• Zveřejněno: 24.06.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

„V tuto chvíli vidím inflační vrchol někde nad 17 procenty. Značná část je ale už doma vyrobená inflace, která bude mít trošku větší setrvačnost,“ předpovídá hlavní ekonom společnosti Patria Finance Jan Bureš v pořadu Řečí peněz Českého rozhlasu Plus.

Načež dodává, že v posledních měsících rostou ceny, kam se člověk podívá. Přitom na vině, podle něho, nejsou jen drahé energie a vstupní suroviny. „Zprostředkovaně si to vyrábíme sami. Jde to vidět například na cenách textilu, které rostou rychleji, než by dokázaly ospravedlnit energetické vstupy. Nebo na cenách služeb, které také rostou rychleji, než by se dalo vysvětlit dražšími pohonnými hmotami,“ je přesvědčen Jan Bureš.

Inflaci se, podle něho, podaří zkrotit teprve ve chvíli, kdy začnou být rostoucí ceny pro část domácností problém.

„Neexistuje jednoduchá cesta. Pokud chce ČNB zpomalit hospodářství, tak vlastně potřebuje dostat nezaměstnanost na trošku vyšší úroveň. Bez toho to nejde. Centrální banky nemají jinou možnost než dát ekonomice studenou sprchu,“ míní ekonom Jan Bureš.

„V Česku vládne takové zmatení pojmů: řada lidí zaměňuje spekulace a investice. Protože investici musíte poměřovat vůči výnosu, který vám přináší. Tím výnosem je nájemné – například v Praze je to ročně kolem dvou až tří procent. V porovnání s pěti až šesti procenty z českých vládních dluhopisů je to relativně nízké,“ vysvětluje ekonom Jan Bureš.

Ceny nájmů, podle něho, naopak stále rostou poměrně pomalu. „Míříme směrem k vyššímu podílu nájemního bydlení na trhu. Trochu problém je, že se málo staví. Je tady opravdu slabá nabídka. Pokud ale máte dostupné nájemní bydlení, tak si myslím, že není až takový problém, aby se lidé mentálně přeorientovali z jednoho typu bydlení na druhé,“ řekl pro Český rozhlas hlavní ekonom Patria Finance.

Sám přitom v následujícím období očekává, že přibude lidí neschopných splácet své závazky.

„Pro řadu domácností to bude skutečně těžké. A určitě naroste podíl nesplacených úvěrů – ale nemělo by to být pro bankovní sektor nějak zásadní. Všechno samozřejmě směřuje k tomu, že části populace, pro kterou bude velice složitě se vypořádat s vysokou inflací, eventuálně s novou fixací hypoték, bude potřeba cíleně pomoci,“ prohlásil ekonom Jan Bureš.

K tomuto rozhovoru jednoho z našich předních ekonomů, a v médiích velmi často citovaného, lze jen dodat, že zatímco odbory, odjakživa, cílí na to, aby nebyla vysoká nezaměstnanost, tak tento ekonom doporučuje k „vyléčení“ české ekonomiky „trochu vyšší nezaměstnanost“.

  • Zdroj: Český rozhlas
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!

Bohatou koledu, měkké pomlázky, barevná vajíčka a hodně zaslouženého odpočinku.