• Zveřejněno: 31.08.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Potravinářská komora ČR nám zaslala zprávu o tom, že poprvé za pět let fungování systému Českých cechovních norem (ČCN) tuto značku odebírá konkrétnímu výrobci, a to za porušení kvalitativního parametru ČCN.

V tiskové zprávě potravinářské komory ČR se dále uvádí, že v rámci externího testování potravin bylo zjištěno porušení kvalitativního parametru České cechovní normy „Šunka nejvyšší kvality“ u výrobku společnost Uzeniny Příbram, a.s. Podle kontrolorů její výrobce nedodržel, a to ve výrobku „Řezníkův talíř – kuřecí šunka“, kvalitativní parametr obsahu masa.  Minimální obsah masa je v normě stanoven na 90 % a laboratoří stanovená hodnota obsahu masa u výrobku byla jen 74,7 %.

Potravinářská komora ČR považuje toto zjištění za hrubé porušení kvalitativního parametru České cechovní normy. Systém ČCN spotřebiteli nabízí výrobky vyšší kvality ve srovnání s ostatními potravinami stejné skupiny a podle pravidel ČCN bylo nutné právě s ohledem na udržení vysoké kvality systému k tomuto kroku přistoupit. Potravinářská komora ČR se dlouhodobě snaží o udržení vysokého standardu kvality výrobků v rámci systému Českých cechovních norem, a proto se rovněž rozhodla, že od září 2020 ve spolupráci s kontrolními orgány zvýší kontrolu a dohled nad výrobky se značkou „Vyrobeno podle České cechovní normy“.

  • Zdroj: Potravinářská komora ČR
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

ZAMĚSTNÁVÁNÍ CIZINCŮ V ZEMĚDĚLSTVÍ V ROCE 2025, 2. část Vládní programy ekonomické migrace umožňují pracovníkům ze třetích zemí nalézt nové uplatnění i v českém zemědělství!

  • Zveřejněno: 03.11.2025

Českému zemědělství, v současné době, chybí cca 5000 pracovníků. Podle informací, které zazněly na odborné konferenci „Zaměstnávání cizinců v zemědělství v roce 2025“, kterou, 21. října 2025, uspořádal v Praze Zemědělský svaz ČR, tato situace vážně ohrožuje kontinuitu produkce a potravinovou bezpečnost České republiky. Protože, podle zemědělců, bez zahraničních pracovníků, nebude možné zajistit stabilní výrobu potravin, zejména v rámci živočišné výroby, a to ani v souvislosti s rostoucími nároky na automatizaci a modernizaci výroby.

Agrární komora ČR natočila seriál o českých potravinách

  • Zveřejněno: 07.11.2025
Tisková zpráva 6. 11. 2025 – Agrární komora ČR spustila videocyklus s názvem Tři výjimečné příběhy, který je zaměřený na české zemědělství a české potraviny. Na příkladech Všestarské cibule, Chelčicko-Lhenického ovoce a Třeboňského kapra ukazuje, kolik je za kvalitní produkcí práce, starostí a také nezbytných vědomostí.