• Zveřejněno: 10.09.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Svaz pekařů a cukrářů v ČR, jehož členové se kvůli zdražování energií potýkají s výrazným růstem nákladů, kritizuje ministerstvo zemědělství, že s nimi nejedná. V tiskové zprávě se, podle zpravodajství portálu Zemědělec.cz, svaz ohradil proti nedávným výrokům ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), podle kterého pekaři nespadají pod jeho resort. Svaz argumentuje právním posudkem, podle nějž pekárenství patří do potravinářského průmyslu, který je v primární gesci ministerstva zemědělství. Ministerstvo uvedlo, že pekaře může podle evropské legislativy podpořit jen omezeně a dotace pro tento obor poskytuje zejména ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Svaz reagoval mimo jiné na srpnový výrok ministra zemědělství Zdeňka Nekuly z agrosalonu Země živitelka, kde ministr řekl, že podle kompetenčního zákona pekárny pod jeho ministerstvo nespadají. „Zemědělství je jediný resort, který uvádí do praxe krizová opatření,“ doplnil. Zmínil například pomoc 831 milionů korun z peněz EU a státního rozpočtu pro chovatele prasat, skotu nebo pěstitele brambor. Uvedl také, že pekaři mohli čerpat z jednoho z programů Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) určeného pro potravináře.

„Svaz pekařů a cukrářů se opakovaně snaží otevřít jednání s ministerstvem zemědělství, to však na jeho podněty nereaguje a pan ministr do médií neustále vypouští klamavé, nepodložené informace, jak z hlediska ekonomického, tak legislativního,“ uvedl k tomu výkonný ředitel svazu Bohumil Hlavatý.

Posudek pro svaz vypracovala advokátní kancelář Peyton legal. „Jsme toho názoru, že pekárenské odvětví lze podřadit pod pojem potravinářský průmysl, kdy tento je, podle kompetenčního zákona, v primární gesci ministerstva zemědělství,“ uvedla. Poukázala na to, že pekárenskému průmyslu se věnuje řada vyhlášek ministerstva, které je zároveň hlavním kontrolním orgánem působícím vůči Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI).

 

  • Zdroj: Zemědělec.cz
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!

Bohatou koledu, měkké pomlázky, barevná vajíčka a hodně zaslouženého odpočinku.