• Zveřejněno: 14.11.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Polovina Čechů, kteří v posledním roce rekonstruovali své nemovitosti, si na pomoc přizvala řemeslníky. V téměř polovině případů se cena za služby řemeslníků jevila jako vysoká. Nejčastěji využitými profesemi byli zedníci, instalatéři a elektrikáři.

Čtyři z deseti Čechů v posledním roce prováděli nějaký typ rekonstrukce bydlení. Nejčastěji si na pomoc přizvali zedníky (47 procent), instalatéry (41 procent) a elektrikáře (38 procent). Dalších 15 procent Čechů rekonstrukci plánovalo, ale nakonec neuskutečnilo. Podle zpravodajství serveru Aktualne.cz to vyplývá z průzkumu NMS Market Research pro Raiffeisenbank a Raiffeisen stavební spořitelnu mezi tisícovkou respondentů.

Téměř pětina Čechů využila během pandemie řemeslníky. Polovina z nich hodnotila cenu za jejich služby jako odpovídající, zatímco 47 procentům připadala cena vysoká. Jen tři procenta dotazovaných by byla ochotna zaplatit i víc. Řemeslníky však bylo obtížné sehnat, což může být jedním z důvodů, proč si zbývající polovina těch, kteří v loňském roce rekonstruovali, potřebnou práci udělala sama.

"Jsme národ kutilů, a to se odráží i ve vysokém počtu lidí, kteří rekonstruují svépomocí. Přesto je poptávka po službách řemeslníků tak vysoká, že se na ně čeká i několik týdnů. Rekonstrukce navíc prodražuje i zvyšující se cena vstupních materiálů, takže řada lidí musí sáhnout hlouběji do kapsy nebo žádat o úvěr," uvedla mluvčí Raiffeisenbank a Raiffeisen stavební spořitelny Petra Kopecká.

Na 38 procent z těch, kteří v posledním roce nerekonstruovali, plánuje rekonstrukci provést v následujícím roce. Nejvíce z nich se chystá malovat (32 procent) a rekonstruovat kuchyň (24 procent) nebo koupelnu (23 procent). Celkovou rekonstrukci plánuje devět procent dotazovaných.

 

  • Zdroj: Aktualne.cz
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení