• Zveřejněno: 12.02.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem se Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) intenzivně věnuje kontrolám této komodity v obchodní síti i v provozovnách společného stravování (restaurace, bistra), kde mimo jiné ověřuje zejména pravdivost deklarovaných údajů o původu masa i korektní způsob uvádění informací pro spotřebitele.

Jak dále uvádí pondělní tisková zpráva SZPI pozornost se také zaměřuje na kontrolu nabývacích dokladů a prověřuje, zda nejsou uváděny na trh potraviny neznámého původu. K datu 11. února 2019 potravinářská inspekce uskutečnila více než 1 100 kontrol.

Kontrolní výsledky od počátku kauzy naznačovaly, že jsou provozovatelé potravinářských podniků, jde-li o uvedenou komoditu, obezřetnější, avšak aktuální výsledky intenzivní kontroly napříč všemi kraji ČR ukazují, že se případy klamání spotřebitele o původu masa objevují a v pořádku není ani stav kontroly dokladů prokazujících původ a dosledovatelnost masa.

Ve třech případech došlo ke klamání spotřebitele o zemi původu masa:

Za prvé jde o restauraci Mexita Hradec s.r.o., Velké náměstí 148/11, Hradec Králové. Kontrolovaná osoba místo masa z Argentiny v pokrmu „Argentinská roštěná - 200 g STEAK RIB EYE Z MLADÉHO BÝČKA“ nabízela potravinu vyrobenou z masa původem z Brazílie.

Za druhé jde o restauraci PIZZERIE CIAO – CIAO s.r.o., Teplická 365/60, Děčín. V nabídce pro spotřebitele bylo deklarováno "CARNE DI MANZO - CHLAZENÉ HOVĚZÍ MASO ARGENTINA", ačkoli maso určené k jeho přípravě bylo původem z Brazílie.

Za třetí to byla restaurace NATIONAL RESTAURANT s.r.o., Nehrova 26/3a, Mariánské Lázně 353 01. Pokrm označený jako „Carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové s listy rukoly a parmazánovými lupínky“ obsahoval dle deklarace na obalu maso původem z Nizozemska.

V tiskové zprávě se dále uvádí, že v celkem 48 případech nebyli provozovatelé v průběhu kontroly schopni předložit nabývací doklady k použitým surovinám a byli vyzváni k jejich dodatečnému předložení. Z následně dodaných nabývacích dokladů bude dále možné posoudit pravdivost informací o původu hovězího masa deklarovaných v nabídce pro spotřebitele a výčet nevyhovujících zjištění tak nemusí být konečný. Přičemž ve dvou provozovnách bylo skladované maso na místě vyhodnoceno jako nevhodné k lidské spotřebě (maso s prošlým datem použitelnosti a zkažené maso) a inspektoři nařídili zákaz jeho uvádění do oběhu.

V závěru zpráva konstatuje, že s kontrolovanými osobami bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Agrární komora ČR natočila seriál o českých potravinách

  • Zveřejněno: 07.11.2025
Tisková zpráva 6. 11. 2025 – Agrární komora ČR spustila videocyklus s názvem Tři výjimečné příběhy, který je zaměřený na české zemědělství a české potraviny. Na příkladech Všestarské cibule, Chelčicko-Lhenického ovoce a Třeboňského kapra ukazuje, kolik je za kvalitní produkcí práce, starostí a také nezbytných vědomostí.

ZAMĚSTNÁVÁNÍ CIZINCŮ V ZEMĚDĚLSTVÍ V ROCE 2025, 3. část

  • Zveřejněno: 08.11.2025

Hlavním úkolem Klientského centra pro poskytování informací cizincům, zřízeného Ministerstvem vnitra ČR, je co nejlépe pomoci překonat úskalí složité legislativy, která se týká uchazečů o práci u nás ze třetích zemí!