• Zveřejněno: 01.09.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Prezidenti Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jan Wiesner včera, tj. 31. srpna 2022, odeslali vládě České republiky tento otevřený dopis, který citujeme:

„Vážený pane předsedo vlády, vážení místopředsedové, vážené ministryně a vážení ministři,

obracíme se na Vás naléhavě jako zástupci největších zaměstnavatelských svazů v ČR formou otevřeného dopisu s urgencí vnímání vážnosti aktuální situace a rizik pro další vývoj naší ekonomiky včetně dopadů do společenské stability. Již několik měsíců upozorňujeme na nutnost řešení ekonomické situace, rizika spojená s cenami a zajištěním dodávek energie a nutnost rychlých opatření i pro firmy. I přes řadu jednání není na naše výzvy ze strany MPO a vlády efektivně reagováno. To bohužel způsobuje velké napětí mezi firmami a rizika pro další ekonomický i společenský vývoj. Denně se na nás obrací další desítky firem nejen z naší členské základny potvrzující dopady hrozících negativních scénářů a požadují, abychom vládě znovu zdůraznili vážnost situace a vyjednali taková opatření, která pomohou průmyslu v ČR překonat současnou, ale zejména z hlediska budoucího vývoje kritickou situaci.

Jak víte, naše kritické hodnocení situace jsme se zároveň vždy snažili doplnit návrhy na konstruktivní spolupráci a konkrétní opatření, z nichž některá z nich se podařilo se zpožděním realizovat a na řadě z nich se i nadále pracuje. Dosud ale bohužel nebylo učiněno například žádné opatření ze strany vlády pro firmy, které využívají plyn. Konkrétně nebyl dosud vládou schválen a EK notifikován program dle tzv. Dočasného krizového rámce určený cíleně pro firmy, na které ceny energie dopadly nejvíce. Opatření dle Dočasného rámce jsme považovali za nezbytné minimum, které po vzoru Německa a Francie, tedy pro určitou výši pomoci i bez podmínky provozní ztráty, mělo být již dávno přijato. Dnešní vyjádření ministra průmyslu zatím stále neznamená schválení programu vládou, a tedy ani jasný termín spuštění přijímání žádostí pro firmy.

Chtěli bychom upozornit, že nálada ve společnosti a ve firmách se stále zhoršuje a nelze vycházet pouze z posledních známých účetních výkazů, ale i z opatření, které firmy musí činit a následných multiplikačních efektů do ekonomiky spolu s diferenciací dopadů na jednotlivé subjekty. Firmy se současně snaží učinit maximum opatření k tomu, aby udržely cash-flow pro další činnost. Využívají co nejvíce úsporných opatření, hledají investiční možnosti do alternativních technologií či provozní opatření. Několikanásobně vyšší ceny energie ale i přes tato opatření ekonomiku firem zásadně ovlivňují.  Projevuje se to například omezováním, resp. rušením plánovaných investic, omezeními provozu a s tím souvisejícími problémy v dodavatelských řetězcích. Pokud nebudou urychleně přijaty mimořádné kroky ze strany EU a ČR, růst cen bude znamenat vážné dopady pro ekonomickou a sociální stabilitu, včetně propouštění, další narušení dodavatelsko-odběratelských řetězců a zShoršení nálady ve společnosti.

Nyní jsme v situaci, kdy se ceny energie dostaly mimo reálné možnosti průmyslových odběratelů, což si vyžaduje i mimořádné zásahy do stávajícího nastavení cenotvorby energie. Žádáme vás proto o urychlené předložení konkrétních opatření v této oblasti včetně možnosti zastropování cen energie s uvedením předpokladů, kompenzačních mechanismů a konkrétních propočtů jednotlivých modelů, a to jak pro řešení na úrovni EU, tak pro případné národní řešení, schválení programu pro firmy dle Dočasného rámce a přijetí konkrétních nařízení ke kurzarbeitu.

Chápeme, že s ohledem na otevřenost naší ekonomiky a roli řady okolních zemí v energetické politice, včetně kroků s negativními dopady pro ČR, by bylo nejvhodnější nalézt evropské řešení. Nicméně je třeba doručit konkrétní opatření co nejdříve. Pokud se nepodaří co nejdříve najít shodu mezi státy a jednání Rady, den 9. září nepřinese jasný harmonogram implementace konkrétního opatření, pak bude nutné přistoupit ke krajnímu národnímu řešení, které musí mít vláda v té době již připraveno v podobě, který neohrozí dodávky energie a naší ekonomiku.

Nelze polevit ale ani v krocích ve vztahu k zajištění dodávek energie a urychleně dopracovat řadu dílčích opatření, včetně jasnější a transparentnější širší komunikace základních krizových scénářů, podmínek jejich průběhu a možných opatření a postupů v případě omezení dodávek.

Věříme, že naše slova budou vnímána konstruktivně, a že naším společným cílem je maximální zmírnění vážných ekonomických a společenských dopadů. Jsme připraveni na konkrétních opatřeních spolupracovat a poskytnout náš expertní tým ke konzultacím.“

V komentáři zpravodajského magazínu Echo24.cz se k tou to otevřenému dopisu SPD ČR a KZPS ČR uvádí, že zaměstnavatelské svazy žádají vládu v otevřeném dopisu o konkrétní opatření pro firmy kvůli drahým energiím. Nálada ve společnosti i podnicích se stále zhoršuje, přes řadu jednání ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a vláda na výzvy profesních svazů účinně nereaguje. Středeční příslib kompenzací ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) pro firmy ze zpracovatelského průmyslu neznamená schválení programu vládou, není tak ani jasný termín spuštění příjmu žádostí, uvedly svazy. Ministr Síkela chce první návrh pomoci zpracovatelskému průmyslu předložit vládě v září.

Echo24.cz k tomu dále uvádí, že Evropská komise v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem na konci března představila dočasný krizový rámec, který členským zemím umožňuje okamžitě podpořit firmy zasažené drahými energiemi a protiruskými sankcemi. „Opatření podle dočasného rámce jsme považovali za nezbytné minimum, které po vzoru Německa a Francie, tedy pro určitou výši pomoci i bez podmínky provozní ztráty, mělo být již dávno přijato,“ upozornily ve středu svazy.

Přílohy:
  • Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR, Echo24.cz
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES

Prodloužení volného obchodu s Ukrajinou EP schválil, nastavil ale omezení

  • Zveřejněno: 24.04.2024
Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. ČTK