• Zveřejněno: 18.06.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Symbolem drahých potravin se stalo ovoce z domácích sadů i z dovozu. Ceny rostou o desítky procent prakticky u všeho. Vliv na to má i koronavirus, který prodražuje ruční práce. O 75 až 110 procent od ledna zdražily obchodníkům nákupy kiwi, manga, mandarinek a limetek, jak uvedl ve svém zpravodajství server iDNES.cz.

Ovoce, o které je kvůli koronaviru větší zájem, výrazně zdražuje ve velkoobchodech, ale i koncovému zákazníkovi. Ten si v některých případech připlácí i kvůli vyšší obchodní přirážce.

Například u pomerančů velkoobchodní cena od ledna do začátku června stoupla přibližně o sedm na 30 korun, tedy o 30,4 procenta. Cena pomerančů v obchodech se ve stejné době zvýšila o 37,5 procenta (z 32 na 44 korun za kilogram). Ještě víc si prodejci potravin zvedli marže u citronů. Velkoobchody je prodávají za 43 korun, to znamená o 27 procent dráž. Jejich regálová cena však vzrostla o 67 procent na 77 korun za kilogram.

Zpravodajství iDNES.cz dále uvádí, že to tak není ale vždy. V datech Státního zemědělského intervenčního fondu, který sleduje velkoobchodní ceny dovozů, zdražilo kiwi o 109 procent na 75 korun, ale v obchodech toto exotické ovoce zdražilo „jen“ o 42 procent z 68 korun na 97 korun.

„Výživoví experti i lékaři lidem doporučovali, aby zvyšovali svou imunitu častější konzumací ovoce a zeleniny. Myslím, že řetězce toho využily, neboť spotřebitelé tolik neřešili cenu,“ myslí si předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Cenovou politiku obchodníků může v příštích měsících změnit horší ekonomická situace domácností.

Podle Českého statistického úřadu v květnu ovoce meziročně zdražilo o čtvrtinu, v porovnání s dubnem o téměř osm procent.

Ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda uvádí, že ceny v květnu stouply nejvíc za deset let. Důvody přičítá situaci koronaviru, kdy ruční práce v ovocných sadech, dlouhodobě závislé na zahraničních pracovnících například z balkánských zemí, Ukrajiny nebo severní Afriky, musí vykonávat méně výkonné domácí obyvatelstvo. Ekonom Lukáš Kovanda dále konstatuje, že sklizeň trvá delší dobu, je tedy „dražší“, a to jak z časového hlediska, tak i finančně. To se potom promítá i do cen, nejprve velkoobchodních a následně i maloobchodních, a to u nás, ale i v zahraničí. Lukáš Kovanda předpokládá, že ceny ovoce zůstanou na poměrně vysoké úrovni minimálně po celý letošní rok.

Předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík připouští, že ovoce rychle zdražuje, ale především kvůli dovozům, českého ovoce je totiž málo, jen zhruba třetina. Podle něho je důvodů několik. Ovoce je totiž nejnáchylnější zemědělská komodita na vlivy počasí. V Evropě je ho málo a předpokládá se, že úroda bude horší. Svou roli sehrává i fakt, že zemdělcům  chybí lidé na sklizeň ovoce. „Je to obrovský problém třeba v Polsku, které je největším producentem jahod,“ konstatoval Martin Ludvík.

Kvůli jarním mrazům navíc letos v Evropě zmrzla část úrody meruněk, třešní a jahod. Na dovozu meruněk a jahod je ČR závislá zhruba z 80 procent. U těchto tří druhů ovoce už sklizeň začala. Nová úroda jablek přijde do obchodů v srpnu, kdy by mohlo oblíbené ovoce zlevnit.

České jahody v řetězcích takřka nejsou i proto, že letos je v České republice mnohem větší zájem o samosběr než v jiných letech. Může to mít souvislost s touhou vyrazit v době koronaviru do přírody, případně se víc předzásobit.

  • Zdroj: iDnes.cz
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

ZAMĚSTNÁVÁNÍ CIZINCŮ V ZEMĚDĚLSTVÍ V ROCE 2025, 2. část Vládní programy ekonomické migrace umožňují pracovníkům ze třetích zemí nalézt nové uplatnění i v českém zemědělství!

  • Zveřejněno: 03.11.2025

Českému zemědělství, v současné době, chybí cca 5000 pracovníků. Podle informací, které zazněly na odborné konferenci „Zaměstnávání cizinců v zemědělství v roce 2025“, kterou, 21. října 2025, uspořádal v Praze Zemědělský svaz ČR, tato situace vážně ohrožuje kontinuitu produkce a potravinovou bezpečnost České republiky. Protože, podle zemědělců, bez zahraničních pracovníků, nebude možné zajistit stabilní výrobu potravin, zejména v rámci živočišné výroby, a to ani v souvislosti s rostoucími nároky na automatizaci a modernizaci výroby.

Agrární komora ČR natočila seriál o českých potravinách

  • Zveřejněno: 07.11.2025
Tisková zpráva 6. 11. 2025 – Agrární komora ČR spustila videocyklus s názvem Tři výjimečné příběhy, který je zaměřený na české zemědělství a české potraviny. Na příkladech Všestarské cibule, Chelčicko-Lhenického ovoce a Třeboňského kapra ukazuje, kolik je za kvalitní produkcí práce, starostí a také nezbytných vědomostí.