• Zveřejněno: 25.08.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

„Budoucnost české krajiny“ - to je podtext 48. ročníku agrosalonu Země živitelka, který začal dnes v Českých Budějovicích. Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová ve své úvodní řeči apelovala na vládu, aby pomohla českým potravinářům a zemědělcům vyrovnat se s růstem cen energií a produktů. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že i vzhledem k ruské invazi na Ukrajině skončilo období jistoty a stability, vláda se podle něj zaměří na otázky potravinové bezpečnosti. Prezident ČR Miloš Zeman vyzval k zastropování cen energií.

K nejvýznamnějším hostům agrosalonu Země živitelka patří již tradičně prezident ČR Miloš Zeman, který zavítal na Výstaviště v Českých Budějovicích i letos. Ve svém projevu vyzval ke stanovení maximálních cen energií na evropské úrovni, případně i na úrovni národní. Podstatným faktorem zvyšování cen energií je, podle něho, zelený fanatismus, dále jsou to povolenky na emise, které se na růstu cen podílejí minimálně dvaceti procenty, možná i vyšším procentem, konstatoval. Rovněž zmínil zákon o cenách, který obsahuje i možnost jejich usměrňování či dokonce zastropování. „Přimlouvám se o zastropování cen na celoevropské nebo i národní úrovni,“ prohlásil.

Prezident Zeman dále uvedl, že je snadné nedělat nic, ale, na druhé straně, „kdybychom nedělali nic, svým způsobem bychom dokazovali to, že nejsme schopni rozhodovat“. Načež dodal, že je nebezpečné a škodlivé nedělat nic. V této souvislosti uvedl konkrétní příklad toho, kam až to povede, když se nedělá nic. Proto také citoval slova bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka, který kdysi při parlamentních interpelacích prohlásil, že „nechci vás šokovat, ale jsem přítelem kůrovce“. Přičemž Miloš Zeman připomněl obrovský požár v Národním parku České Švýcarsko s tím, že „bychom se měli ptát po příčinách vzniku tohoto požáru. Přitom nemáme být tak naivní, abychom tvrdili, že požár vznikl jen díky tomu, že si pár trampů rozdělalo ohníček. Tento požár se rozšířil díky tisícům a tisícům uschlých stromů, napadených Bursíkovým kůrovcem,“ řekl Miloš Zeman. Takže, tento „požár se rozšířil díky zrůdné filosofii bezzásahových zón, kde stromy, které spadly, se nechávají ležet na zemi. Zatímco staří lesáci dříve tyto stromy pokáceli, kůru oloupali.“ Načež dodal, že „zelený fanatismus je něčím, co nás všechny ohrožuje“, a to ať již jde o požáry, nebo o růst cen energií či v politice obecně.

Pozvaným hostem letošního ročníku agrosalonu byl také bývalý prezident ČR Václav Klaus, který v úvodu svého vystoupení poděkoval českým zemědělcům za celoroční, mimořádně náročnou a zodpovědnou práci. Dále uvedl, že všechny ukazatelé naznačují že letošní úroda bude asi dobrá a není důvod k žádné panice či zneklidnění. Dále se zmínil, že si dnes nejsme jisti, jaká bude v budoucnosti dostupnost energie, paliv apod. „Zažíváme růst cen energií i růst cen potravin“, prohlásil. Načež, zdůraznil, že „růst cen potravin nezpůsobují naši zemědělci. To je výrok, který by zde měl zaznít“. Načež následoval obrovský potlesk přítomných návštěvníků.

Václav Klaus dále hovořil o tom, že naše země prožívá řadu problémů. Naši zemědělci jsou jen součást, jeden článek v době, která vyvolává jednu krizovou situaci za druhou. Prožíváme inflaci. Inflace je situace, kterou nezpůsobili naši zemědělci, inflaci způsobila nezodpovědnost vlád, které roztáčejí obrovské deficity státních rozpočtů a dále i nadměrné tisknutí peněz centrálními bankami. Inflaci způsobila i zelená ideologie Evropské unie. Samozřejmě se k tomu hlásí i nešťastná a tragická válka na Ukrajině. Ta být neměla, tu si nezasloužili Ukrajinci, ti si nezasloužili Rusové. Tu jsme si nezasloužili ani my, kteří se stáváme nepřímými účastníky tohoto konfliktu.

Poté přešel Václav Klaus k hodnocení Země živitelky v tom smyslu, že agrosalon slouží pro výměnu různých názorů. Měli bychom navzájem poslouchat a hledat řešení. Udělat výrazné změny v zemědělství, načež dodal, že celá naše země potřebuje výrazné otočení kormidla.

Premiér Petr Fiala (ODS) připomněl v úvodu motto letošního ročníku – Budoucnost české krajiny. Načež uvedl, že zemědělsky a lesnicky užívaná půda u nás tvoří 9/10 českého území. krajiny. Krajina se potýká nejen se změnami klimatu, ale i s následky chyb, které vznikly ve 20. století. To vše musí naše země nyní napravovat, je to však běh na dlouhou trať. Poté přešel k zemědělství, kdy konstatoval, že v zemědělství jde především o produkci potravin. Ocenil novou podobu Společné zemědělské politiky, jak se jí podařilo pro současné období připravit. Dále poukázal na problémy, se kterými se Evropa, a logicky i naše země, potýká, to je růst cen energií, růst cen zboží, prakticky všeho. Konstatoval, že toto české zemědělce přirozeně znepokojuje. Zároveň k tomu uvedl, že vzhledem k ruské invazi na Ukrajinu skončilo období jistoty a stability. Je to vidět konkrétně i v tom, že Ukrajina a Rusko jsou největšími vývozci pšenice, a zároveň poukázal na to, že díky válce, je jí nyní v řadě států, které ji běžně odebírají, nedostatek. Podle něho se vláda nyní zaměří především na otázku zajištění potravinové bezpečnosti, to je, aby byl dostatek základních potravin.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal uvedl, že Země živitelka je pro české zemědělce tradiční oslavou jejich celoroční práce. Poté přešel k základní otázce, která naše zemědělce trápí, to je k růstu nákladů na zemědělskou výrobu. Uvedl, že jsme v období, kdy ještě stále čeští zemědělci vykazují relativně pozitivní čísla v zemědělské výrobě. Dodal, že zatím mají naši zemědělci určitou jistou nějakého příjmu.

Zároveň podotkl, že hrozí, že se český průmysl dostane do kritické situace, což se již v některých případech děje. Takže nastane i situace, kdy se budou propouštět zaměstnanci. Výsledkem bude to, že budou i nižší příjmy do státního rozpočtu, což ovlivní celou naši společnost.

Poté Jan Doležal přešel k současné politice Evropské unie, kdy jsou z Unie slyšet názory, že naším úkolem není otázka zvýšení HDP, jako tomu bylo dosud, ale prvořadým úkolem v současné době je přispět k odstranění skleníkových plynů. Přitom Evropa produkuje jenom 8 procent skleníkových plynů z celkového objemu vyprodukovaných plynů ve světě. Načež dodal, že myslet si, že tím, když snížíme objem zemědělské výroby o 20 až 30 procent, tak přispějeme k ozdravění ovzduší, je nelogické, ale naopak snížení výroby nakonec povede ke zdražení potravin. K tomu lze dodat, že ke zdražení potravin dojde zejména pro koncového zákazníka, to je pro spotřebitele. Načež Jan Doležal dále prohlásil, že lze jedině doufat, že nakonec zvítězí zdravý, selský rozum. V závěru svého vystoupení vyzval přítomné politické a ekonomické činitele k dialogu a k hledání společného řešení.

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová uvedla, že v loňském roce, „po covidové pauze, jsme si zde říkali, že to nemůže být horší. Čekali jsme, že se to zase vrátí do normálu.“ Za covidu se, podle ní, ukázalo, jak silné je české zemědělství a potravinářství. Mezitím se rok s rokem sešel a potravináři se nalézají ve složité situaci. Enormně rostou ceny energií, obalů, surovin a samozřejmě i potravin. Načež se Dana Večeřová obává, že to tuto situaci řada potravinářů nakonec nezvládne. Potravináři, podle ní, nechtěli, aby se zvedly ceny potravin, chtěli je stabilizovat. Ovšem ceny potravin nemohou být levné, protože oproti loňskému roku se zvýšily ceny vstupů, to je nákladů o 88 procent. Načež se obrátila na přítomné představitel vlády a parlamentu: „Prosím, nenechte nás padnout! Prosím, nedovolte, aby z pultů zmizely české potraviny z českých surovin. Podpořte potravináře, podpořte zemědělce, aby i nadále mohli vyrábět české potraviny.“ Načež dodala, že žádný stát nemá budoucnost, když nebude mít silné a výkonné zemědělce a potravináře.

Mezi pozvanými hosty byli i předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil, ministr zemědělství Zdeněk Nekula, jihočeský hejtman Martin Kuba, předseda představenstva Výstaviště České Budějovice Mojmír Severin a primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda, kteří běhen slavnostního zahájení agrosalonu Země živitelka v Pivovarské zahradě, promluvili k přítomným návštěvníkům.

Agrosalon Země živitelka potrvá do úterý 30. srpna 2022.

Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES

Prodloužení volného obchodu s Ukrajinou EP schválil, nastavil ale omezení

  • Zveřejněno: 24.04.2024
Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. ČTK