• Zveřejněno: 03.12.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Z 65 kontrolovaných potravin, u nichž bylo podezření na dvojí kvalitu, dvacet nevyhovělo. To znamená, že pod stejným názvem a ve stejném obalu obsahovaly v různých státech Evropské unie různé složení. Vyplynulo to z vyjádření eurokomisařky Věry Jourové v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Evropská komise proto tyto důkazy předá jednotlivým státům, aby s producenty zahájily řízení. V dalším kole se bude prověřovat dalších zhruba 140 produktů.

Věra Jourová zároveň uvedla, že tato měření poskytují nezvratné důkazy o neopodstatněných rozdílech mezi produkty. Sporné výrobky ale blíže neidentifikovala. Na vzniku použité metodiky měření spolupracovala Česká republika i další státy střední a východní Evropy, které si již více let stěžují na dvojí kvalitu potravin.

Ministr zemědělství Miroslav Toman v pořadu zdůraznil, že tato praxe se netýká českých producentů, ale značkových výrobců či nadnárodních firem. Ti si to podle něho nedovolí v zemích na západ od nás, kde mají svá sídla. „Naopak do nových zemí EU se snaží dodávat levnější výrobky s nižší kvalitou,“ řekl ministr Miroslav Toman.

Souhlas s touto myšlenkou vyslovil i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, který prohlásil, že český spotřebitel má mít nárok, když si v tuzemsku kupuje zahraniční značku, aby si ji koupil stejně kvalitní, jako když si ji koupí třeba v Německu nebo ve Francii.

Evropský parlament v září vybídl Evropskou komisi k vypracování přísnější legislativy, která by z vnitřního trhu odstranila problém dvojí kvality výrobků ve stejném balení.

Česká europoslankyně Olga Sehnalová, která se této problematice věnuje v samostatném příspěvku, prohlásila, že Evropský parlament konstatoval, že praktiku dvojí kvality jako takovou odmítá a chce ji mít na černé listině směrnice o nekalých obchodních praktikách, která se v současnosti připravuje k revizi.

Eurokomisařka Věra Jourová k tomu dále dodala, že snahou je, aby dvojí kvalita byla zakázána a zmizela z evropského trhu. Podle ní, pokud se objeví rozdíl, tj. ve složení potraviny v různých státech, musí výrobce vysvětlovat, proč tomu tak je. On ponese důkazní břemeno. Zároveň uvedla, že výrobce bude mít právo na to, aby podal toto vysvětlení.

V lednu a v únoru budou o dvojí kvalitě dál jednat zástupci Evropské komise, Evropského parlamentu i členských zemí EU, který byl tento návrh zaslán k posouzení. Eurokomisařka Jourová věří, že tvrdší pravidla budou schválena ještě před květnovými volbami do evropského parlamentu. Příslušná legislativa by podle ní pak měla být do dvou let.

Zdůraznila však, že Evropská komise už nyní zastává názor, že jde o postižitelné obchodní praktiky. Není tedy třeba čekat na dobu, až legislativa vstoupí v účinnost.

Ministr Miroslav Toman podotkl, že čeští experti nyní při různých jednáních odmítají snahy rozmělňovat novou legislativu do dvojích chutí či do různých zvyků v různých zemích. Zároveň podotkl, že pro Českou republiku je rozhodující obsah masa či ovocného koncentrátu. Přitom konstatoval, že za rozmělňováním stojí, podle něho, staré země EU, odkud pocházejí nadnárodní výrobci.

Tomáš Prouza k tomu uvedl, že západoevropští výrobci proto tolik křičí, že u nás realizují výrazně vyšší marži. O tu přijdou, podotkl.

Také Věra Jourová připustila, že jsou stále státy, které dvojí kvalitu zlehčují. Podotkla, že je to v zemích, kde to spotřebitelé necítí jako problém, což je například Německo, Dánsko či skandinávské země.

Na otázku Václava Moravce, zda toto opatření nepovede ke zdražení potravin u nás, odpověděli eurokomisařka Věra Jourová, ministr Miroslav Toman a Tomáš Prouza, že podle jejich názoru odstranění dvojí kvality nepovede ke zdražení výrobků prodávaných v České republice.

Ministr Miroslav Toman také ocenil postup některých obchodních řetězců působících v České republice, které se přihlásily k tomu, že nebudou akceptovat dvojí kvalitu a budou dovážet stejně kvalitní zboží. Předběžná zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce pak ukazují, že to tyto řetězce dodržují.

V diskusi ministr Miroslav Toman znovu zopakoval svůj názor, který již vyslovil před časem, že by chtěl uzákonit, aby se potraviny v ČR nedaly prodávat za podnákladové ceny. Nechce však zrušit slevy jako takové. „To je standardní marketingová věc. Chceme ve slevách udělat pořádek, aby spotřebitel věděl cenu zboží, aby nedocházelo k plýtvání potravinami. Nechceme potraviny zdražovat.“ Podle něj ještě bude záležet na diskusi s obchodními řetězci. V této věci navíc zaznělo od ministra Tomana, že je zde vůbec otázka, když slevová akce trvá příliš dlouho, zda jde ještě o slevovou akci? To by se mělo zvážit a poté vyhodnotit a správně stanovit podmínky pro slevové akce.

Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!

Bohatou koledu, měkké pomlázky, barevná vajíčka a hodně zaslouženého odpočinku.