• Zveřejněno: 12.05.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Možnosti dalšího rozvoje českého zemědělství a potravinářství v souvislosti s posílením jeho konkurenceschopnosti na evropském a světovém trhu a posílení jejich životaschopnosti ve vazbě na úspěšný rozvoj českého a moravského venkova a krajiny – to byly hlavní náměty jednání XXVII. sněmu Agrární komory (AK) ČR, který se dnes uskutečnil v areálu Veletrhů Brno.

Zasedání Sněmu Agrární komory ČR se dnes v Brně zúčastnili předseda vlády ČR Andrej Babiš, vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová a ministr zemědělství Miroslav Toman. Důvodem, proč byl pro jednání Sněmu AK ČR, zvolen areál Veletrhů Brno byl jednoznačný. Rovněž tam byl dnes zahájen i komplex veletrhů Anima Tech, Národní výstavy hospodářských zvířat a Národní výstavy myslivosti.

Bojujte proti nepravdám o řepce, vyzval Andrej Babiš zemědělce

Podle zpravodajství portálu Seznam.cz premiér Andrej Babiš (ANO) během jednání Sněmu vyzval zemědělce, aby bojovali proti nepravdám týkajícím se pěstování řepky. Podle něho se rostlina se používá při výrobě biopaliv, která se podle zákona povinně přimíchávají do benzinu a nafty. Portál Seznam.cz upozornil, že v oboru podnikají i firmy, které premiér Andrej Babiš, na základě platnosti zákona „lex Babiš“, převedl do svěřeneckého fondu. Zároveň Seznem.cz dodal, že pěstování řepky je terčem kritiky ekologů.

Ppremiér Andrej Babiš v této souvislosti zdůraznil, že zemědělci jsou vystaveni kritice, že ničí půdu a spodní vodu apod. Podle něho to není pravda. Zároveň konstatoval, že dvě třetiny vypěstované řepky se používají na výrobu potravin, například olejů na smažení nebo majonézy. Na výrobu biopaliv se podle něj spotřebuje třetina řepky.

Podle Seznamu.cz je pěstování řepky pro zemědělce výhodné kvůli výkupním cenám. Přičemž přírodovědci k tomu upozorňují i na to, že se půda při pěstování řepky velmi vyčerpává.

Stanovisko premiéra Andreje Babiše podpořit i ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD), který řekl, že řepka prospívá půdě a zadržuje vodu v krajině.

Cíl zemědělství a potravinářství – uživit obyvatelstvo

Na Sněmu AK ČR v Brně byla značná část jednání věnována i otázce zajištění potravinové a zemědělské soběstačnosti České republiky. Tu premiér Andrej Babiš označil za „katastrofální“!

„Každý stát se má dlouhodobě zasadit o to, aby uživil svoje obyvatele. Máme 30 let od revoluce. V 90. letech, kdy nebyla vize v zemědělství, politici řekli, že si vše dovezeme. „Máme tady největší koncentrace zahraničních obchodních řetězců a zásadní chybou bylo umožnit cizincům kupovat půdu. To v Maďarsku nebo Polsku neexistuje,“ prohlásil premiér Andrej Babiš. Přitom současně uvedl, že Česká republika dováží vepřové i kuřecí maso, ale i vejce a další zemědělské produkty.

Na tiskové konferenci po zasedání Sněmu AK ČR prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek konstatoval, že soběstačnost země ve výrobě vepřového masa se pohybuje mezi 36 až 38 procenty, u drůbežího je to 55 procent, u vajíček 60 procent a u mléka kolem 85 procent.

Začala i výstava hospodářských zvířat

Na výstavišti v Brně o víkendu začala i výstava hospodářských zvířat. Mělo by jít o zhruba 1000 kusů skotu, prasat, ovcí, koz a koní, které chovatelé přivezli na Národní výstavu hospodářských zvířat. Dnes tam rovněž byly zahájeny - veletrh Animal Tech a Národní výstava myslivosti. Tyto akce potrvají čtyři dny.

Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES