• Zveřejněno: 13.01.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

V souvislosti s připravovanou státní vakcinační strategií žádají potravináři s výrobními závody v České republice o zařazení zaměstnanců těchto potravinářských provozů do strategie a zajištění včasného přístupu k očkování proti nemoci covid-19 pro tyto pracovníky. Ve své tiskové zprávě o tom dnes média informovala Potravinářská komora ČR.

Potravináři upozorňují, že ke stejnému kroku již přistoupilo nejenom sousední Německo, ale také například Francie. Obě tyto země zaměstnance potravinářského průmyslu upřednostnily hned po pracovnících ve zdravotnictví a rizikových skupinách.

„Po celou dobu probíhající pandemie pracovníci všech českých potravinářských výroben kontinuálně pracují za velmi obtížných podmínek. I díky jejich neúnavné práci se podařilo zajistit to, že se český spotřebitel dosud nesetkal s prázdnými regály a nemusel obávat, že nebude mít, co jíst,“ říká Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.

„Zařazení pracovníků v potravinářských provozech mezi jednu z prioritních skupin proto dává smysl a nechápeme, z jakého důvodu Ministerstvo zdravotnictví ČR tuto skupinu ve své strategii naprosto opomenulo. K očkování se podle aktuálních podkladů dostane pracovník potravinářské výroby až společně s ostatními, tedy například s lidmi z administrativy, kteří mají možnost pracovat z domova a svůj návrat do kanceláří odložit. Přitom v řadě místních továren se společně potkávají i tisícovky zaměstnanců,“ dodává Dana Večeřová s tím, že další jednání v této věci musejí být na pořadu dne, a to co nejdříve.

Přílohy:
  • Zdroj: Potravinářská komora ČR
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Konference o „Postavení zaměstnanců na českém trhu práce a o opatřeních na podporu kolektivního vyjednávání“

  • Zveřejněno: 01.11.2025

Pod názvem „Postavení zaměstnanců na českém trhu práce a opatření na podporu kolektivního vyjednávání“ se, 30. října 2025, v Praze, uskutečnila odborná konference Asociace samostatných odborů (ASO), financovaný z příspěvku na činnost dle § 320a písm. a) zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, ve znění pozdějších předpisů, na podporu sociálního dialogu. Hlavními body programu této konference, kterou ASO uspořádalo v rámci svého stejnojmenného projektu, byly problematika zkvalitňování kolektivního vyjednávání, rozbor podmínek sociální podmíněnosti a jejich vliv na výši dotací a hlavní problémy ekonomiky České republiky.

ZAMĚSTNÁVÁNÍ CIZINCŮ V ZEMĚDĚLSTVÍ V ROCE 2025, 2. část Vládní programy ekonomické migrace umožňují pracovníkům ze třetích zemí nalézt nové uplatnění i v českém zemědělství!

  • Zveřejněno: 03.11.2025

Českému zemědělství, v současné době, chybí cca 5000 pracovníků. Podle informací, které zazněly na odborné konferenci „Zaměstnávání cizinců v zemědělství v roce 2025“, kterou, 21. října 2025, uspořádal v Praze Zemědělský svaz ČR, tato situace vážně ohrožuje kontinuitu produkce a potravinovou bezpečnost České republiky. Protože, podle zemědělců, bez zahraničních pracovníků, nebude možné zajistit stabilní výrobu potravin, zejména v rámci živočišné výroby, a to ani v souvislosti s rostoucími nároky na automatizaci a modernizaci výroby.