• Zveřejněno: 28.02.2017
  • Autor: (li)

Jak správně značit potraviny, které se ucházejí o značku Regionální potravina? To bude tématem bezplatných seminářů, které Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) jako administrátor značky pořádá pro výrobce od 1. března. Soutěž o značku kvality Regionální potravina, která každý rok probíhá v jednotlivých krajích ČR, se pomalu, ale jistě blíží. O její získání je vždy velký zájem. Pro provozovatele potravinářských podniků, kteří zvažují účast v soutěži, přijdou cenné informace k legislativě označování potravin včetně příkladů z praxe určitě vhod.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. V současné době je značkou oceněno 416 výrobků. Vítěz soutěže, která běží již 8. rokem, získává právo zdarma užívat značku na svém výrobku po dobu čtyř let.

Pro provozovatele potravinářských podniků připravil SZIF semináře, které budou probíhat od 1. března do 26. dubna ve 13 krajích ČR. Přednášejícími budou zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, dozorových orgánů Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy.

Na místě se zájemci dovědí více informací o legislativě označování potravin a příklady největších problémů z praxe, které se vyskytují při kontrole obalů výrobků. Nedílnou součástí budou i informace o Metodice pro udělování značky Regionální potravina a o možnosti přihlášení výrobků do soutěže o tuto značku. Zástupci dozorových institucí osvětlí také mechanismus kontroly a nebude chybět ani prostor pro diskusi. Cílem akce je vysvětlit problematiku značení potravin budoucím žadatelům, aby se vyvarovali zbytečných chyb, kvůli kterým by byl výrobek připraven o možnost soutěžit.

Data všech seminářů a jejich program naleznete na následující straně tiskové zprávy. Kapacita míst je omezena, proto své závazné přihlášky zasílejte raději včas na e-mail: svobodova@foodnet.cz s uvedením jména, příjmení a společnosti, společně s vybraným termínem a místem konání. Semináře jsou rozvrženy po celé republice tak, aby pokryly zájem regionálních výrobců a byly každému z nich dosažitelné. Jak již bylo řečeno, jsou zcela bezplatné.

Informace o soutěži Regionální potravina naleznete na www.regionalnipotravina.cz.

 

  • Zdroj: SZIF ČR
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropa chce sáhnout na dotace agrobaronům, Česko vede jejich žebříček

  • Zveřejněno: 24.08.2025
Právě nyní začíná miliardový boj o zemědělské dotace. Eurokomisař Christoph Hansen představil podrobnější plán, jak má vypadat jejich podoba po roce 2027. Řídí se přitom návrhem na výrazné snížení rozpočtu, který před pár týdny oznámila předsedkyně komise Ursula von der Leyenová.e15

„Letošní žně spláchly deště. Přesto jsou výnosy nadprůměrné, až na řepku,“ prohlásil prezident Agrární komory ČR Jan Doležal na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích!

  • Zveřejněno: 25.08.2025

Ještě koncem července to vypadalo na nejpomalejší sklizeň za více než dekádu, nyní je většina obilovin a řepky takzvaně pod střechou. Zemědělci sklízeli každou chvíli, kdy jim to počasí dovolilo, a mnohdy se kvůli dešti museli vrátit krátce poté, co s kombajny vjeli do polí. Tak charakterizoval, prezident Agrární komory ČR (AK ČR) Jan Doležal, průběh letošních žní na tiskové konferenci, který se uskutečnila v pátek 22. srpna 2025 v rámci agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích.