• Zveřejněno: 23.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Potravináři v České republice tratí 750 milionů korun týdně. Jde prakticky o celý tento průmyslový segment – od výrobců nápojů přes mlékaře, zpracovatele masa až po pekaře a lahůdkáře.

Ztráty potravinářů kvůli zavření restaurací a školních jídelen činí 750 milionů korun týdně. Podle serveru Seznam Zprávy tuto informaci o rostoucím propadu tržeb, kvůli zavření gastronomických provozů, uvedla Potravinářská komora ČR. Postižené jsou velké, střední i malé firmy, sdělila prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

„Velké problémy mají samozřejmě závody, které jsou technologicky specializovány na výrobu gastro balení. Tam může dojít k propadu až 80 procent odbytu, u ostatních se podle velikosti a zaměření jedná o 30 až 50 procent,“ řekla Dana Večeřová. Problémy mělo, podle ní, mnoho firem už před zavřením gastronomických provozů, kdy odběratelé odmítli kvůli budoucímu zavření provozu převzít objednávky. „Navíc je 4. čtvrtletí v řadě sektorů potravinářského průmyslu odbytově nejvyšší – generuje asi 40 procent ročního objemu, mnohonásobně vyšší než na jaře, kdy již bylo v ČR kvůli pandemii hospodářství významně omezeno,“ vysvětlila Dan Večeřová.

Zemědělci a potravináři musí neustále pracovat a zásobovat obchody, nemohou si dovolit provozy uzavřít. „I zde vznikl problém s uzavřením 1. stupně základních škol, kdy řada pracovnic musela zůstat doma na ošetřovném a chybí ve výrobě. A pokud jde o pozice operátorů linek, ty jsou vysoce specializované a nelze je jednoduše nahradit,“ dodala Dana Večeřová.

Seznam Zprávy k tomu zároveň uvedl, že kvůli nepříznivému vývoji koronavirové epidemie platí od středy v celé České republice zpřísněná protiepidemická opatření. Všechny školy od základních po vysoké přešly na distanční výuku kromě tříd pro děti se speciálními potřebami. Uzavřeny jsou restaurace, bary, kluby, zakázány jsou kulturní i sportovní akce. Shromažďovat se lidé mohou maximálně po šesti.

A omezení zaviní ztráty i v zemědělství. Podle Agrární komory ČR může jít až kolem 385 milionů korun týdně. Komora navrhuje částečné odpuštění sociálních odvodů, sdělila pro ČTK tajemnice Komory Gabriela Dlouhá. Podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) bude ministerstvo hledat formy pomoci zemědělskému, ale i potravinářskému sektoru.

„Na základě šetření mezi členy nám vychází propad odbytu v zemědělství v důsledku uzavření gastra a v důsledku dalších omezení souvisejících s koronavirem na zhruba 30 procent u výrobků s nižší trvanlivostí. Případně u těch výrobků, které se dodávají do stravovacích zařízení ‚přímo‘, jako jsou například brambory nebo některé druhy ovoce a zeleniny,“ uvedla Gabriela Dlouhá. Velké ztráty jsou pak podle ní i v živočišné výrobě.

  • Zdroj: Agrární komora ČR, Potravinářská komora ČR, Seznam Zprávy, ČTK
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

ZAMĚSTNÁVÁNÍ CIZINCŮ V ZEMĚDĚLSTVÍ V ROCE 2025, 2. část Vládní programy ekonomické migrace umožňují pracovníkům ze třetích zemí nalézt nové uplatnění i v českém zemědělství!

  • Zveřejněno: 03.11.2025

Českému zemědělství, v současné době, chybí cca 5000 pracovníků. Podle informací, které zazněly na odborné konferenci „Zaměstnávání cizinců v zemědělství v roce 2025“, kterou, 21. října 2025, uspořádal v Praze Zemědělský svaz ČR, tato situace vážně ohrožuje kontinuitu produkce a potravinovou bezpečnost České republiky. Protože, podle zemědělců, bez zahraničních pracovníků, nebude možné zajistit stabilní výrobu potravin, zejména v rámci živočišné výroby, a to ani v souvislosti s rostoucími nároky na automatizaci a modernizaci výroby.

Agrární komora ČR natočila seriál o českých potravinách

  • Zveřejněno: 07.11.2025
Tisková zpráva 6. 11. 2025 – Agrární komora ČR spustila videocyklus s názvem Tři výjimečné příběhy, který je zaměřený na české zemědělství a české potraviny. Na příkladech Všestarské cibule, Chelčicko-Lhenického ovoce a Třeboňského kapra ukazuje, kolik je za kvalitní produkcí práce, starostí a také nezbytných vědomostí.