• Zveřejněno: 17.07.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Podle Úřadu práce ČR se nezaměstnanost za červen pohybuje na 3,7 %, což je pouze o desetinu procenta více než předešlý měsíc. Pracovní portály však hovoří o zcela jiné situaci na trhu práce.

„My vidíme to, co možná Úřad práce ne. Objeví se u nás i lidé, kteří nemají nárok na podporu, a proto na úřady práce nepůjdou. Anebo jsou ve výpovědích, a proto tam teď ještě nejdou a snaží se zatím si pomoct sami,“ říká, podle serveru Seznam Zprávy, datový analytik Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC v rozhovoru pro magazín LMC.

Podle dat, která společnost LMC ve středu zveřejnila, se počet uchazečů, kteří hledají zaměstnání, zvýšil na portálu Jobs.cz o zhruba 25 procent meziročně. Samotných reakcí na práci je pak o 48 procent více než minulý rok. Nabídka práce přitom klesla v červnu o téměř 43 procent, v dubnu dokonce o 60 procent. Zvyšují se také počty reakcí na jednu obsazovanou pozici až čtyřnásobně. To znamená, že na trhu práce je vyšší konkurence.

Rozdílnost v datech Úřadu práce a pracovních portálů vysvětluje Tomáš Dombrovský v rozhovoru také tím, že lidé příliš nespoléhají na veřejné instituce a snaží se si nejdříve pomoci sami právě přes tyto portály. Podle něho však tito lidé nakonec v nějaké míře na Úřadu práce ČR skončí, stane se tak ale až na podzim.

Podle Tomáše Dombrovského je pak důležité dívat se i na zaměstnanost. Ta meziročně klesla o 0,5 procenta, což je také v důsledku koronavirové krize. Zaměstnanost se také liší v různých skupinách. Podle něho je zaměstnanost žen výrazně nižší než zaměstnanost mužů. Což je u nás dáno tradičním rozdělením rolí a tím, že ženy často pečují nejen o malé děti, ale i o nemocné blízké. Zaměstnanost žen klesala během krize o trochu rychleji než zaměstnanost mužů. Zároveň konstatoval, že muži jsou na tom naopak lépe, neboť zaměstnanost mužů v České republice je extrémně vysoká. U nás je jedna z nejvyšších v Evropě, a to dlouhodobě, proto klesá také pomaleji.

Podle něho jsou další ohroženou skupinou i studenti. Ti také často pracují na částečný úvazek nebo na dohodu, stejně jako ženy na mateřské. Tento typ úvazku se teď nejvíce eliminuje, kvůli vzniklé situaci s koronavirem. Jistotu nemají ani lidé těsně před důchodem. Podle Tomáše Dombrovského se tak vrací téma předčasných důchodů.

Co se týče mezd nabízených pozic, ty se drží na stejných hodnotách jako dříve. „To, že je méně nabízené práce, ještě neznamená, že mzdy klesly,“ říká Tomáš Dombrovský. Zároveň dodává, že každá krize, a toto je, podle něho, ekonomická krize, přičemž jsme na jejím začátku, dopadá na práci personalistů. Uvedl, že když se firmám nedaří, sahají nejdříve do personalistiky, poté je na řadě marketing a produktoví manažeři.

Podle Tomáše Dombrovského i nadále zůstává faktem, že lidé chybí zejména na pozicích s velmi vysokou a náročnou kvalifikací. Jedná se například o pracovníky v IT či pracovníky s technickým zaměřením. Podle něho je v některých pozicích je tak stále těžké zaměstnance sehnat a naopak v jiných firmách je to naopak.

Jak dále konstatoval, momentálně je také velký zájem o finanční poradce a pracovníky v pojišťovnictví. Podle Tomáše Dombrovského to koresponduje se současnou situací a poukazuje to na to, co lidé momentálně potřebují. U pojišťovnictví LMC dokonce eviduje meziroční nárůst pozic o 43 procent.

Tomáš Dombrovský k tomu dále dodává, že v první fázi krize byly zasaženy především služby. Nyní jsou však zasaženy hlavně průmyslové podniky, výroba a zpracovatelský průmysl jako celek, tak okomentoval Tomáš Dombrovský změny na pracovním trhu.

Podle Tomáše Dombrovského se především snížila dobrovolná fluktuace lidí. „To, co se dramaticky změnilo, je skladba způsobu, jak lidé z té práce odešli. Teď se výrazně snížil počet lidí, kteří dali výpověď, z nějakých 66 procent na podzim na 45 procent teď. A naopak vzrostl počet těch, co dostali výpověď, zhruba se zdvojnásobil. A zvýšil se také počet těch, kterým nebyla obnovena smlouva ze 17 procent na 28 procent,“ uvedl Tomáš Dombrovský v rozhovoru pro magazín LMC.

  • Zdroj: Seznam Zprávy
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!

Bohatou koledu, měkké pomlázky, barevná vajíčka a hodně zaslouženého odpočinku.