ministerstvo zdravotnictví. Jak uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi, zásadní problémy nejsou podle něj logistické, nýbrž mají původ v záležitostech epidemiologických, hygienických či klinických.

Obnovení krizového štábu naopak podpořil předseda poslaneckého klubu opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

Mezi dalšími body projednávala vlády i závěry akcí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), zprávu o stavu kybernetické bezpečnosti země za rok 2019 i některé další návrhy ke koronavirové pomoci.

  • Zdroj: Seznam.cz
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!

Bohatou koledu, měkké pomlázky, barevná vajíčka a hodně zaslouženého odpočinku.