• Zveřejněno: 11.03.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Agrární komora ČR, a jeho největší členská organizace Zemědělský svaz ČR, spolu s dalšími zemědělskými organizacemi uspořádaly ve čtvrtek 7. března 2024 protestní jízdu traktorů a další zemědělské techniky v Praze, a to na protest proti zemědělské politice současné vlády. Součástí tohoto protestu rozhořčených zemědělců byla i odpolední demonstrace tisíců zemědělců před Úřadem vlády ČR.

Televize CNN Prima NEWS proto do svého večerního pořadu 360° pozvala ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) a spoluorganizátory protestu zemědělců, konkrétně Jiřího Milka, viceprezidenta Agrární komory ČR, a Václava Koutného, předsedu Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje. Ti se zúčastnili vzájemné debaty s ministrem Výborným ve studiu. Dalším jejím účastníkem, to přenosem na dálku, byl Martin Hlaváček, poslanec Evropského parlamentu za hnutí ANO, který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova EP.

Moderátorka pořadu Pavlína Wolfová se nejprve obrátila na Jiřího Milka s tím, zda zemědělci, díky hromadě hnoje vysypaného před Úřadem vlády ČR, přišli o slíbené 2 miliardy korun, jak o tom předseda vlády Petr Fiala hovořil například v Poslanecké sněmovně. Podle premiéra zemědělci totiž tímto svým protestem prakticky znemožnili dosud úspěšné projednávání jejich požadavků, které vznesli vůči vládě. Premiér k tomu dále podotkl, že tyto dvě miliardy korun mohou dostat ti potřebnější, například učitelé.

Na sugestivní otázku moderátorky Pavlíny Wolfové „Nepotřebujete je?“, reagoval Jiří Milek s tím, že „určitě je potřebujeme. To bylo velice nefér vyjádření pana premiéra. Protože, když si porovnáte protesty zemědělců v Německu, Holandsku, ve Francii, ty naše protesty jsou kulturní. Snažíme se všem demonstrujícím říkat, abychom nic neničili, nerozbíjeli. Nezlobte se, ta hromádka hnoje, která tam byla vysypána, to byla demonstrace toho, za co my protestujeme,“ dodal.

Protest zemědělců, ve srovnání se Západem, byl kultivovaný!

Jiří Milek dále prohlásil, že si myslí, že protest byl velice kultivovaný. Konstatoval zároveň, že protestující zemědělci sice svými traktory určitým způsobem brzdili dopravu. Načež současně konstatoval, že do Prahy přijeli i zemědělci, které Agrární komora ČR ani neoslovila, tedy výzvou, aby přijeli protestovat do Prahy. Prostě přijeli i ti, kteří jsou organizováni v jiných organizacích, a kteří jsou prostě velice rozhořčeni. Podle něho nebyli mezi protestujícími zemědělci jen členové Agrární komory ČR a Zemědělské ho svazu ČR, ale například i členové Spolku mladých agrárníků nebo členové Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků, lidé z moravské části Asociace soukromého zemědělství, ale i další, neorganizovaní zemědělci. „Řekl bych, že všichni zemědělci se do toho zapojili,“ konstatoval, když hodnotit účast zemědělců během jejich čtvrtečního protestu.

Obvinění zemědělců premiérem, že odešli od jednacího stolu!

Moderátorka pořadu se poté zeptala Václava Koutného, proč zemědělci odešli od jednacího stolu, jak to prohlásil premiér. Když, podle něho, tato jednání někam vedla, a najednou je zde zbytečná věc, to je protest zemědělců.

Václav Koutný moderátorce odpověděl, že se domnívá, že míra rozčarovanosti zemědělského spektra dosáhla již té úrovně, že se asi nedalo postupovat jinak. Načež k tomu podotkl, že „jestliže zemědělce někdo kritizuje kvůli hromádce hnoje, tak není, na druhé straně, arogancí to, jak pan předseda vlády prohlásil, že máme pěkné traktory?“, položil si Václav Koutný tuto řečnickou otázku. Načež dodal, že uvedené vyjádření premiéra, nebylo v pořádku.

Václav Koutný rovněž uvedl, že protesty budou pokračovat. Konstatoval, že je již stanoveno datum příštího protestu, který bude opět v celorepublikovém měřítku. Zdůraznil, že to bude především proto, protože čeští zemědělci před sebou nevidí žádnou perspektivu.

Na další, obdobnou otázku moderátorky, proč zemědělci opustili jednání, které někam směřovalo, Václav Koutný odvětil, že zemědělci s ministrem zemědělství Markem Výborným jednají průběžně. Václav Koutný dosud oceňoval přístup ministra při vyjednáváních o způsobech pomoci našim zemědělcům. Dodal, že s ministrem se zemědělci sešli celkem čtyřikráte, ale naprosto ho překvapila arogance, s jakou ministr financí Zbyněk Stanjura prohlásil, že zemědělci potřebné peníze nedostanou. Podle Václava Koutného, se takto ministr chovat nemá.

Požadavky zemědělců, podle Výborného, vypadají jako vydírání

Poté moderátorka pořadu položila ministru Výbornému otázku, zda zváží, zda slíbené dvě miliardy pomoci, se nakonec nemají poslat jinam?

Ministr Výborný na tuto otázku přímo nereagoval s tím, že věci se mají úplně jinak. To je, že oba dva zástupci protestujících zemědělců nejsou přítomni u jednání ministra zemědělství s představiteli Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR. Znovu zopakoval svůj odpolední výrok, že nemá rád jednání ve stylu ultimát, či nějakých náznaků vydírání. Zároveň dodal, že on od jednacího stolu neodešel, stejně, jako vláda.

Dále podotkl, že každý má sice právo protestovat, ale „pokud pan Koutný má představu, že když tam nebude šest fůr hnoje, že nic nezíská, tak říkám, že opravdu nic nezíská.“ Prohlásil to ministr zemědělství Výborný s tím, že „v pátek, po jednání všech předsedů koaličních stran, po jednání s panem premiérem, s ministrem financí, dal jsem jasnou nabídku podpory a pomoci. Do této hodiny, do této minuty…“ Větu již však nedokončil, protože se ho moderátorka pokusila přerušit další otázkou.

Problémy mají hlavně střední podniky!

Nicméně, ministr Výborný dále pokračovat s tím, že nechce, jakkoliv zpochybnit, že české i evropské zemědělství se nalézá ve složité situaci. Poznamenal, že ministerstvo zemědělství si udělalo analýzu minulého roku. Přitom zjistilo, že největší problém je právě u farem střední velikosti. Přirozeně, že problémy jsou i jinde, ale hlavně jsou u středních farem, dodal ministr Výborný.

Moderátorka mu vstoupila do řeči s tím, že ve čtvrtek to vypadalo, že problém mají všichni, jak to říkal, ve svém vystoupení na demonstraci před Úřadem vlády ČR, předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Byli ministr a představitelé zemědělců na jedné lodi?

Moderátorka pořadu vzápětí na to připomněla besedu ministra Výborného a prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala a předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy v pořadu televize CNN Prima NEWS, která proběhla zhruba před týdnem, v níž to moderátorce připadalo tak, že ministr Výborný a oba reprezentanti zemědělců, jsou, ve svém hodnocení situace v českém zemědělství a možnostech jeho řešení, na jedné lodi. A že se nyní muselo něco stát, proč najednou k tomuto protestu zemědělců došlo. Upozornila, že u obou představitelů zemědělců viděla, že ministr Výborný v nich vyvolal jakési očekávání toho, že při těchto jednání s ministrem, potažmo s vládou, k něčemu pozitivnímu prostě dojde. Ale, že se nakonec muselo něco stát, co, tento protest zemědělců, vyvolalo.

Poté se slova ujal ministr Výborný, který k tomu řekl, že v předchozím týdnu, tedy v pátek, téměř vše vyjednal. Jednal o všech návrzích s vedením Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR. Přitom ještě předtím s vedením Asociace soukromého zemědělství. Zároveň však poznamenal, že otázka zdanění dotací a navrácení zdanění zemědělských nemovitostí do doby před přijetím konsolidačního balíčku, to je dvou z oněch pěti požadavků zemědělců, dojednány nebyly. Ale všechny ostatní ano.

Ministr Výborný měl v pátek dojem, že se, se zemědělci, dohodl

Načež to okomentoval, že to bylo dokonce nad rámec toho, co bylo obecně očekáváno. Ale v pátek měl stejný dojem, že se se zástupci Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR, v podstatě dohodli. Ovšem, podle něho, je druhou věcí to, jak je výsledek těchto jednání poté komunikován směrem do členské základy obou zemědělských organizací. To již nedokáže posoudit.

Poté znovu připomněl, že s oběma představiteli produkčních zemědělců, tj. Janem Doležalem a Martinem Pýchou, jednal ještě v pondělí, a znovu dodal, že informace o průběhu jednání, které doputují k samotným zemědělcům, on, jako ministr, ovlivnit nemůže. Proto také sepsal memorandum o tom, o čem se jednalo a co se dojednalo. Načež ve středu bylo toto memorandum zemědělským podnikatelům rozesláno do datových schránek či prostřednictvím mailů s tím, že je chtěl upozornit na to, co se podařilo dojednat.

Ministr prohlásil, že připravuje celý vějíř opatření

Ministr Výborný poté zdůraznil, že při těchto jednáních se zemědělci nehovořili jen o finanční podpoře, ale mluvili i o byrokracii, která sužuje zemědělce, hovořili o úhorech, o daních, ale i o zemědělské politice EU. Jako příklad uvedl, že díky jeho iniciativě, jako ministra zemědělství, se u nás snížil počet kontrol AMS (tj. sledování polí pomocí satelitů – pozn. red.) o 50 procent, a to z měsíce na měsíc. Zároveň dodal, že se na první pohled může zdát, že jde o drobnosti, ale, podle něho, jde o celý vějíř opatření, kterými se snaží pomoci zemědělcům.

Europoslanec Hlaváček řekl, že ministr lidem u nás „lže“

Moderátorka na to požádala o vyjádření europoslance Martina Hlaváčka (hnutí ANO), který průběh dosavadní debaty sledoval, a přitom nesouhlasně gestikuloval při slovech ministra Výborného.

„Tato situace je proto, protože se pan ministr, a také pan premiér, zemědělcům vysmívá. To za ´á´, a za ´b´ lže. V čem ten výsměch spočívá? Pokud, přinesete 2,5 miliardy zemědělcům. To je přitom stejný příslib 2,5 miliardy, který učinil jeho stranický šéf, pan Jurečka v Lucerně, před dvěma lety, a on to, spolu s panem premiérem, přinese znovu, a potom se diví, že zemědělci se nevyvrátili radostí z toho, že mají další příslib. To nejsou žádné nové peníze. Pan ministr nevyjednal nic. To je pořád starých 2,5 miliardy, které slíbil Jurečka před dvěma lety. To je ten výsměch. Zemědělcům se nedivím. Trochu jsem doufal, že se pan ministr zemědělcům přišel omluvit za to, co říkal na pódiu, ale…,“ řekl europoslanec Hlaváček.

Podle Martina Hlaváčka lží č. 1 jsou slova ministra Výborného, který řekl: „My budeme navrhovat, i prostřednictvím pana premiéra, omezení pro dovoz ukrajinské obiloviny a olejniny.“ Ale, podle europoslance Hlaváčka, je pravdou, ale to, že „velvyslankyně České republiky v EU 21. února odsouhlasila v Bruselu prodloužení dovozu. Takže nevím, proč lžeme?“, dodal Martin Hlaváček. Chtěl ještě něco říci o lži č. 2, ale byl moderátorkou pořadu přerušen s tím, že ministr Výborný musí reagovat na poslancova slova o lži č. 1.

Ministr Výborný odmítl obvinění ze lži

Ministr Výborný k tomu řekl, že „pana poslance může omluvit pouze to, že není přítomen v Praze, a že nezná celý kontext jednání s Agrární komorou ČR a Zemědělským svazem ČR“. Zároveň zdůraznil, že ho nikdo nebude obviňovat z nějakých lží. Načež dodal, že na tato jednání přinesl jasnou podporu českého zemědělství. Uvedl, že přislíbil 2 miliardy korun ještě v letošním roce. Jednak to bylo 550 milionů korun podpory z národních dotací na welfare hospodářských zvířat. Podle něho bude tato celková částka na pohodu zvířat činit zhruba 1,2 miliardy korun. To je, podle něho, rychlá a účinná pomoc zemědělcům.

Poté dodal, že dojde i k navýšení investičních dotací ve druhém pilíři Společné zemědělské politiky EU, to je rozvoje venkova, a to ve výši 1,5 miliardy korun, což je až do celkové výše 3 miliard korun na zemědělskou investiční činnost. Kromě toho, podle ministra Výborného, jde i o další 2 miliardy korun, které jsou přislíbeny pro rok 2025. Na čemž se shodla celá vládní koalice.

Ministr Výborný dále konstatoval, že je připraven hledat jednoduší řešení pro přislíbené 2 miliardy korun, které jdou nad rámec státního rozpočtu. Poté se zmínil o tom, že Česká republika má u Evropské komise problém, pokud jde o snížení odvodů u sociálního pojištění, protože Komise to označila za nepřiměřenou podporu státu. Minstr však k tomu zároveň dodal, že v případě tohoto snížení odvodů u sociálního pojištění to, pro zemědělce samotné, není ani výhodné z řady důvodů, a to včetně složité administrativy. Proto je ministr připraven hledat jiná řešení situace. Konstatoval, že 2 miliardy korun jdou nad rámec státního rozpočtu.

Jak to, s dovozem ukrajinského obilí, podle ministra, je?

Moderátorka ho přerušila s tím, že by měl vysvětlit, jak je to s jeho obviněním ze lži, pokud jde o dovoz ukrajinského obilí. To, je, proč byl vydán pokyn vlády, aby Česká republika hlasovala proti omezení bezcelního dovozu ukrajinského obilí.

Ministr Výborný odvětil, že europoslanec Hlaváček říká pouze půlku pravdy. „Ano, my jsme podpořili, po 5. červnu, jak to učinil Evropský parlament, a jak to pravděpodobně učiní i setkání hlav států, to je pokračování bezcelní dohody pro obchod s Ukrajinou, ale za jiných podmínek, než platí dnes. To už se neříká, a to je důležité. Prakticky to bude znamenat, že dnes máme tři komodity, tj. cukr, drůbeží maso a vejce, kde pro tyto komodity jsou navržena jiná automatická ochranná opatření, a to v případě, že ten dovoz překročí průměr let 2022 a 2023,“ prohlásil ministr Výborný. Načež dodal, Česká republika prosazuje, aby to byla léta 2021 a 2022. Tak, jak to odsouhlasil Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova EP.

Na jeho slova reagoval europoslanec Hlaváček s tím, že ministr Výborný „lže i nadále. Ministr říká, že budou prosazovat jiné období. Ale, jak mohou prosazovat jiné období, když už 21.února, za Českou republiku, odsouhlasili staré období, což lze dohledat. Když jsem podal pozměňovací návrh, aby byla zavedena automatická vratná cla, vaše poslankyně, paní (Michaela – pozn. red.) Šojdrová, hlasovala proti tomuto návrhu, a to 26. února 2024,“ konstatoval europoslanec Martin Hlaváček.

Ministr Výborný k tomu prohlásil, že pro pozměňovací návrh poslanec Hlaváček ale nehlasoval, a to proto, že poslankyně Šojdrová a řada dalších poslanců, předložili celý komplex pozměňovacích návrhů, které byly srozumitelnější, jasnější než jeho původní pozměňovací návrh.

Na to opět europoslanec Hlaváček reagoval s tím, že ministr Výborný, v tomto případě, motá dohromady dva různé pozměňovací návrhy.

K dovozu ukrajinského obilí se vyjádřili i oba zemědělci

Moderátorka pořadu se poté obrátila na oba protestující zemědělce, jak je to s dovozem ukrajinského obilí. Zemědělec Václav Koutný k tomu nejprve řekl, že čeští zemědělci byli v loňském roce v totálním propadu výkupní cen za obilí, kdy se tyto ceny ani jednou nezvedly na nějakou únosnou cenu. Takže spekulovat, zda prodat dříve či později, prostě nešlo. Obojí bylo, v loňském roce, prostě špatně.

Poté se ujal slova Jiří Milek, který reagoval na dřívější slova moderátorky, zda mají zemědělci důvěru v to, co činí vláda a ministerstvo zemědělství. Jiří Milek k tomu řekl, že demonstrace zemědělců byla jasným důkazem toho, že oni tuto důvěru ve vládu nemají.

Poté se vrátil k dovozům ukrajinského obilí s tím, že začal citovat faktografické údaje z ročenky OSN. Uvedl, že když se, po zahájení války na Ukrajině, po určité době znovu otevřela černomořská cesta pro lodě vezoucí obilí, a zároveň začaly fungovat „koridory solidarity“, tak v té době bylo z Ukrajiny vyvezeno 33 milionů tun obilovin. Nikoliv však do zemí chudých, jak k tomu poznamenal Jiří Milek. Přičemž dále konstatoval, že z oněch 33 tun, 15 milionů tun směřovalo do zemí EU, což je téměř polovina.

Do řeči mu vstoupil ministr Výborný, který začal jeho údaje zpochybňovat.

Jiří Milek mu však kontroval, že má k dispozici údaje z ročenky OSN. Načež dodal, že do nejchudších zemí odešlo pouhých 822.000 tun obilovin. Byly to Afganistán, Somálsko, Etiopie, Sudán a Jemen. „Takže, že jsme těmto zemím pomáhali převozem obilí, tak není vůbec pravda,“ dodal.

Na tento průběh besedy okamžitě reagovala moderátorka, která debatu o ukrajinském obilí utnula slovy, že všichni v Evropě dobře vědí, že se převoz tohoto obilí do Afriky nepodařilo uhlídat.

Zemědělce trápí byrokracie, jíž nařídila EU, ale i česká vláda

Debata v televizi CNN Prima NEWS poté přešla k problematice byrokracie, která zemědělce velmi trápí. Zemědělec Václav Koutný k tomu řekl, že to, co navrhl poslanec Josef Kott (hnutí ANO - pozn. red.), že musíme dělat evidence, kdy sedláci budou běhat po poli s počítačem.

Ministr Výborný se zeptal, o co jde? Václav Koutný mu odpověděl, že jde o elektronickou evidenci hnojiv, kterou nikdo nezrušil. „Jediná podstata je v tom, že trh je špatně, komodity jsou špatně, k tomu se utápíme v neskutečné byrokracii, to jsou nesmysly, ale vy jste to nezrušil. Jde o elektronickou evidenci hnojiv,“ konstatoval Václav Koutný.

Ministr Výborný na to odpověděl: „Omlouvám se, potom si můžeme popovídat o tom, jak vypadá legislativní proces“. Dále uvedl, že kromě podpory zemědělcům navíc, čímž mínil ony 2 miliardy korun, jsou, podle něho, na stole dva antibyrokratické balíčky. Načež dodal, že budou následovat i další opatření.

Znovu zopakoval, že dosáhl snížení kontrol u AMS systému o 50 procent, kdy to v lednu zařadil na jednání Rady ministrů zemědělství zemí EU.

Poté ministr Výborný přešel k otázce úhorů, kdy měla půda ležet ladem. Konstatoval, že se pro letošní rok podařilo dohodnout výjimku, že se, na této vyčleněné půdě, mohou zasít vojtěška, jetel a další meziplodiny. Současně, ale upozornil, že podél vodních toků mají zůstat erozní pásy. Podle ministra s tím souvisí ale i to, že když například zrušíte podmínku 20 procent netržních plodin v ekologickém zemědělství, tak nejenom, že zrušíte podmínku, tak také tímto opatřením zrušíte kontroly, které jsou na to navázané.

Na jeho slova navázal Jiří Milek, který hovořil o svých zkušenostech generálního ředitele akciové společnosti Úsovsko na Šumpersku. Poznamenal, že těchto kontrol je v jejich podniku 60 za rok, přičemž tyto kontroly trvají, či spíše zaberou, 120 dní v roce. Přitom u kontrolorů musí být k dispozici, po celých 120dní, i příslušný technik, pracovník společnosti, který místo své vlastní práce, je zaměstnán být nápomocen kontrolorovi.

Takže oba zemědělci, Václav Koutný a Jiří Milek, zdůraznili, aby ministerstvo zemědělství nezavádělo již žádná opatření, a to právě kvůli těmto kontrolám, které, tato opatření, doprovází. Ostatně naši zemědělci jsou toho názoru, že vše dobře kontrolují satelity.

Zdanění majetku vyvolalo u zemědělců přímo pozdvižení

Již v době, kdy byl loni zveřejněn tzv. konsolidační balíček, který odbory nazývají daňový, oznámení o zvýšení daní majetku, vyvolalo u zemědělců přímo pozdvižení. Netýká se to jen nemovitostí, ať již jde o hospodářské budovy, či zemědělskou techniku, ale především o vyšší zdanění půdy, což zemědělci opravdu nelibě nesou.

Proto Václav Koutný v této televizní besedě také reagoval na tento problém, jak ho v úvodu besedy nadhodil ministr Výborný, že vrácení zdanění na úroveň před konsolidačním balíčkem ve vládní koalici neprošlo, a to tím, že řekl, že stát zdražil půdu o 260 procent. „Tohle vám nachystali vaši úředníci,“ dodal Václav Koutný.

Na něho navázal Jiří Milek, který řekl směrem k ministru Výbornému: „Co jste udělali? Sebrali jste nám peníze! Podívejte se na daně! Zvedli jste nám daně o dvě miliardy korun! Podívejte se, jak vám, vaši lidé nachystali změnu nájemného u státní půdy. Stát zdražil půdu, z roku na rok, o 263 procent,“ prohlásil Jiří Milek.

Ministr Výborný mu na to odpověděl, že pachtovné ministerstvo upravilo tak, aby nešlo s cenou směrem vzhůru. „Chápu, že vy byste nejednal v roli ministra s péčí řádného hospodáře. Já to dělat musím,“ řekl ministr Výborný. Přičemž řekl, že od roku 2011 se pachtovné, na státní půdě, nezvedalo. Zároveň také tvrdil, že zástupci Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR mu, při těchto vzájemných jednáních, tvrdili, že „s tím nemají problém, a řekli mu spočítejme to tak, aby to sedělo, a to jsme udělali,“ dodal ministr Výborný. Načež prohlásil, že pan Milek zde v podstatě říká, že chce vytěžit z půdy, co nejvíce, a je mu přitom jedno, že tím půdu zplundruje.

Jiří Milek mu vzápětí kontroval, že toto nikdy neřekl. Načež dodal: „Vy si myslíte, že já si koupím za 500.000 korun hektar, a zplundruji ho. Nezlobte se, pane ministře, urážíte všechny zemědělce v této republice. Vy říkáte, že já plundruji půdu. Vy jste u nás nebyl. Přijeďte se podívat! Vy si myslíte, že jsme tak hloupí, že si koupíme výrobní prostředek, a zničíme ho?“, reagoval na ministrova slova významný zemědělský podnikatel Jiří Milek.

Do diskuse se poté vložil i zemědělec Václav Koutný, který řekl, že ministr tvrdil, že kontroly u nás stouply o 87 %, což, podle něho, není pravda. Václav Koutný k tomu dodal, že viděl statistické údaje, kde bylo uvedeno, že počet kontrol stoupl až skoro ke 100 procentům. „Takže, jste o polovinu zmenšili jejich počet, tak máme jenom o 50 procent více kontrol než dříve,“ poznamenal Václav Koutný.

Moderátorka se snažila převést debatu jinam, proto se v otázce vrátila k tomu, že zemědělci odešli od jednacího stolu. Jiří Milek jí odpověděl, že zemědělci dopředu avizovali dva protesty a okruhy otázek na něž chtějí vládu i veřejnost upozornit. První byl protest evropského charakteru, kdy se jednalo o dovoz ukrajinského obilí. K tomu byl zaměřen původní čtvrteční protest zemědělců na hranicích. Mimochodem, jak k tomu dále dodal, tento protest zemědělců byl na podporu ministra Výborného, při jeho jednáních v Bruselu. Zkrátka, aby měl argumenty, že u nás není tak jednoduché, pokud jde o dovoz levného ukrajinského obilí. Zvláště, když se výkupní ceny tak hluboce v loňském roce propadly.

Druhý protest, který byl uspořádán ve čtvrtek 7. března 2024, byl však namířen proti vládě, kdy zemědělci upozornili na pět základních věcí, u nichž žádali nápravu k původním finančním částkám, o které byli zemědělci zkráceni současnou vládou, a také tyto změny žádali jako rychlou pomoc, aby lépe obstáli na evropském trhu.

V podstatě těmito slovy Jiří Milek vyjádřil, proč rozhořčení zemědělci protestovali, a proč budou i nadále protestovat, pokud vláda jejich požadavkům, jak byly v oněch pěti bodech zformulovány, nevyhoví. Ostatně, říkali to i někteří řečníci při odpolední demonstraci před Úřadem vlády ČR.

Pokud jde o průběh této besedy, obě strany, to je ministr zemědělství, a oba protestující zemědělci, tj. Václav Koutný a Jiří Milek, včetně europoslance Martina Hlaváčka, vyjadřovali dost razantně své názory a postoje, Diskuse se často změnila přímo v ostré slovní půtky. Právě tímto obě strany daly najevo, že v podstatě stojí na opačných stranách barikády. Hledat konsensus obou stran nebude nikterak jednoduché. Z průběhu besedy rovněž vyplývám že vládní koalice fandí tomu, co se „upeče“ v Bruselu, jak to ostatně v průběhu besedy říkal europoslanec Martin Hlaváček. Zatímco protestující zemědělci hájí svoje zájmy, svoje další živobytí, jak nyní často říkají. Jelikož jsou to právě oni, kdo živí naše občany, lidé u nás by si to měli uvědomit, a nepodléhat různým pseudoteoriím, například o umělé stravě apod., které se v médiích objevují. Vždyť, po přechodu od lovců, se lidé stali zemědělci!

Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení