• Zveřejněno: 21.09.2017

Ve čtvrtek 21. září vstupuje prozatímně v platnost Komplexní hospodářská a obchodní dohoda mezi EU a Kanadou (CETA). Pro Českou republiku je Kanada 10. nejdůležitější obchodní partner. Celkem 1038 českých podniků do Kanady své zboží či služby vyváží a 35 tisíc pracovních míst v ČR s vývozem do Kanady přímo souvisí. 

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvítal tento mezník v obchodní politice EU a uvedl: „Dohoda představuje to, co požadujeme od naší obchodní politiky – nástroj růstu s přínosem pro evropské společnosti i pro obyvatele, který je zároveň prostředkem k prosazování našich hodnot, k využití globalizace a k utváření pravidel celosvětového obchodu. Tato obchodní dohoda byla předmětem důkladného parlamentního přezkumu, který odráží zvýšený zájem občanů o obchodní politiku. Intenzivní jednání o dohodě CETA během zmíněného procesu svědčí o demokratickém charakteru přijímání rozhodnutí v Evropské unii. Očekávám, že členské státy povedou v souvislosti s probíhajícími národními procesy ratifikace dohody otevřenou a komplexní diskusi. Nyní je načase, aby společnosti i lidé v EU této příležitosti co nejlépe využili a prokázalo se, že naše obchodní politika může přinášet hmatatelné výhody všem.“

Komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová vyjádření předsedy doplnila: „Situace našich vývozců se změní. Prozatímní vstup dohody v platnost umožní společnostem i lidem v EU okamžitě využívat jejích výhod. Je to pozitivní signál pro světovou ekonomiku, který může podpořit hospodářský růst a přispět k vytváření pracovních míst.CETA je moderní a progresivní dohoda, která klade důraz na náš závazek volného a spravedlivého obchodu založeného na hodnotách.Zároveň nám pomáhá utvářet globalizaci a pravidla, jimiž se řídí celosvětový obchod. Zdůrazňuje navíc naše pevné odhodlání podporovat udržitelný rozvoj a chránit schopnost vlád provádět regulaci ve veřejném zájmu.Také výrazně posílí naše vztahy s Kanadou, naším strategickým partnerem a spojencem, s nímž máme hluboké historické a kulturní vazby.“

CETA se začne prozatímně provádět 21. září. Předcházelo tomu schválení jejího znění členskými státy EU (v Radě) a Evropským parlamentem.

V plném rozsahu a s konečnou platností však vstoupí v platnost až poté, co ji ratifikují všechny členské státy EU. Komise bude spolupracovat s členskými státy EU a Kanadou na zajištění jejího hladkého a účinného provádění.

Co dohoda CETA přinese?

CETA nabízí evropským podnikům všech velikostí nové příležitosti k vývozu do Kanady. Podniky v Unii ročně ušetří 590 milionů eur, což je částka, kterou platí ve formě cel na zboží vyvážené do této země. Od 21. září se díky dohodě ruší cla na 98 % produktů (celních položek), s nimiž se mezi EU a Kanadou obchoduje. Společnosti z EU také získají nejlepší přístup ke kanadským veřejným zakázkám, jaký byl dosud subjektům vně Kanady nabídnut, tzn. nejen k federálním zakázkám, ale i k zakázkám provincií a obcí.

Dohoda přinese prospěch zejména menším společnostem, které si nemohou dovolit náklady na byrokracii spojenou s vývozem do Kanady. Malé podniky ušetří čas i peníze, jelikož se vyhnou například dvojím požadavkům na zkoušky produktů, zdlouhavým celním procedurám a vysokým právním poplatkům. Úřady členských států pověřené podporou vývozu jsou připraveny pomoci jim zahájit vývoz do zámoří, posílit stávající obchod a přilákat investice.

CETA vytvoří nové příležitosti pro evropské zemědělce a producenty potravin, přičemž současně ochrání citlivá odvětví v EU. Unie v omezeném rozsahu a vyváženým způsobem otevřela svůj trh pro některé konkurenční výrobky z Kanady a zároveň zajistila lepší přístup na kanadský trh důležitým produktům vyváženým z Unie. Jedná se například o sýry, víno, alkohol, ovoce a zeleninu a zpracované produkty. CETA rovněž zaručuje, že v Kanadě bude chráněno 143 vysoce jakostních regionálních potravin a nápojů z EU (tzv. „zeměpisných označení“).

CETA bude přínosná také pro 500 milionů spotřebitelů v Unii. Dohoda nabízí větší výběr a zároveň zachovává evropské standardy, jelikož na unijním trhu bude možné nabízet pouze zboží a služby, které jsou zcela v souladu se všemi právními předpisy EU. CETA nezmění způsob, jakým EU upravuje bezpečnost potravin, což platí také pro geneticky modifikované produkty nebo zákaz hormonálně ošetřeného hovězího masa.

Dohoda též poskytuje větší právní jistotu v ekonomice služeb, lepší mobilitu pro zaměstnance firem, jakož i rámec pro vzájemné uznávání odborných kvalifikací – od architektů po jeřábníky.

Kromě toho mohou členské státy i nadále dle vlastního uvážení organizovat veřejné služby. Tyto a další otázky byly vyjasněny v rámci společného nástroje k výkladu, jenž bude právně závazný. Uvedený dokument jasně a jednoznačně vymezuje, na čem se Kanada a EU v řadě článků CETA dohodly.

Postup a další kroky

EU a Kanada podepsaly dohodu CETA 30. října 2016, poté co její znění schválily členské státy v Radě. Evropský parlament rovněž vyslovil souhlas, a to 15. února 2017. Kanadská strana dohodu ratifikovala 16. května 2017. Otevřela se tak cesta k prozatímnímu provádění podmíněná tím, že Kanada přijme všechna nezbytná prováděcí pravidla.

CETA bude plně provedena, jakmile dohodu schválí všechny členské státy v souladu se svými příslušnými ústavními požadavky. Až nabude dohoda plné účinnosti, bude nynější mechanismus urovnávání sporů mezi investorem a státem, jenž je součástí mnoha dvoustranných obchodních dohod sjednaných v minulosti vládami členských států EU, nahrazen novým, zdokonaleným systémem soudů pro investice. Tento nový systém bude transparentní a nebude založen na ad hoc tribunálech.

Souvislosti

Rámec pro vztahy mezi EU a Kanadou je stanoven v dohodě o strategickém partnerství, jež stanoví posílenou spolupráci ve strategických oblastech společného zájmu a odpovědnosti, jako je klima, bezpečnost a zahraniční a bezpečnostní politika. Dohoda o strategickém partnerství se prozatímně uplatňuje od 1. dubna 2017 a spolu s dohodou CETA umožňuje ještě větší prohloubení vztahů mezi EU a Kanadou.

Je prokázáno, že dohody o volném obchodu uzavírané Evropskou unií podporují růst a tvorbu pracovních míst v Evropě. Jako příklad lze uvést obchodní dohodu mezi EU a Jižní Koreou. Od jejího vstupu v platnost v roce 2011 se vývoz z EU do Jižní Korey zvýšil o více než 55 %, objem vývozu některých zemědělských produktů z EU do této země vzrostl o 70 %, prodej evropských automobilů v Jižní Koreji se ztrojnásobil a obchodní deficit se změnil v přebytek. I tato dohoda byla prozatímně prováděna několik let po své ratifikaci na úrovni EU, než ji ratifikovaly všechny členské státy Unie.

V Evropě na vývozu závisí 31 milionů pracovních míst. Díky vývozu v objemu každé další miliardy eur se v EU vytvoří v průměru 14 000 pracovních míst.

  • Zdroj: Evropská komise
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.