• Zveřejněno: 28.12.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Mléko za 43,90 korun – i na takovou částku lze narazit na pultech obchodů. Ceny mléčných výrobků trhají rekordy. Ve vysílání CNN Prima NEWS to potvrdil ekonom Lukáš Kovanda. Podle něho mlékárny bojují s vyššími náklady na suroviny, obaly a energie.

Mléko – další ze základních surovin, za kterou zákazníci v této době zaplatí rekordní částky. Podle některých odborníků jsou na vině obchody, které si účtují vysoké marže.

„Možná je potřeba se ptát, jak jsou nastaveny marže u obchodních řetězců. Jedna konkrétní česká mlékárna z mléka za téměř 13 korun vyrábí plnotučné mléko, které prodává řetězcům za 17,50 a výsledek na krámě je, že se toto mléko prodává třeba za 43,90,“ uvedl na televizní obrazovce předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

„Průměrná cena mléka je 26 korun, do konce příštího roku může vystoupat nad 30 korun za litr. Ceny jsou suverénně nejvyšší v českých dějinách,“ podotkl k tomu ekonom Lukáš Kovanda.

Podle televize CNN Prima NEWS se obchody brání tomu, co říkají zemědělci a potravináři, to je, že by za vysokými cenami stály jejich marže. Musí prý, podle obchodníků, navíc ustát vysoké náklady s menším objemem prodeje zboží. „Ziskovost obchodu je nejnižší v historii, kolem čtyř až pěti procent, zatímco velcí zemědělci mají ziskovost asi 13 procent. Je vidět, kdo na té krizi skutečně vydělává,“ prohlásil viceprezident Hospodářské komory ČR a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Televize CNN Prima NEWS zároveň upozornila, že do koncové ceny potravinářských výrobků se také promítají vysoké náklady zemědělců. Ty v některých případech, podle zemědělců a potravinářů, stouply až o 100 procent. „Nevidím žádný trend nebo příslib, že by cena měla klesat, protože není žádný důvod. Rostou ceny primárních zemědělských komodit, tím pádem roste krmení, a proto je dražší mléko,“ zdůvodnili, růst ceny mléka od zpracovatelů pro obchod, majitelé Němcovy selské mlékárny Radonice.

V závěru televizní reportáže CNN Prima NEWS uvedla, že na konci roku 2021 nakupovaly mlékárny litr syrového mléka asi za devět korun padesát. V lednu 2022 cena stoupla na 10 korun a od února se pak zvyšovala každý měsíc o 30 až 40 haléřů. Meziroční nárůst ceny za nákup mléka je tedy asi tři koruny.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!