• Zveřejněno: 27.03.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

První ročník soutěže „V rytmu zdraví“ úspěšně navázal na původní koncept internetového kurzu a dětské soutěže pro 5. třídy základních škol, uvádí ve své tiskové zprávě Potravinářská komora ČR.

Zpráva k tomu dále uvádí, že do internetové soutěže pro žáky 5. tříd základních škol se v letošním roce zaregistrovalo celkem 74 tříd, 100 učitelů a 981 žáků z celé České republiky. Vzdělávací kurz správného životního stylu navazuje na čtrnáct ročníků projektu Hravě žij zdravě, který Potravinářská komora ČR (PK ČR) a Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP) uskutečnila s dalšími partnery v minulých letech.

Potravinářská komora ČR dále konstatuje, že pro celkem devět tříd, z každého kraje republiky jednu, má připraveny věcné dary od členů PK ČR a jejích dalších partnerů. Podle PK ˇCR  se nejlepší třídou stala ZŠ Tři sekery z Karlovarského kraje, druhou příčku obsadila ZŠ Dobříkov u Vysokého Mýta z Pardubického kraje a třetí místo získala ZŠ Komňa z Bojkovic ve Zlínském kraji. Posledně jmenovaná se umístila mezi první „trojkou“ již v loňském roce. Podle Potravinářské komory ČR poděkování a gratulace však patří všem dětem i učitelům, kteří se soutěže účastnili.

Důvodem, pro uspořádání této soutěž, jak dále „Potravinářská komora ČR uvádí, bylo, že minulé období, zejména z důvodu covidových opatření, zamávalo nejen s pohybovými aktivitami celé populace. Znovu se ukázala důležitost domácího stravování, S tím souvisí i celková udržitelnost, což je téma, kterému se chce Potravinářská komora ČR v nejbližší době věnovat. Proto se rozhodla učinit zásadní změnu i v dosavadním kurzu, a to včetně soutěže, jak uvádí v tiskové zprávě Dana Gabrovská, vedoucí projektu z PK ČR. „Doplnili jsme praktické informace a videa“, dodává Gabrovská.

„Nový internetový vzdělávací kurz se soutěží pro žáky 5. tříd ZŠ ´V rytmu zdraví´, má hlavně informovat a motivovat k udržitelnému a inteligentnímu zacházení s potravinami,“ vysvětluje Magda Hrubá, odborná administrátorka projektu a současně dodává, „chceme to dělat moderně, hravě a zábavně.“ V pěti samostatných lekcích žáci poznávají zásady, jak žít aktivní život šetrný k naší planetě, zapojují se i do společných projektů a úkolů. Kurz včetně soutěže má za cíl podporovat kolektivního ducha, tedy mít chuť společně tvořit.

Odborným podkladem pro kurz je výživová pyramida Ministerstva zdravotnictví ČR. O tu se opírají jak potravináři, tak výživoví poradci. Odborným garantem projektu je Sekce nutričních terapeutů při České asociaci sester.  V září letošního roku Potravinářská komora ČR spustí registraci učitelů pro 2. ročník V rytmu zdraví. Samotní žáci se budou moci hlásit do vzdělávacího kurzu včetně soutěže o dva týdny později. Do kurzu se mohou nesoutěžně zapojit i další zájemci z řad žáků i studentů dalších ročníků i laická veřejnost.

Miroslav Svoboda

Zdroj: Potravinářská komora ČR

  • Zdroj: Potravinářská komora ČR
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Konference o „Postavení zaměstnanců na českém trhu práce a o opatřeních na podporu kolektivního vyjednávání“

  • Zveřejněno: 01.11.2025

Pod názvem „Postavení zaměstnanců na českém trhu práce a opatření na podporu kolektivního vyjednávání“ se, 30. října 2025, v Praze, uskutečnila odborná konference Asociace samostatných odborů (ASO), financovaný z příspěvku na činnost dle § 320a písm. a) zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, ve znění pozdějších předpisů, na podporu sociálního dialogu. Hlavními body programu této konference, kterou ASO uspořádalo v rámci svého stejnojmenného projektu, byly problematika zkvalitňování kolektivního vyjednávání, rozbor podmínek sociální podmíněnosti a jejich vliv na výši dotací a hlavní problémy ekonomiky České republiky.

ZAMĚSTNÁVÁNÍ CIZINCŮ V ZEMĚDĚLSTVÍ V ROCE 2025, 2. část Vládní programy ekonomické migrace umožňují pracovníkům ze třetích zemí nalézt nové uplatnění i v českém zemědělství!

  • Zveřejněno: 03.11.2025

Českému zemědělství, v současné době, chybí cca 5000 pracovníků. Podle informací, které zazněly na odborné konferenci „Zaměstnávání cizinců v zemědělství v roce 2025“, kterou, 21. října 2025, uspořádal v Praze Zemědělský svaz ČR, tato situace vážně ohrožuje kontinuitu produkce a potravinovou bezpečnost České republiky. Protože, podle zemědělců, bez zahraničních pracovníků, nebude možné zajistit stabilní výrobu potravin, zejména v rámci živočišné výroby, a to ani v souvislosti s rostoucími nároky na automatizaci a modernizaci výroby.