• Zveřejněno: 14.08.2018

Novým generálním ředitelem státního podniku Lesy ČR se stane současný šéf Vojenských lesů a statků Josef Vojáček, uvedl včera na tiskové konferenci ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Funkce se ujme od září, doporučila ho komise.

Ve svém zpravodajství České televize uvádí, že Josef Vojáček zatím nepředpokládá personální změny ve vedení podniku. Chce se nejdříve s prací konkrétních lidí seznámit. Koncepci rozvoje Lesů ČR hodlá založit na komunikaci s obchodními partnery, neziskovými organizacemi i dalšími hospodáři v krajině. Konkrétní kroky, které by mohly například změnit zadávání smluv na těžbu dřeva, nezveřejnil.

Zakázky by se však podle něj měly zadávat pružněji s tím, že by se nemělo používat jednotný mustr pro celou republiku pro zadávání veřejných zakázek. Podle něho se také nejspíš ještě upraví novela vyhlášky, která by měla umožnit druhově pestřejší vysazování nových stromů.

Do výběrového řízení na post odvolaného ředitele Daniela Szóráda se hlásilo jedenáct uchazečů, uvedlo již dříve ministerstvo. Josefa Vojáčka doporučila před jmenováním odborná komise.

Podle zpravodajství České televize se o cestě Josefa Vojáčka do čela Lesů ČR diskutuje dlouhodobě. O tuto funkci se ucházel již v roce 2013, kdy byl ministrem zemědělství Petr Bendl. Jenže tehdejší výběrové řízení bylo zrušeno. Dalšího tendru, který vyhlásil tehdejší ministr zemědělství Miroslav Toman za úřednické vlády pod vedením Jiřího Rusnoka, se nezúčastnil.

V posledních letech byl Vojáček v médiích opakovaně zmiňován jako jeden z kandidátů na šéfa Lesů ČR. Přispělo k tomu vyjádření premiéra Andreje Babiše z letošního května – když Babiš spolu s tehdejším ministrem zemědělství Jiřím Milkem a životního prostředí Richardem Brabcem hovořili o důvodech odvolání ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda, zmínili, že ne všichni vlastníci lesů v zemi mají s kůrovcem problémy. A jako vzor uvedli právě Vojenské lesy a statky.

Jak dále Česká televize uvedla, kdo převezme vedení Vojenských lesů, zatím není jasné. Ministerstvo obrany v pondělí také sdělilo, že na uvolněný post ve vedení Vojenských lesů a statků vypíše v nejbližším období výběrové řízení.

Ministr Miroslav Toman také na tiskové konferenci řekl, že ministerstvo bude mimo jiné kvůli kůrovci chtít navýšit rozpočet úřadu. Jak již dříve ministerstvo sdělilo, bude chtít 3,5 miliardy korun navíc, z toho alespoň půl miliardy korun by mělo jít na boj proti kůrovci.

Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.