• Zveřejněno: 04.06.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Průměrná mzda v České republice v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 3,2 procenta na 35.285 korun. V hrubém tak zaměstnanci dostávali v průměru o 1089 korun více než před rokem. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen výdělek reálně stoupl o jedno procento. Podle zpravodajství České televize o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Obecně ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

„V prvním čtvrtletí v Česku kulminovala pandemie covidu-19, provázená rozsáhlými karanténními opatřeními, ovšem dopad na trh práce byl menší, než se očekávalo,“ uvedl ve své analýze Český statistický úřad. Zvýšení průměrné mzdy tak bylo podobné jako za celý loňský rok. Údaje za letošní první čtvrtletí ale podle úřadu výrazně ovlivnilo snížení počtu zaměstnanců. „Objem mezd se zvýšil o 1,7 procenta, počet zaměstnanců poklesl o 1,4 procenta,“ uvedli statistici.

V loňském prvním čtvrtletí průměrná mzda stoupla o 3,8 procenta, ve čtvrtém kvartálu pak o více než pět procent. Ekonomové zpomalení růstu předpokládali. Vliv podle nich mělo i zrušení superhrubé mzdy, když výdělky lidem stouply i bez zvyšování hrubých mezd.

Vylepšovat průměrnou mzdu naopak mohly podle analytiků odložené výplaty ročních odměn, které některé firmy kvůli zrušení superhrubé mzdy mohly pozdržet do nového roku.

Proti předchozímu kvartálu průměrná mzda v letošním prvním čtvrtletí vzrostla po očištění od sezonních vlivů o 0,6 procenta.

Medián mezd, tedy střední hodnota mezd, vzrostl meziročně o 2,5 procenta na 29.867 korun. U mužů byl 32.235 a u žen 27.237 korun. Medián představuje středovou hodnotu, tedy polovina hodnot mezd je nižší než medián a druhá polovina vyšší. Osmdesát procent zaměstnanců tak pobíralo podle ČSÚ mezi 15.430 a 56.423 korunami.

  • Zdroj: Česká televize
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!

Bohatou koledu, měkké pomlázky, barevná vajíčka a hodně zaslouženého odpočinku.