• Zveřejněno: 18.07.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zájem o rekvalifikační kurzy stoupá. Podle zpravodajství České televize Úřad práce ČR oznámil, že si je letos zvolily skoro čtyři tisíce lidí. V předchozích sedmi letech měl přitom počet účastníků klesající tendenci. Odborníci na pracovní trh se shodují, že za větším zájmem stojí pandemie, která přiměla lidi hledat jistější práci.

Masérské rekvalifikační kurzy pořádá Jitka Nagyová už 25 let. Letos ale vidí o poznání větší zájem. „Je teď větší asi o 20 procent na rekvalifikačních kurzech, protože lidé teď mění povolání hodně kvůli covidu, chtějí mít nějak stálou práci,“ uvažuje majitelka masérské školy Jitka Nagyová.

Velká část lidí aktuálně přichází z gastronomie nebo cestovního ruchu. Dál se ale na rekvalifikaci hlásí i lidé, jejichž obor epidemie příliš nezasáhla. Třeba Lucie Enochová má fungující firmu, chce ale zkusit i něco jiného. „Je to rozhodně jiný druh obživy, protože v té firmě pracuji hlavou, tady pracuji s lidmi a rukama,“ říká účastnice rekvalifikačního kurzu.

Kurz si hradí sama, lidem, kteří žádné zaměstnání nemají nebo potřebují zvýšit kvalifikaci, ho může zaplatit úřad práce. „Jde o kurzy, které si uchazeč nebo zájemce o zaměstnání může najít sám a následně požádat úřad práce o proplacení takového kurzu,“ vysvětluje mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Zájem teď po letech poklesu začíná stoupat. Jen za prvních šest měsíců to byly skoro čtyři tisíce lidí, tedy víc než v předchozích čtyřech pololetích. Poptávka je ale podle odborníků ještě větší.

„Za rok se prostřednictvím úřadu práce zrealizují pouze vyšší jednotky tisíc rekvalifikací. Ta poptávka nebo ta potřeba je v řádu desítek tisíc rekvalifikací ročně,“ říká expert na rekvalifikace a další vzdělávání z Unie zaměstnavatelských svazů Radovan Hauk.

Třeba ve firmě Servind kvůli nedostatku autolakýrníků spustili rekvalifikace před půl rokem. „Zájem nás překvapil, je obrovský. Veškerá kapacita do léta a do konce prázdnin je plně obsazena a máme další řadu v desítkách zájemců o tento kurz,“ popisuje vedoucí marketingu společnosti Tomáš Cafourek.

Hlásí se do něj lidé z jiných oborů i ti, co už s touto prací mají zkušenosti. „Já se oboru věnuji už 15 let, ale nejsem vyučen, tak jsem využil možnosti rekvalifikace a získání certifikátu,“ přibližuje svoji motivaci Jan Kukač.

Unie zaměstnavatelských svazů ČR odhaduje, že v průběhu dvou let bude potřeba rekvalifikovat přibližně sto tisíc lidí.

 

  • Zdroj: Česká televize
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Změna termínu předložení návrhů projektů § 320a písm. b) zákoníku práce pro rok 2026 - nový termín do 27.7.2025

  • Zveřejněno: 25.06.2025

Návrhy projektů je nutné zaslat na přiloženém formuláři B nejpozději do 27. července 2025 na adresu: valdecka.blanka@cmkos.cz   (Původní termín byl do 30. června 2025.)

Předsednictvo Rady hospodářské a sociální dohody ČR na svém 178. jednání, které se konalo dne 5. května 2025 na Úřadu vlády ČR, mj. schválilo „Priority prevence rizik vzniku poškození zdraví zaměstnanců následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání pro rok 2026“ k naplnění ustanovení § 320a písm. b) zákoníku práce.

Zaměstnavatelské a odborové organizace mají možnost připravit do 30. června 2025 návrhy projektů, které budou obsahovat návrhy konkrétních opatření ke snížení rizika vzniku pracovního úrazu/nemoci z povolání, popis klíčových aktivit projektů a rozpočet potřebný k realizaci projektu. Bližší informace k jednotlivým prioritám najdete v přiloženém dokumentu – Návrh priorit….

 

Agrární komora ČR vyzvala premiéra a ministra financí, aby zabránili rozpadu evropské zemědělské politiky po roce 2027

  • Zveřejněno: 30.06.2025
Na evropské úrovni se začíná řešit, jak bude vypadat evropský zemědělský rozpočet na příští období let 2028 až 2034 a na něj navazující evropská zemědělská politika. V kuloárech se už nyní mluví o razantních změnách, které se mají týkat její struktury a financování, což může narušit architekturu celého evropského zemědělství včetně českého, a tím i zajištění přístupu lidí k bezpečným, udržitelným a cenově dostupným potravinám na celém kontinentu.